کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در صنعت دارویی کشور
در چهار دهه گذشته فناوری اطلاعات و ارتباطات تأثیر چشمگیری بر زندگی انسان ها نشان داده است و بسیاری از صنایع از تکنولوژی انفورماتیک جهت پردازش اطلاعات خود و بهره برداری از آن و سهولت در جهت دسترسی به آن استفاده می کنند.
فناوری اطلاعات و ارتباطات می تواند از جهت ساختار ذخیره سازی سوابق بیماران در جهت سهولت در نوشتار نسخه دارویی و تجهیزات پزشکی و مدیریت آن و هم چنین زنجیره های تامین آن در جهت نظارت مستمر بر بیمار و صنعت دارویی کشور و ایمن سازی این صنعت مهم ، نقش اثر بخش و بهره وری در سیستم داشته باشد.
کاربرد فناوری و اطلاعات در این صنعت نیازمند برنامه ریزی دقیق و سرمایه گذاری کلان می باشد تا بتواند زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری و استاندارد سازی دارویی - فنی و سیستم های اطلاعاتی مدیریتی مراکز دارویی کشور را به بالاترین تکنولوژی روز جهان پیاده سازی آن دقیق و ممکن سازد.
خدمات و مشاوره پزشکی دارویی الکترونیکی که خود باید با به کارگیری سیستم های جدید تکنولوژی در حوزه ( ICT ) در امر آموزش و تربیت نیروی انسانی فنی ماهر و پایین آوردن درصد خطا در این صنعت را بین بیمار و دارو محقق می سازد.
راه استفاده این تکنولوژی در صنعت دارویی کشور تنها مربوط به :
ارتباط زنجیر ارزشی بین انسان و منابع انسانی و نوآوری ها
ساز و کارها که شامل قوانین و مقررات در جهت بهبود رشد
ارزش گذاری های مالی در این صنعت
ابزارها که شامل نرم افزارها -سخت افزارها- مغز افزارها و در آخر ایجاد شبکه های ارتباطی و ساختاری که شامل سازمان ها و مراکز دارویی کشور اعم از تولید و راه خدمات دارویی در مجموعه ملی و فراملی می باشد.
ایجاد ساختار ( ICT ) با تکنولوژی روز دنیا در صنعت دارویی کشور می تواند علاوه بر بالابردن رائه کیفیت محصول دارویی و استاندارد سازی آن و صادرات آن به بیماران با بالا بردن ارائه کیفیت محصول دارویی باعث کاهش خطا در ارائه دارو و محصولات معيوب و غیراستاندارد در سطح جامعه نقش خود را آشکار سازد.
در ضمن با ایجاد این سیستم در صنعت دارویی کشور می توان اولین گام را در جهت ایجاد پل ارتباطی بین جامعه دارویی کشور اعم از تولید کننده و توزیع کننده و جلوگیری از شیوع مواد مخدر بیولوژیک و محصولات ترکیبی و همگرایی کیفیت در میان انواع مختلف محصولات دارویی در بر داشت.
پیاده سازی این تکنولوژی در صنعت دارویی کشور می تواند با ایجاد یک سیستم مدیریت کیفیت سازگار و ارائه محصولات دارویی-پزشکی نقشی موثرتر و مطمئن تر را در صنعت پدیدار گرداند. و باید به این نکته مهم دست یافت که نیت و تفکر خوب به تنهایی محصول خوب و ارائه خدمات ایجاد نمی کند. بلکه با ایجاد یک سیستم ارتباطی و اطلاعاتی قوی انفورماتیکی در جهت یکپارچه سازی و مکانیزم صنعت دارویی کشور به اشتراک گذاری آن در کلیه مکان های ارائه خدمات دارویی و تجهیزات پزشکی می تواند اثر گذا باشد.
امید آن میرود که تا در اینده نه چندان دور بتوان جدیدترین متد تکنولوژی را در جهت ایجاد زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات در صنعت دارویی کشور استفاده کرد تا بتوان با سهولت هر چه بیشتر در جهت افزایش دسترسی به اطلاعات بیماران و کاهش خطا در ارائه خدمات دارویی و پزشکی و دسترسی به جمعیت آماری بیماران کشور در این حوزه به صنعت دست یافت .
نویسنده: دکتر محمد یزدی مهریزی - دکنرای مدیریت استراتژیک