آتروفی مغز
آتروفی مغز به از دست دادن سلول های مغزی یا از دست دادن تعداد اتصالات بین سلول های مغزی اشاره دارد. افرادی که آتروفی مغز را تجربه می کنند، معمولاً در نتیجه این نوع آسیب مغزی، عملکرد شناختی ضعیف تری دارند. دو نوع اصلی آتروفی مغز وجود دارد: آتروفی کانونی که در مناطق خاصی از مغز رخ می دهد و آتروفی عمومی که در سراسر مغز رخ می دهد. آتروفی مغز می تواند در نتیجه روند طبیعی پیری رخ دهد. علل دیگر عبارتند از آسیب، عفونت، و برخی شرایط پزشکی زمینه ای. این مقاله علائم و علل آتروفی مغز را شرح می دهد. همچنین گزینه های درمانی موجود در هر مورد و همچنین چشم انداز را مشخص می کند.
علائم
آتروفی مغز می تواند یک یا چند ناحیه از مغز را تحت تاثیر قرار دهد. علائم بسته به محل آتروفی و شدت آن متفاوت خواهد بود. طبق گفته موسسه ملی بیماری های عصبی و منبع مورد اعتماد سکته مغزی، آتروفی مغز می تواند علائم و شرایط زیر را ایجاد کند:
تشنج
تشنج عبارت است از افزایش ناگهانی و غیر طبیعی فعالیت الکتریکی در مغز. دو نوع اصلی تشنج وجود دارد. یکی تشنج جزئی است که فقط یک قسمت از مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. مورد دیگر تشنج عمومی است که هر دو طرف مغز را درگیر می کند. علائم تشنج بستگی به این دارد که کدام قسمت از مغز را تحت تأثیر قرار می دهد. برخی از افراد ممکن است علائم قابل توجهی را تجربه نکنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است یک یا چند مورد از موارد زیر را تجربه کنند:
- تغییرات رفتاری
- حرکات تند چشم
- طعم تلخ یا فلزی در دهان
- آب دهان یا کف کردن دهان
- فشردن دندان ها
- غرغر کردن و خرخر کردن
- اسپاسم عضلانی
- تشنج
- از دست دادن هوشیاری
- آفازی
اصطلاح آفازی به گروهی از علائم اشاره دارد که بر توانایی فرد برای برقراری ارتباط تأثیر می گذارد. برخی از انواع آفازی می تواند بر توانایی فرد برای تولید یا درک گفتار تأثیر بگذارد. برخی دیگر می توانند بر توانایی خواندن یا نوشتن فرد تأثیر بگذارند. طبق انجمن ملی آفازی، هشت نوع مختلف آفازی وجود دارد. نوع آفازی که فرد تجربه می کند بستگی به قسمت یا قسمت هایی از مغز دارد که آسیب را تحمل می کند. برخی از موارد آفازی نسبتاً خفیف هستند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به شدت توانایی فرد در برقراری ارتباط را مختل کنند.
زوال عقل
دمانس اصطلاحی است برای گروهی از علائم مرتبط با کاهش مداوم عملکرد مغز. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- از دست دادن حافظه
- کند شدن تفکر
- مشکلات زبان
- مشکلات حرکتی و هماهنگی
- قضاوت ضعیف
- اختلالات خلقی
- از دست دادن همدلی
- توهمات
- مشکل در انجام فعالیت های روزانه
انواع مختلفی از زوال عقل وجود دارد. بیماری آلزایمر شایع ترین منبع مورد اعتماد است. خطر ابتلا به زوال عقل در افراد با افزایش سن افزایش مییابد، در بیشتر موارد افراد ۶۵ سال و بالاتر را تحت تاثیر قرار میدهد. با این حال، کارشناسان آن را بخشی طبیعی از روند پیری نمی دانند.
علل
آتروفی مغز می تواند در نتیجه آسیب، یا در اثر آسیب تروماتیک مغزی یا سکته مغزی رخ دهد. همچنین ممکن است در نتیجه یکی از موارد زیر رخ دهد:
- آنسفالیت
- نوروسیفلیس
- اچآیوی
در برخی موارد، آتروفی مغز ممکن است در نتیجه یک اختلال یا شرایط مزمن رخ دهد، مانند:
- فلج مغزی
- مولتیپل اسکلروزیس
- بیماری هانتینگتون
- فراموشی پیشانی گیجگاهی
- بیماری آلزایمر
- بیماری پیک
انسفالومیوپاتی میتوکندری، که گروهی از اختلالات است که بر سیستم عصبی تاثیر می گذارد. لوکودیستروفی، که گروهی از شرایط ژنتیکی نادر است که بر سیستم عصبی تاثیر می گذارد.
تشخیص
هنگام تشخیص آتروفی مغز، پزشک ممکن است با گرفتن یک تاریخچه کامل پزشکی و پرسش در مورد علائم فرد شروع کند. این ممکن است شامل پرسیدن سؤالاتی در مورد زمان شروع علائم و وقوع رویدادی باشد که آنها را تحریک کرده است. پزشک همچنین ممکن است آزمایشهای زبان یا حافظه یا سایر آزمایشهای خاص عملکرد مغز را انجام دهد. اگر آنها مشکوک به آتروفی مغزی هستند، باید آسیب مغزی را شناسایی کرده و شدت آن را ارزیابی کنند. این به ام آر آی یا سی تی اسکن نیاز دارد.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال