انواع مختلف اسکیزوفرنی چیست؟
اسکیزوفرنی بر افکار و رفتار فرد تأثیر می گذارد. متخصصان دیگر از انواع برای طبقه بندی اسکیزوفرنی استفاده نمی کنند، اما برخی از افراد مبتلا به این بیماری ممکن است دارای ویژگی های خاصی مانند پارانویا یا توهم باشند. علائم مرتبط با فکر و رفتار، مانند هذیان و توهم، طبقه بندی انواع مختلف اسکیزوفرنی را تعیین می کند. اسکیزوفرنی به طور معمول شامل روان پریشی است که به نوعی از دست دادن ارتباط با واقعیت است. این ممکن است شامل شنیدن صداها یا داشتن باورهای نادرست باشد که ممکن است منجر به پارانویا شود. این وضعیت کمتر از 1٪ از مردم ایالات متحده را تحت تاثیر قرار می دهد. افراد معمولاً تشخیص خود را بین اواخر نوجوانی و اوایل 30 سالگی دریافت می کنند. این مقاله انواع مختلف اسکیزوفرنی و طبقه بندی فعلی و گذشته آنها را بررسی می کند. همچنین به چگونگی تشخیص اسکیزوفرنی توسط پزشک و گزینه های درمانی موجود می پردازد.
امروزه متخصصان اسکیزوفرنی را چگونه طبقه بندی می کنند؟
طبقه بندی انواع اسکیزوفرنی با به روز رسانی سال 2013 کتابچه راهنما که متخصصان سلامت روان برای تشخیص شرایط سلامت روان از آن استفاده می کنند، تغییر کرد. این کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی نامیده می شود. نسخه قبلی، پنج نوع اسکیزوفرنی زیر را شرح داد:
- نوع پارانوئید
- نوع بی نظم
- نوع کاتاتونیک
- نوع تمایز نیافته
- نوع باقی مانده
نسخه به روز شده، دیگر از این دسته بندی ها استفاده نمی کند. ویژگیهای این انواع، از جمله پارانویا، گفتار و رفتار نامنظم، و کاتاتونی هنوز از ویژگیهای تشخیص اسکیزوفرنی هستند، اما کارشناسان دیگر آنها را زیرگروههای متمایز نمیدانند. همپوشانی علائم زیرگروه و دقت تشخیصی پایین از جمله دلایل بهروزرسانی طبقهبندی اختلالات روانی اسکیزوفرنی بود. در سال 2022، انجمن روانپزشکی آمریکا نسخه به روز شده کتابچه راهنمای را منتشر کرد. با این حال، این نسخه به طور قابل توجهی طبقه بندی اسکیزوفرنی را تغییر نمی دهد.
طبقه بندی اختلالات روانی 5 تی آر
اختلالات روانی 5 تی آر به متخصصان سلامت روان کمک می کند تا با توصیف علائم کلیدی این بیماری، اسکیزوفرنی را تشخیص دهند. تحت طبقه بندی اختلالات روانی 5 تی آر ، یک فرد باید حداقل دو منبع معتبر از علائم زیر را برای مدت زمان قابل توجهی در طول 1 ماه نشان دهد تا تشخیص اسکیزوفرنی را دریافت کند:
- توهمات
- توهمات
- سخنرانی بی نظم
- رفتار بسیار بی نظم یا کاتاتونیک
- علائم منفی، مانند کاهش بیان عاطفی
حداقل یک منبع قابل اعتماد از علائم باید هذیان، توهم یا گفتار نامنظم باشد. علائم باید به طور قابل توجهی بر شغل، زندگی اجتماعی یا روابط شخصی فرد تأثیر بگذارد و باید حداقل به مدت 6 ماه ادامه داشته باشد و در مجموع حداقل 1 ماه وجود داشته باشد. شدت اسکیزوفرنی فرد به فراوانی و شدت هر یک از این علائم بستگی دارد. اگر فرد دچار کاتاتونی شود، ممکن است تشخیص اسکیزوفرنی همراه با کاتاتونی را دریافت کند. متخصصان سلامت روان از معیارهای یکسانی برای تشخیص اسکیزوفرنی در بزرگسالان و کودکان استفاده می کنند. با این حال، اسکیزوفرنی در کودکان بسیار نادر است. افراد ممکن است به این اسکیزوفرنی با شروع دوران کودکی یا اسکیزوفرنی زودرس اشاره کنند.
شرایط مربوط به اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی شناخته شده ترین بیماری در نوع خود است، اما طیف وسیعی از شرایط شامل روان پریشی و سایر علائم مشابه اسکیزوفرنی است. اختلالات روانی 5 تی آر اسکیزوفرنی را در کنار چندین بیماری دیگر که تحت طیف اسکیزوفرنی و سایر اختلالات روان پریشی دسته بندی می کند، فهرست می کند. این شرایط عبارتند از:
- اختلال شخصیت اسکیزوتایپی: این اختلال شامل ناراحتی در روابط نزدیک، اختلال در شناخت یا ادراک و رفتار غیرعادی است.
- اختلال هذیانی: در این حالت فرد به مدت 1 ماه دچار هذیان می شود اما علائم روان پریشی دیگری ندارد.
- اختلال روان پریشی مختصر: زمانی رخ می دهد که علائم روان پریشی بیش از یک روز اما کمتر از یک ماه طول بکشد.
- اختلال اسکیزوفرنیفرم: این زمانی رخ می دهد که علائم اسکیزوفرنی کمتر از 6 ماه طول بکشد.
- اختلال اسکیزوافکتیو: این عمدتا شامل علائم اسکیزوفرنی است، اما ممکن است فرد علائم خلقی قابل توجهی مانند شیدایی یا افسردگی نیز داشته باشد.
- اختلال روانپریشی ناشی از مواد یا دارو: علائم روانپریشی میتواند در اثر مصرف الکل، حشیش، توهمزا یا آرامبخشها ایجاد شود. همچنین ممکن است پس از مصرف برخی داروها مانند داروهای بیهوشی، ضد تشنج، داروهای قلبی، داروهای شیمی درمانی یا داروهای ضد افسردگی ظاهر شوند.
- اختلال روان پریشی ناشی از یک وضعیت پزشکی دیگر: علل احتمالی روان پریشی وجود دارد، از جمله بیماری های غدد درون ریز، متابولیک یا خود ایمنی درمان نشده و صرع لوب تمپورال.
علائم اسکیزوفرنی ممکن است با علائم اختلال دوقطبی، که وضعیتی است که باعث تغییر در خلق و خو، انرژی، فعالیت و رفتار می شود، همپوشانی داشته باشد.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال