سندرم فاز تاخیری خواب
سندرم فاز تاخیری خواب،یک اختلال مزمن ریتم شبانه روزی است که باعث می شود فرد دیر بخوابد و دیر از خواب بیدار شود. افراد مبتلا به سندرم فاز تاخیری خواب ممکن است به دلیل کمبود خواب در عملکرد خود دچار مشکل شوند. برخی از پزشکان ممکن است به سندرم فاز تاخیری خواب به عنوان اختلال فاز خواب تاخیری اشاره کنند. این وضعیت ممکن است باعث ناتوانی در به خواب رفتن در زمان خواب معمولی یا مشکل در بیدار شدن آسان در صبح شود. و این مقاله به سندرم فاز تاخیری خواب، علائم، علل و موارد دیگر می پردازد.
سندرم فاز تاخیری خواب چیست؟
سندرم فاز تاخیری خواب اختلالی است که باعث مشکلات مداوم در به خواب رفتن در شب و بیدار شدن در صبح می شود. این منبع معتبر در نوجوانان و بزرگسالان جوان شایع تر است. یک فرد مبتلا به سندرم فاز تاخیری خواب ممکن است در بیدار شدن به موقع برای محل کار یا مدرسه مشکل داشته باشد، در طول روز احساس خواب آلودگی کند و با وجود احساس خستگی، به سختی در شب به خواب رود. به عنوان مثال، افراد مبتلا به سندرم فاز تاخیری خواب ممکن است تا حدود ساعت 3 صبح نتوانند بخوابند و اگر به طور طبیعی بیدار شوند، ممکن است بعد از 10 صبح بخوابند. برخی از محققان سندرم فاز تاخیری خواب نوجوان را با نمرات پایین تر در مدرسه، مصرف الکل، سیگار کشیدن و میزان بالاتر افسردگی و اضطراب مرتبط می دانند. عدم تعادل ملاتونین ممکن است یکی از دلایل بالقوه سندرم فاز تاخیری خواب باشد. برای درمان، پزشک ممکن است نور درمانی، مکمل های ملاتونین یا بهبود بهداشت خواب را توصیه کند.
ریتم های شبانه روزی
ریتم های شبانه روزی چرخه های طبیعی در بدن انسان هستند. آنها به بدن فرد در خواب، هضم غذا، تنظیم هورمون ها و موارد دیگر کمک می کنند. یکی از این ریتم های شبانه روزی به عنوان چرخه خواب و بیداری شناخته می شود. این روش طبیعی بدن برای گفتن زمان خواب و بیدار شدن به فرد است. این چرخه بدن را قادر می سازد تا به نشانه های خارجی مانند نور پاسخ دهد. همانطور که روز به شب می رسد، بدن کاهش نور را حس می کند و با ترشح هورمون ملاتونین برای خواب آماده می شود. در فردی که دارای اختلال ریتم شبانه روزی است، مانند سندرم فاز تاخیری خواب ، چرخه خواب و بیداری فرد ممکن است مختل شود. این می تواند باعث مشکل در خواب و بیدار شدن در زمان های مناسب شود.
اثرات سندرم فاز تاخیری خواب
افراد مبتلا به سندرم فاز تاخیری خواب ممکن است عوارض جانبی را تجربه کنند. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خوابآلودگی در طول روز: وقتی فردی نمیتواند در یک زمان معقول بخوابد و هنوز باید در ساعت مشخصی بیدار باشد، ممکن است دچار خوابآلودگی در طول روز شود.
- مشکل در تمرکز: افراد مبتلا به سندرم فاز تاخیری خواب ممکن است به دلیل خستگی تمرکز روی کارها برایشان مشکل باشد.
- مشکلات رفتاری: کودکان و نوجوانان مبتلا به سندرم فاز تاخیری خواب ممکن است به دلیل خوابآلودگی بیش از حد، عمل کنند. این مسائل رفتاری می تواند بر روابط فردی و اجتماعی تأثیر بگذارد.
- مسائل مربوط به سلامت روان: نوجوانان مبتلا به سندرم فاز تاخیری خواب در آزمونهای اضطراب و افسردگی امتیاز بیشتری کسب میکنند.
- کاهش حضور و غیاب: مشکل در بیدار شدن در زمان معقول یا معین می تواند باعث شود افراد مبتلا به سندرم فاز تاخیری خواب به طور مکرر دیر بیایند یا از محل کار یا مدرسه غیبت کنند.
- عملکرد در محل کار یا مدرسه: دیرکردن، غیبت، یا خستگی مکرر و ناتوانی در تمرکز اغلب منجر به کاهش عملکرد در محل کار یا مدرسه می شود. این می تواند یک اثر ضربه ای داشته باشد و به طور بالقوه باعث مشکلات سلامت روان شود.
سندرم فاز تاخیری خواب و اختلال بیشفعالی کمبود توجه
بر اساس گزارش مرکز ملی سلامت مکمل و یکپارچه، کودکان مبتلا به بیماریهای خاص، مانند اختلال بیشفعالی کمبود توجه، بیشتر از سایر کودکان مستعد مشکلات خواب هستند. افراد مبتلا به اختلال بیشفعالی کمبود توجه بیشتر از افراد بدون اختلال بیشفعالی کمبود توجه دارای سندرم فاز تاخیری خواب هستند. همچنین ممکن است در بیدار ماندن در طول روز یا به خواب رفتن در شب دچار مشکل شوند. این ممکن است به دلیل بیش فعالی منبع قابل اعتماد و مشکل در تنظیم احساسات، رفتار و دامنه توجه باشد.
علائم
افراد مبتلا به سندرم فاز تاخیری خواب ممکن است برای خوابیدن در زمان معمولی مشکل داشته باشند. آنها معمولاً هیچ مشکلی با مدت و کیفیت خواب ندارند. خوابیدن در زمان مناسب یا قابل قبولی است که برایشان مشکل است. بر اساس تحقیقات قدیمیتر، اکثر افراد مورد اعتماد با سندرم فاز تاخیری خواب معمولاً در موارد زیر مشکل دارند:
- به خواب رفتن: از آنجایی که ساعت داخلی آنها سیگنالهای هشدار را تا دیرتر از زمان معمول ارسال میکند، افراد نمیتوانند تا چند ساعت پس از زمان خواب معمولی بخوابند. این بدان معناست که آنها اغلب تا ساعاتی پس از نیمه شب بیدار می مانند.
- بیدار شدن: افراد مبتلا به سندرم فاز تاخیری خواب تا دیرتر از بسیاری از افراد سیگنال های هشدار دهنده را از ساعت داخلی خود دریافت نمی کنند. این باعث می شود که آنها در یک زمان معمولی از خواب بیدار شوند.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال