تشخیص سرطان در ادرار
سرطان یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است و تقریباً 10 میلیون مرگ و میر منبع مورد اعتماد را در سال 2020 به خود اختصاص داده است. یکی از راههای بهبود نرخ بقا، توسعه روشهای تشخیصی بهتر است. تشخیص زودهنگام بسیار مهم است، زیرا اگر سرطان زودتر کشف شود، بیماران شانس بیشتری برای بهبودی دارند. در حال حاضر، بسیاری از روشهای تشخیص زودهنگام یا تهاجمی یا پرهزینه هستند، که باعث میشود بسیاری از افراد در دسترس نباشند. یکی از روش های جایگزین در حال مطالعه استفاده از حس بویایی حیوانات است. اکنون دانشمندان نشان دادهاند که مورچهها میتوانند بوی سرطان را از ادرار تشخیص دهند، که روزی میتواند یک روش ارزان و موثر برای تشخیص سرطان باشد. در یک مقاله مطالعاتی جدید که منتشر شده است، دانشمندان گزارش کردند که مورچه ها می توانند بوی چندین نوع سرطان را تشخیص دهند که بوی ادرار را تغییر می دهد. بویایی حیوانات به حس بویایی در حیوانات اشاره دارد. این توانایی حسی توسط بسیاری از گونه ها، از جمله پستانداران و حشرات، برای تشخیص و شناسایی رایحه های موجود در محیط خود برای اهداف مختلف مانند یافتن غذا، شناسایی شکارچیان و جفت استفاده می شود. سلول های سرطانی می توانند مواد شیمیایی خاصی به نام ترکیبات آلی فرارمنتشر کنند که می تواند برای شناسایی سرطان استفاده شود. بنابراین، حیوانات، از جمله مورچه ها، با حس بویایی قوی خود، می توانند برای تشخیص این ترکیبات آلی فرارها آموزش ببینند. استفاده از حیوانات برای تشخیص سرطان روشی امیدوارکننده برای افزایش نرخ تشخیص زودهنگام است. برای مثال، سگها را میتوان با استشمام نمونههای سلولی یا بوی بدن و تشخیص ترکیبات آلی فرار، که با سرطان و متابولیسم سلولی تغییر یافته مرتبط هستند، آموزش دید.
مورچه ها چگونه سرطان را بو می کنند
مورچهها، بهویژه فورماکوسا، مهارتهای یادگیری عالی را در مورد بوهای مرتبط با محیطشان نشان میدهند. در حالی که مورچه ها مانند پستانداران حس بویایی ندارند، اما می توانند بوهای متمایز را از طریق شاخک های خود که دارای تعداد استثنایی گیرنده های بو هستند، دریافت کنند. مورچه ها پس از تنها یک جلسه تمرین می توانند خاطره ای طولانی مدت ایجاد کنند که چند روز باقی می ماند. علاوه بر این، آنها حافظه قوی دارند، زیرا هنوز می توانند پس از چندین آزمایش بدون پاداش، حتی تا 9 بار، با دقت پاسخ دهند. در مطالعه حاضر، محققان 70 نوع مورچه فورماکوسا، یک گونه نسبتاً رایج مورچه در نیمکره شمالی را آموزش دادند تا تفاوت بین ادرار موشهای سالم و موشهای پیوند شده با تومورهای سرطانی جمعآوریشده از انسان را حس کنند. پس از تنها سه جلسه آموزشی، مورچه ها توانستند به طور قابل اعتماد ترکیبات آلی فرارها را شناسایی کنند. این یافته ها نشان می دهد که مورچه ها این پتانسیل را دارند که به عنوان راهی ارزان و موثر برای تشخیص سرطان مورد استفاده قرار گیرند. این مطالعه کار قبلی تیم تحقیقاتی را گسترش میدهد، جایی که آنها نشان دادند که مورچهها میتوانند سلولهای سرطانی انسان را که در یک محیط آزمایشگاهی رشد کردهاند، شناسایی کنند. محققان از نمونههای ادرار موشهایی که تومورهای انسانی در آنها رشد کرده بود برای تشخیص سرطان استفاده کردند. این موشها که موشهای زنوگرافت مشتق از بیمار نامیده میشوند، در مقایسه با کشتهای سلولی، مدل بهتری برای تشخیص سرطان هستند، زیرا سلولهای سرطانی در داخل یک ارگانیسم زنده با تمام پیچیدگیهایش رشد میکنند. علاوه بر این، تومورها در این موشها در طول زمان پایدار هستند و میتوانند تکرار شوند، و این امکان را فراهم میکند که بسیاری از درمانهای مختلف را آزمایش کرده و بهترین درمان را برای بیماری که تومورش استفاده شده است، پیدا کند. آنها این کار را با آموزش به مورچهها انجام دادند که بوی خاصی، ادرار موشها را با یک جایزه - یک محلول شیرین تشخیص دهند. آنها مورچه را در یک میدان دایره ای قرار دادند و سه جلسه تمرینی انجام دادند. مدت زمانی که مورچه برای یافتن پاداش لازم بود در طول هر جلسه تمرین اندازه گیری شد. محققان نشان دادند که مورچه ها می توانند یاد بگیرند که مخلوطی از بوهای مختلف را که با پاداش همراه است، تشخیص دهند. پس از تنها سه جلسه تمرین، آنها توانستند با بوییدن ادرار آنها تفاوت بین موش های مبتلا به تومور و موش های بدون تومور را تشخیص دهند. آنها همچنین خاطرنشان کردند که هر چه تومور بزرگتر باشد، بوی ادرار موش از حالت طبیعی بیشتر تغییر می کند. دکتر باپتیست پیکرت، از گروه تحقیقاتی رفتار اجتماعی، موسسه ماکس پلانک برای بومشناسی شیمیایی در ینا، آلمان، یکی از نویسندگان این مطالعه، یافتههای کلیدی را برای ما توضیح داد. سال گذشته متوجه شدیم که مورچه ها با استفاده از خطوط سلولی انسان می توانند بوی سرطان را حس کنند. در مطالعه جدید، ما دریافتیم که مورچه ها می توانند با بوییدن ادرار بیمار، ما از پیوند موش با تومورهای انسانی استفاده کنیم وجود تومورهای انسانی را در کل ارگانیسم تشخیص دهند.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,