پنوموتوراکس چیست؟
پنوموتوراکس که معمولاً به آن ریه فرو ریخته می گویند، می تواند یک تجربه دردناک و نگران کننده باشد. در یک بدن سالم، ریه ها دیواره های قفسه سینه را لمس می کنند. پنوموتوراکس زمانی اتفاق میافتد که هوا وارد فضای بین دیواره قفسه سینه و ریه میشود که به آن فضای پلورال میگویند. فشار این هوا باعث می شود که ریه روی خود فرو بریزد. ریه ممکن است به طور کامل فرو بریزد، اما اغلب تنها بخشی از آن فرو می ریزد. این فروپاشی همچنین می تواند به قلب فشار وارد کند و علائم بیشتری ایجاد کند. چند چیز مختلف می تواند باعث پنوموتوراکس شود و علائم می تواند بسیار متفاوت باشد. پزشکان می توانند به تشخیص و درمان پنوموتوراکس کمک کنند.
علل
علل پنوموتوراکس به دو صورت خودبهخودی اولیه، خودبهخودی ثانویه یا تروماتیک طبقهبندی میشوند.
خود به خودی اولیه
اگر هوا بین ریه و دیواره قفسه سینه وارد شود، می تواند باعث فروپاشی ریه در خود شود. پنوموتوراکس خودبخودی اولیه زمانی رخ می دهد که فرد سابقه بیماری ریوی شناخته شده نداشته باشد. علت مستقیم پنوموتوراکس خودبخودی اولیه ناشناخته است. گروه های در معرض خطر پنوموتوراکس خودبخودی اولیه عبارتند از:
- سیگاری های تنباکو یا حشیش
- مردان قد بلند
- افراد 15 تا 34 ساله
افرادی که سابقه خانوادگی پنوموتوراس دارند. مهمترین عامل خطر مرتبط با پنوموتوراکس خودبخودی اولیه سیگار کشیدن است. یک منبع مورد اعتماد در مجله پزشکی بی ام جی اشاره کرد که مردانی که سیگار می کشند 22 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض ابتلا به پنوموتوراکس خودبخودی اولیه هستند. زنانی که سیگار می کشند، 9 برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری در معرض ابتلا به پنوموتوراکس خودبخودی اولیه هستند. اگر به موقع درمان شود، پنوموتوراکس خودبخودی اولیه معمولا کشنده نیست.
ثانویه خود به خود
پنوموتوراکس خودبخودی ثانویه می تواند ناشی از انواع بیماری ها و اختلالات ریوی باشد. پنوموتوراکس خودبخودی ثانویه علائم جدی تری نسبت به پنوموتوراکس خودبخودی اولیه دارد و احتمال مرگ آن بیشتر است. بیماری های ریوی که ممکن است خطر ابتلا به پنوموتوراکس را افزایش دهند عبارتند از:
- بیماری انسداد مزمن ریه
- فیبروز سیستیک
- آسم شدید
- عفونت های ریه، مانند سل و اشکال خاصی از ذات الریه
- سارکوئیدوز
- آندومتریوز قفسه سینه
- فیبروز ریوی
- سرطان ریه و سارکوم های درگیر ریه ها
برخی از اختلالات بافت همبند نیز ممکن است باعث پنوموتوراکس خودبخودی ثانویه شوند. این اختلالات عبارتند از:
- روماتیسم مفصلی
- پلی میوزیت و درماتومیوزیت
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- اسکلروز سیستمیک
- سندرم اهلرز دانلوس
- سندرم مارفان
تحت شرایط خاص، کودکان نیز در معرض خطر ابتلا به پنوموتوراکس خودبخودی ثانویه هستند. علل پنوموتوراکس خودبخودی ثانویه در کودکان عبارتند از:
- ناهنجاری های مادرزادی
- استنشاق یک جسم خارجی
- سرخک
- اکینوکوکوزیس
همچنین اگر یکی از اعضای خانواده قبلا پنوموتوراکس خودبخودی ثانویه را تجربه کرده باشد، خطر ممکن است بیشتر باشد.
پنوموتوراکس تروماتیک
پنوموتوراکس تروماتیک نتیجه یک ضربه یا آسیب است. علل بالقوه شامل ترومای بلانت یا آسیبی است که به دیواره قفسه سینه و فضای پلور آسیب می رساند. یکی از رایجترین راههایی که این اتفاق میافتد، شکستن یک دنده است. نوک تیز استخوان شکسته می تواند دیواره قفسه سینه را سوراخ کرده و به بافت ریه آسیب برساند. علل دیگر عبارتند از صدمات ورزشی، تصادفات رانندگی، و جراحات پنچری یا چاقو. پنوموتوراکس تروماتیک حتی اگر زخم قابل توجهی روی قفسه سینه وجود نداشته باشد ممکن است رخ دهد. این در افرادی که ترومای انفجار ناشی از انفجار را تجربه کرده اند، رایج است. غواصان باید هنگام زیر آب برای جلوگیری از پنوموتوراکس اقدامات احتیاطی را انجام دهند. هنگامی که غواصان از یک مخزن هوای فشرده تنفس می کنند، سطوح مختلفی از فشار را از آب و خود هوا تجربه می کنند. نیروی این فشارهای مختلف می تواند باعث آسیب به ریه ها شود که ممکن است به شکل پنوموتوراکس باشد. برخی از روش های پزشکی نیز ممکن است منجر به پنوموتوراکس تروماتیک شود. قرار دادن کاتتر در ورید قفسه سینه یا نمونه برداری از بافت ریه ممکن است منجر به پنوموتوراکس شود. پزشکان اغلب افراد را پس از انجام این روشها برای مشاهده علائم اولیه که ممکن است نیاز به درمان داشته باشند، تحت نظر دارند.
پنوموتوراکس تنشی
هر یک از این نوع پنوموتوراکس می تواند به پنوموتوراکس تنشی تبدیل شود. این ناشی از نشتی در فضای جنب است که شبیه دریچه یک طرفه است. هنگامی که فرد استنشاق می کند، هوا به فضای جنب نشت می کند و به دام می افتد. در هنگام بازدم نمی تواند آزاد شود. این فرآیند منجر به افزایش فشار هوا در فضای پلور می شود که تهدید کننده زندگی است و نیاز به درمان فوری دارد.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال