کوتیاپین چیست؟
کویتیاپین به دو شکل وجود دار، قرص خوراکی با رهش فوری و قرص خوراکی با رهش طولانی. نسخه انتشار فوری بلافاصله وارد جریان خون می شود. نسخه تمدید شده به مرور زمان به آرامی وارد جریان خون شما می شود. و هر دو شکل قرص کوتیاپین برای درمان اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی استفاده می شود. قرص طولانی رهش همچنین برای درمان افسردگی شدید در ترکیب با داروهای ضد افسردگی استفاده می شود.
کوتیاپین چیست؟
کوئتیاپین یک داروی تجویزی است. این دارو به شکل قرصی است که از طریق دهان مصرف می کنید. دو نسخه از تبلت وجود دارد. نسخه انتشار فوری بلافاصله وارد جریان خون می شود. نسخه تمدید شده به مرور زمان به آرامی وارد جریان خون شما می شود.
کوتیاپین با نام تجاری سرکول، در دسترس است. هر دو شکل نیز به عنوان داروهای ژنریک در دسترس هستند. داروهای ژنریک معمولاً قیمت کمتری نسبت به نسخه برند دارند. در برخی موارد، آنها ممکن است در هر قوت یا شکلی به عنوان داروی نام تجاری در دسترس نباشند. کوئتیاپین ممکن است به عنوان بخشی از درمان ترکیبی استفاده شود. این بدان معناست که ممکن است لازم باشد آن را با سایر داروها مصرف کنید.
چرا از قرص خوراکی کویتیاپین استفاده می شود؟
قرص خوراکی کویتیاپین برای درمان علائم اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی یا افسردگی استفاده می شود. کوئتیاپین را می توان برای درمان علائم در بزرگسالانی که دوره های افسردگی یا دوره های شیدایی ناشی از اختلال دوقطبی 1 دارند استفاده کرد. برای این موارد می توان آن را به تنهایی یا همراه با داروهای لیتیوم یا دیوالپروکس استفاده کرد. همچنین میتوان آن را با لیتیوم یا دیوالپروکس برای درمان طولانیمدت اختلال دوقطبی 1 استفاده کرد. کوئتیاپین را می توان در کودکان 10 تا 17 ساله برای درمان دوره های شیدایی ناشی از اختلال دوقطبی 1 استفاده کرد. برای افسردگی اساسی، کوتیاپین به عنوان یک درمان اضافی برای افرادی که قبلاً داروهای ضد افسردگی مصرف میکنند، استفاده میشود. زمانی استفاده میشود که پزشک شما تصمیم بگیرد که یک داروی ضد افسردگی به تنهایی برای درمان افسردگی شما کافی نیست.
عملکرد قرص خوراکی کویتیاپین چیست؟
کوئتیاپین متعلق به دسته ای از داروها به نام آنتی سایکوتیک های آتیپیک است. دسته ای از داروها گروهی از داروها هستند که به روشی مشابه عمل می کنند. این داروها اغلب برای درمان شرایط مشابه استفاده می شوند. نحوه عملکرد این دارو دقیقاً مشخص نیست. با این حال، تصور میشود که به تنظیم مقدار مواد شیمیایی خاص، دوپامین و سروتونین در مغز برای کنترل وضعیت شما کمک میکند.
عوارض جانبی قرص خوراکی کویتیاپین چیست؟
قرص خوراکی کویتیاپین ممکن است باعث خواب آلودگی شود. همچنین می تواند عوارض جانبی دیگری ایجاد کند. عوارض جانبی این دارو بر اساس شکل دارویی کمی متفاوت است. و عوارض جانبی رایجتر قرصهای انتشار فوری میتواند شامل موارد زیر باشد:
- دهان خشک
- سرگیجه
- درد در ناحیه شکم شما
- یبوست
- حالت تهوع
- استفراغ
- افزایش وزن
- افزایش اشتها
- گلو درد
- مشکل در حرکت
- ضربان قلب سریع
- ضعف
عوارض جانبی رایجتر قرصهای با رهش طولانیمدت میتواند شامل موارد زیر باشد:
- دهان خشک
- یبوست
- سرگیجه
- افزایش اشتها
- ناراحتی معده
- خستگی
- گرفتگی بینی
- مشکل در حرکت
اگر این اثرات خفیف باشند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر آنها شدیدتر هستند یا از بین نمی روند، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
عوارض جانبی جدی
اگر عوارض جانبی جدی داشتید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. عوارض جانبی جدی و علائم آنها می تواند شامل موارد زیر باشد:
افکار یا اعمال خودکشی
سندرم بدخیم نورولپتیک، علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تب شدید
- تعرق مفرط
- ماهیچه های سفت
- گیجی
تغییرات در تنفس، ضربان قلب و فشار خون شما
هایپرگلیسمی،قند خون بالا، علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تشنگی شدید
- تکرر ادرار
- گرسنگی شدید
- ضعف یا خستگی
- ناراحتی معده
- گیجی
- نفس با بوی میوه
- افزایش کلسترول و تری گلیسیرید
افزایش وزن
دیسکینزی دیررس، علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- حرکاتی که نمی توانید در صورت، زبان یا سایر اعضای بدن خود کنترل کنید
هیپوتانسیون ارتواستاتیک
کاهش فشار خون هنگام بالا آمدن خیلی سریع پس از نشستن یا دراز کشیدن، و علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- سبکی سر
- غش کردن
- سرگیجه
- افزایش فشار خون در کودکان و نوجوانان
تعداد کم گلبول های سفید خون
علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تب
- عفونت
آب مروارید
علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- کدر شدن عدسی چشم شما
- تاری دید
- از دست دادن بینایی
- تشنج
سطوح غیر طبیعی تیروئید
افزایش سطح پرولاکتین خون، و علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بزرگ شدن سینه، در مردان و زنان
- ترشح شیری رنگ از نوک سینه تی
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,