برونشکتازی چیست؟
برونشکتازی یک بیماری ریوی است که باعث سرفه مداوم و خلط اضافی یا خلط می شود. این یک وضعیت دائمی است که با گذشت زمان بدتر می شود. می تواند کشنده باشد. برونش ها معمولاً برگشت ناپذیر گشاد می شوند و بلغم ایجاد می شود. این منجر به عفونت های مکرر ریه و آسیب ریوی منبع قابل اعتماد می شود. این می تواند افراد مبتلا به سل و فیبروز کیستیک را تحت تاثیر قرار دهد، اما اینها تنها دلایل نیستند. فرآیندها و مکانیسم های مختلف می توانند این اختلال را تحریک کنند. هیچ درمانی وجود ندارد، اما درمان می تواند عفونت ها و تجمع مخاط را کاهش دهد. علائم از نظر شدت متفاوت است. سن بالاتر خطر ابتلا به برونشکتازی را افزایش می دهد، اما برونشکتازی می تواند در تمام سنین تاثیر بگذارد. در ایالات متحده، از هر 100000، حدود 25 نفر را مبتلا می کند. در سن بالای 74 سال، این میزان به 272 مورد در هر 100000 نفر افزایش می یابد. و به نظر می رسد شیوع در حال افزایش است.
علائم
تصور میشود که علائم زمانی شروع میشوند که خلط در سیستم تنفسی ایجاد میشود و منجر به چرخهای از مشکلات میشود. و خلط بیشتر به معنای باکتری بیشتر در راه های هوایی است و این منجر به التهاب و تخریب راه های هوایی می شود. سپس چرخه دوباره با مخاط بیشتر شروع می شود. سه نوع اصلی برونشکتازی وجود دارد که بر اساس شکل حاصل از برونش ها طبقه بندی می شوند و در سی تی اسکن ریه قابل مشاهده هستند.
- استوانه ای: رایج ترین شکل، با برونش های یکنواخت استوانه ای شکل
- واریس: کم شایع ترین شکل. برونش ها نامنظم هستند و راه های هوایی ممکن است گسترده یا منقبض باشند که منجر به تولید بیشتر خلط می شود.
- کیستیک: تقریباً به اندازه استوانه ای شایع است، اما برونش ها خوشه هایی از کیست ها را تشکیل می دهند. این شدیدترین شکل است.
انواع مختلف علائم مشابهی دارند در انواع مختلف مشابه هستند، اما از نظر شدت متفاوت هستند. همه آنها دارای منبع قابل اعتماد بزرگ شدن لوله های تنفسی ریه ها یا برونش ها هستند.علائم دیگر عبارتند از:
- سرفه روزانه که ماه ها یا سال ها ادامه دارد
- تولید روزانه خلط در مقادیر زیاد
- تنگی نفس و خس خس سینه هنگام تنفس
- درد قفسه سینه
- سرفه کردن خون
- یک فرد مبتلا به برونشکتازی که پس از آن دچار عفونت می شود، ممکن است شعله ور شود و این می تواند عملکرد ریه را بدتر کند.
عوارض
به مرور زمان، شعله ور شدن عفونت، می تواند منجر به عوارض شود.
نارسایی تنفسی
هنگامی که اکسیژن بسیار کمی از ریه ها به خون منتقل می شود، یا دی اکسید کربن بسیار کم، یک گاز زائد، از خون خارج می شود، نارسایی تنفسی ممکن است رخ دهد. علائم عبارتند از:
- تنگی نفس
- تنفس سریع و پی در پی
- گرسنگی هوا یا نیاز دائمی به هوای بیشتر
- خواب آلودگی
- پوست، ناخن ها و لب ها مایل به آبی است
آتلکتازیس
آتلکتازی زمانی اتفاق میافتد که حداقل یک ناحیه از ریه بهدرستی متورم نشود و منجر به تنگی نفس، تنفس سریع و ضربان قلب و آبی شدن لبها و پوست شود.
نارسایی قلبی
در پیشرفته ترین مراحل برونشکتازی، عملکرد ریه بدتر می شود و بر قلب فشار وارد می کند. قلب دیگر نمی تواند خون کافی برای رفع نیازهای بدن پمپاژ کند. و فرد ممکن است تجربه کند:
- مشکل در تنفس
- خستگی
- تورم شکم، وریدهای گردن، پاها، مچ پا و ساق پا
- بدون درمان، می تواند کشنده باشد.
علل
برونشکتازی زمانی اتفاق میافتد که بخشی از درخت برونش بهطور برگشتناپذیر گشاد یا گشاد میشود. طیف گسترده ای از عوامل می تواند منجر به آن شود، از جمله برخی بیماری ها و عفونت های مادرزادی و خود التهابی. عفونت هایی که با برونشکتازی مرتبط هستند عبارتند از:
- سل
- مایکوباکتریوم غیر سلی
- پنومونی
- عفونت های دوران کودکی، مانند سرخک و سیاه سرفه
شرایط نقص ایمنی عبارتند از:
- هیپوگاماگلوبولینمی
- سرطان خون
- اچ آی وی و ایدز
- شیمی درمانی
سایر درمان هایی که سیستم ایمنی را سرکوب می کنند. و همچنین به منابع مورد اعتماد پیوند داده شده است:
- آسپرژیلوز برونکوپولمونری آلرژیک
- انسداد توسط تومور یا جسم خارجی
- رفلاکس معده و مری
- استنشاق دودهای سمی
- شرایط خود التهابی، مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس، و کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون
فیبروز کیستیک
فیبروز کیستیک، یک علت شایع برونشکتازی در کودکان است. به این بیماری برونشکتازی فیبروز کیستیک گفته می شود. برونشکتازی غیر فیبروز کیستیک زمانی است که فرد برونشکتازی داشته باشد اما فیبروز کیستیک ندارد. بین 7 تا 25 درصد از بیماران مبتلا به آسم یا بیماری انسداد مزمن ریه، نیز برونشکتازی دارند، اما چگونگی ارتباط این بیماری با برونشکتازی هنوز مشخص نیست.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - دستگاه تنفسی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,