رژیم مدیترانه ای و بیماری قلبی
مدتی است که محققان پیشنهاد کردهاند که رژیم غذایی مدیترانهای سرشار از میوهها و سبزیجات تازه، لوبیا، آجیل، غلات کامل و ماهی ممکن است به کاهش خطر بیماری قلبی و افزایش طول عمر کمک کند. تعداد فزاینده ای از شواهد علمی اکنون این تصور را تأیید می کند. مطالعات اخیر کاهش نرخ بیماری های قلبی عروقی، زوال عقل و سرطان ها را با رژیم های غذایی مدیترانه ای مرتبط دانسته اند. مدیکال نیوز تودی به شواهد نگاه کرد و با متخصصان در مورد علم پشت فواید این رژیم صحبت کرد. در طول سالها، رژیمهای غذایی بسیاری برای حفظ سلامت یا کاهش خطر بیماریهای خاص پیشنهاد شدهاند، اما تعداد کمی از آنها در برابر بررسیهای دقیق علمی ایستادگی کردهاند. با این حال، به نظر می رسد یک استثنا، رژیم غذایی مدیترانه ای باشد. به طور فزاینده ای، مطالعات نشان می دهد که مزایای سلامتی قابل توجهی برای افرادی که این برنامه غذایی را دنبال می کنند، وجود دارد. تحقیقات نشان داده است که نه تنها بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد، بلکه ممکن است برای شناخت مفید باشد، خطر دیابت را کاهش دهد، خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش دهد و علائم مولتیپل اسکلروزیس را کاهش دهد.
رژیم غذایی مدیترانه ای چیست؟
رژیم مدیترانه ای منبع معتبر یک اصطلاح کلی است که به رژیم های غذایی بر اساس عادات غذایی تاریخی افرادی که در اطراف دریای مدیترانه زندگی می کنند اشاره دارد. با توجه به منبع مورد اعتماد انجمن قلب آمریکا، که این نوع رژیم غذایی را برای سلامت قلب و عروق توصیه می کند، ویژگی های کلیدی آن عبارتند از:
- مصرف زیاد سبزیجات، میوه ها، غلات کامل، لوبیا و حبوبات
- لبنیات کم چرب یا بدون چربی، ماهی، مرغ، روغن های گیاهی غیر گرمسیری و آجیل
- قندهای اضافه شده محدود، نوشیدنی های شیرین، سدیم، غذاهای بسیار فرآوری شده، کربوهیدرات های تصفیه شده، چربی های اشباع شده و گوشت های چرب یا فرآوری شده.
دانشکده بهداشت عمومی هاروارد به این توصیه ها اضافه می کند و بر اهمیت چربی های سالم روغن زیتون، آووکادو، آجیل و ماهی های روغنی تاکید می کند. این توصیه می کند که مردم فقط گاهی اوقات گوشت قرمز بخورند، اما پروتئین خود را حداقل دو بار در هفته از ماهی یا غذاهای دریایی دریافت کنند و در بیشتر روزها مقدار کمی مرغ، تخم مرغ و لبنیات مصرف کنند. اگرچه آب باید نوشیدنی اصلی افراد باشد، اما طبق رژیم سنتی مدیترانه ای، افراد ممکن است هر روز یک یا دو لیوان کوچک شراب قرمز بنوشند. با این حال، محققان اضافه می کنند که یک رژیم غذایی سالم نیز باید با نوعی فعالیت بدنی لذت بخش هر روز همراه باشد. دکتر اسکات کایزر، متخصص سالمندان و مدیر سلامت شناختی سالمندان برای موسسه علوم اعصاب اقیانوس آرام در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان در سانتا مونیکا، کالیفرنیا، خاطرنشان کرد، تحقیق از مزایای اتخاذ عادات سبک زندگی سالم حمایت می کند و نشان می دهد که این عادات می تواند در شکل گیری سلامت فردی و جمعی آینده ما نقش حیاتی داشته باشد. با گنجاندن مقدار زیادی سبزیجات تازه به ویژه سبزیجات برگ سبز شروع کنید و سپس از میوه های تازه مانند انواع توت ها و سایر غذاهای غنی از آنتی اکسیدان، همراه با ماهی، روغن زیتون و سایر غذاهای غنی از امگا 3 برای مغز لذت ببرید.
چرا رژیم های مدیترانه ای سالم هستند؟
رژیم های غذایی مدیترانه ای مدت هاست با فوایدی برای سلامت قلب و عروق همراه بوده است. در اواسط قرن بیستم، مطالعه هفت کشور نشان داد که الگوهای رژیم غذایی در مدیترانه و ژاپن در دهه 1960 با نرخ پایین بیماری عروق کرونر قلب و مرگ و میر به هر علت مرتبط بود. از آن زمان، تحقیقات نشان داده است که این نوع رژیم غذایی نه تنها برای سلامت قلب و عروق مفید است، بلکه خطر بسیاری از بیماری های دیگر را نیز کاهش می دهد. و اخیراً شواهدی مبنی بر فواید سلامتی گسترده پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای افزایش یافته است. اما دقیقا چه چیزی رژیم های مدیترانه ای را تا این حد سالم می کند؟
دکتر امون، یکی از بازدیدکنندگان، خاطرنشان کرد، رژیم غذایی مدیترانهای با میوهها و سبزیجات بالا، فیبر بالا، سطوح بالای چربیهای خوب، مصرف متوسط ماهی و گوشت، مقادیر کم غذاهای فرآوریشده و غذاهای شیرین مشخص میشود. پژوهشگر در کالج ترینیتی، دوبلین، در ایرلند.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال