آزمایش گاز خون چیست؟
آزمایش گاز خون، آزمایش گاز خون شریانی یا تجزیه و تحلیل گاز خون نیز نامیده می شود. سطح اکسیژن و دی اکسید کربن خون را اندازه گیری می کند. این آزمایش همچنین می تواند سطوح پی اچ خون و عملکرد ریه را نشان دهد. پزشکان اغلب از آزمایش گاز خون در شرایط اضطراری برای کمک به تشخیص علت مشکل تنفسی استفاده می کنند. در این مقاله با هدف آزمایش گاز خون و نحوه تفسیر نتایج بیشتر آشنا شوید.
هدف
هرکسی که برای نفس کشیدن مشکل دارد یا مشکل سلامت ریه دارد، آزمایش گاز خون انجام می شود. نتایج می تواند به پزشک کمک کند تا علت علائم را شناسایی کند. آزمایش گاز خون می تواند نشان دهد که ریه ها، قلب و کلیه ها چقدر خوب کار می کنند. به طور خاص، نتایج آزمایش می تواند به پزشک کمک کند تا:
- تشخیص مشکلات ریوی و تنفسی
- بررسی کنید که آیا درمان برای شرایط ریوی موثر است یا خیر
- مشخص کنید که آیا فرد دچار پارگی رگ خونی، بیماری متابولیک یا مسمومیت شیمیایی است
پزشکان همچنین از این آزمایش برای بررسی تعادل اسید و باز در افرادی که:
- مشکلات کلیوی دارند
- دیابت دارند
- در حال بهبودی از مصرف بیش از حد دارو هستند
روش
پزشک معمولاً آزمایش را در بیمارستان و اغلب در اورژانس انجام می دهد، اما برخی از پزشکان می توانند آزمایش گاز خون را در کلینیک ها انجام دهند. یک پزشک ممکن است با یک منبع مطمئن آلن اصلاح شده شروع کند تا مشخص کند خون به چه میزان در دست جریان دارد. این شامل اعمال فشار به شریان های مچ دست است تا جریان ضربه را بیش از 15 ثانیه مسدود کند و باعث تغییر رنگ دست شود. پزشک فشار را کاهش می دهد و اگر رنگ منظم در عرض 5 تا 15 ثانیه به دست بازگردد، نتایج طبیعی است و آزمایش گاز خون می تواند شروع شود. اگر در این مدت رنگ برنگردد، ادامه تست امن نیست. در طول آزمایش گاز خون، پزشک از یک سوزن کوچک برای خونگیری از شریان مچ دست استفاده می کند. اگر فردی اکسیژن درمانی دریافت می کند، در صورت امکان، باید حداقل 20 تا 30 دقیقه قبل از آزمایش گاز خون، استفاده از آن را متوقف کند.
خطرات
کشیدن خون از شریان می تواند درد بیشتری نسبت به خون گیری از ورید ایجاد کند، زیرا سرخرگ ها حاوی اعصاب حساس هستند و در عمق بیشتری در بدن قرار دارند. هر گونه درد یا ناراحتی تا چند دقیقه بعد از آزمایش ادامه دارد. برخی از افراد ممکن است هنگام خونگیری پزشک احساس تهوع یا سرگیجه داشته باشند، به خصوص اگر عصبی باشند. برای کاهش کبودی، پس از برداشتن سوزن توسط پزشک، فرد می تواند به آرامی برای چند دقیقه روی آن ناحیه فشار بیاورد. به ندرت ممکن است سوزن باعث آسیب یا انسداد شریان شود. هر فردی که آزمایش گاز خون انجام داده است باید حداقل به مدت 1 روز از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کند تا از عوارض یا آسیب جلوگیری شود.
تست اضافی
پزشک از آزمایش گاز خون به تنهایی برای تشخیص استفاده نمی کند. آنها معمولاً به آزمایشات دیگری نیاز دارند، از جمله:
- آزمایش ادرار برای بررسی عملکرد کلیه ها
- رادیوگرافی قفسه سینه یا تصویربرداری دیگر برای بررسی ریه ها
- آزمایش هایی که حجم ریه را اندازه گیری می کنند
پزشک همچنین آزمایش خون بیشتری را برای تعیین شمارش خون فرد و بررسی سطوح زیر درخواست می کند:
- سدیم
- پتاسیم
- بی کربنات
- گلوکز خون که معمولاً به عنوان قند خون شناخته می شود
درک نتایج
نتایج غیرطبیعی آزمایش گاز خون میتواند نشان دهد که شرایط سلامتی یا صدمات بر تنفس فرد تأثیر میگذارد. هنگام تشخیص، پزشک نتایج این آزمایش و سایرین و سلامت کلی فرد را در نظر می گیرد. نتایج آزمایش گاز خون می تواند نشان دهد که آیا:
- ریه ها به اندازه کافی اکسیژن دریافت می کنند
- ریه ها به اندازه کافی دی اکسید کربن آزاد می کنند
- کلیه ها به درستی کار می کنند
منبع: Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,