داروی کاهش وزن سماگلوتید
سماگلوتاید دارویی است که هم برای مدیریت دیابت نوع 2 و هم برای کنترل وزن در دسترس است. این دارو اخیراً توجه بسیاری را در رسانه های اجتماعی به دلیل مزایای بالقوه آن به خود جلب کرده است. همچنین اخیراً گزارشهای حکایتی مبنی بر ایجاد تغییراتی در طعم غذاها و نوشیدنیهای خاص توسط این دارو منتشر شده است. کارشناسان خاطرنشان می کنند که همه درمان ها خطر عوارض جانبی را به همراه دارند. سماگلوتاید دارویی است که اخیراً در رسانه های اجتماعی و اخبار توجه زیادی را به خود جلب کرده است، هم به دلیل مزایا و خطرات احتمالی آن و هم به دلیل کمبودهای اخیر سازنده. این دارو با نام های اوزمبیک و ریبلیوس، برای مدیریت قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به بازار عرضه می شود. ریبلیوس، یک نسخه خوراکی سماگلوتاید است که بیمار روزانه مصرف می کند، در حالی که اوزمپیک یک نسخه تزریقی است که یک بار در هفته زیر پوست تزریق می شود. یک نوع تزریقی طولانی اثر دارو نیز تحت نام وگویی، برای مدیریت وزن در بزرگسالان مبتلا به چاقی یا اضافه وزن که شرایط مرتبط با وزن مانند فشار خون بالا یا کلسترول بالا دارند فروخته می شود. دکتر کارولین مسر، متخصص غدد در بیمارستان لنوکس هیل در نیویورک، میگوید، یک پزشک ممکن است سماگلوتاید را برای بیماران مبتلا به دیابت تجویز کند که میتواند از یک عامل کاهش دهنده قند خون قوی سود ببرد و به طور همزمان نیاز به کاهش وزن و کاهش خطر قلبی عروقی دارد. سیتی، به ما گفت، و او افزود، به طور مشابه، یک پزشک ممکن است این دارو را برای بیمار مبتلا به اضافه وزن یا چاق و شاید حتی در حال توسعه مقاومت به انسولین تجویز کند. سماگلوتاید معمولاً با تنظیم رژیم غذایی و ورزش منظم ترکیب می شود، گاهی اوقات با داروهای دیگری مانند متفورمین.
خطرات احتمالی مصرف این دارو چیست؟
مانند هر دارویی، سماگلوتید دارای خطر عوارض جانبی بالقوه است که باید با مزایای بالقوه سنجیده شود. برخی از بیماران ممکن است عوارض جانبی بیشتری نسبت به سایرین تجربه کنند. شایع ترین عوارض جانبی حالت تهوع و ناراحتی شکمی است که در درجه اول به این دلیل است که دارو تخلیه معده را کند می کند. دکتر رویتال باسکین، مدیر برنامه چاقی در مرکز دیابت و چاقی بیمارستانهای دانشگاهی، به ما گفت، از آنجایی که غذا برای مدت طولانیتری در معده باقی میماند، این میتواند منجر به احساس تهوع یا سوء هاضمه شود. به طور کلی، این عوارض جانبی در عرض چند ماه کاهش می یابد یا از بین می رود. اکثر بیماران می گویند که آنها عوارض جانبی را تحمل می کنند. سایر عوارض جانبی رایج عبارتند از کاهش اشتها، آروغ زدن، نفخ، استفراغ، اسهال و یبوست. مانند هر دارویی که قند خون را کاهش می دهد، سماگلوتید نیز می تواند باعث افت قند خون شود. در موارد نادر، افراد ممکن است دچار عوارض جانبی جدی مانند پانکراتیت، آسیب کلیه، آسیب کیسه صفرا یا یک واکنش آلرژیک شدید شوند. تحقیقات روی موش ها نشان می دهد که این دارو ممکن است خطر تومورهای سلول C تیروئید را نیز افزایش دهد. گورودسکی باسکین گفت، اگر فردی سابقه پانکراتیت و همچنین سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان مدولاری تیروئید داشته باشد، سماگلوتاید منع مصرف دارد. اگر بیمار دچار عوارض جانبی شود که کنترل آن سخت است، پزشک ممکن است تغییراتی را در برنامه درمانی او توصیه کند.
سماگلوتاید چگونه کار می کند؟
سماگلوتاید یک آگونیست گیرنده پپتید،1 شبه گلوکاگون، دسته ای از داروها است که برای درمان دیابت نوع 2 و در برخی موارد از مدیریت وزن استفاده می شود. دکتر گرگ فایمن، متخصص غدد در بیمارستانهای دانشگاهی در کلیولند، اوهایو، به ما گفت، پپتید،1 شبه گلوکاگون، یک تغییر بازی در درمان دیابت و چاقی بوده است. پپتیدهای جی ال 1 از جی ال پی، از تقلید می کنند، هورمونی که به تنظیم اشتها و قند خون کمک می کند. این داروها هضم را کند می کنند، تولید انسولین را افزایش می دهند و ترشح قند ذخیره شده در کبد را کاهش می دهند که به مهار اشتها و کاهش سطح قند خون کمک می کند.
منبع: Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریهریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - دستگاه گوارش,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,