اگزمای پوست چیست
اگزمای پوستی چیست
اگزما یعنی التهاب پوست، که کلا به دو دسته درونی و بیرونی تقسیم می شوند. درونی همان عامل ژنتیک است و بیرونی شایع ترین آن اگزما تماسی است که از طریق تماس با ماده شیمیایی با پوست خود را نشان می دهد. اگزما ابتدا به صورت جوش های کوچک و ریز که خارش دارند روی پوست ظاهر می شوند و اگر شدید تر شود این جوش ها بهم می پیوندند و کم کم به صورت تاول های بزرگ می شوند و در مرحله پیشرفت بیشتر این حالت خارش به صورت درد و سوزش در می آید و پوست شدید خشک می شود در این حالت هیچ بهبودی برای فرد ایجاد نمی شود مگر اینکه شروع به درمان آن کند.
فردی که دچار اگزما می شود از همان اول درگیر نمی شود بلکه عوامل متعددی ایجاد می شود که لایه های پوست را از بین می برد و این عوامل کم کم اگزمای پوستی را در فرد ایجاد خواهند کرد. برای اینکه متوجه شویم چه مراحلی طی خواهد شد تا فرد دچار اگزما شود ابتدا به معرفی لایه های دفاعی پوست خواهیم کرد.
پوست چهار لایه یا سد دفاعی دارد
لایه اول، لایه دفاعی میکروبی است. یک سری میکروب های طبیعی روی پوست افراد وجود دارد که خود این ها عامل محافظتی هستند و از رشد دیگر میکروب ها و ورود عوامل خارجی دیگر جلوگیری می کنند. اگر پوستمان را خیلی زیاد بشوییم یا از آنتی بیوتیک ها خیلی استفاده کنیم یا مرتب از مرطوب کننده استفاده نکنیم که شرایط رشد این میکروب ها را بهم بریزیم این میکروب ها کم می شوند. خود این باعث شکسن سد اولیه دفاعی پوست می شود و پوست را مستعد آسیب دیدن می کند که در نهایت موجب التهاب و اگزمای پوستی خواهد شد.
لایه دوم یک سد شیمیایی است، پروتئین هایی که کار محافظت را بر عهده دارند. پوست درواقع اسیدی است و PH اسیدی دارد و خود این یک عامل محافظتی است. وقتی از مواد شوینده که تقریبا اکثر آنها قلیایی هستند زیاد استفاده کنیم عملا این PH را تغیر می دهیم و باز هم پوست را مستعد می کند که دچار التهاب شود.
لایه سوم یک سد فیزیکی است، سلول ها به یکدیگر چسبیده اند و یک ماده شیمیای خاصی به اسم سیمان بین سلولی بین سلول ها وجود دارد که اجازه نمی دهد مواد وارد یا خارج شوند اما تماس زیاد با آب و مواد شوینده و خشکی زیاد و کم کاری تیروئید همه ی این عوامل باعث آسیب رساندن به این لایه می شود که در نهایت پوست بیشتر آسیب پذیر خواهد شد.
لایه چهارم سد ایمونولوژیک است، که یک سری سلول های التهابی هستند و فاکتورهایی ترشح می کنند که اینها در مقابل عوامل مختلف از پوست محافظت می کنند، یعنی هر عاملی که از این سه سطح عبور کند وارد این سد می شود و کار محافظت اصلی را این لایه انجام می دهد. ما از ابتدای کار باید از سه لایه اولیه محافظت کنیم که به عمق نرسد و سد ایمونولوژیک تحریک نشود زیرا تحریک ایمونولوژیک باعث ایجاد اگزما می شود.
اگزما در حالت اولیه با رعایت کارهای ساده درمان می شود، مثلا اگر وسواس شدید دارید حتما وسواس خود را کنترل کنید و از شستشوی زیاد خودداری کنید این کار باعث از بین رفتن سدهای دفاعی خواهد شد. بعضی از افراد به غذاهایی حساس هستند مثلا ممکن است دست زدن به بعضی از مواد خوراکی یا ادویه ها حساسیت زا باشد و به طبع باید از آن دور کنند. بعضی ها شاید در مورد اگزمای آفتابه ای شنیده باشند، نور آفتاب در جاهایی که در معرض آفتاب هستند اگزما ایجاد می کند مثل گونه ها، پشت دست، صورت و اگر کسی اگزما داشته باشد آن را تشدید می کند، بنابراین نور خورشید هم ایجاد کننده اگزما و هم تشدید کننده آن خواهد بود.
زهره اسماعیلی
کارشناس واحد علمی ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - پوست و مو,سایر مقالات گروه - ماهان بیوتی,