30 دقیقه قبل از ورزش قهوه بنوشید تا چربی سوزی بیشتری داشته باشید.
مطالعات نشان میدهد، نوشیدن قهوه قبل از ورزش ممکن است به چربیسوزی بیشتر کمک کند.
اخیرا تحقیقاتی انجام شده که ارتباط بین مصرف کافئین و افزایش عملکرد ورزشی را نشان داده است. با این حال، اطلاعات محدودی در مورد اینکه آیا کافئین توانایی افزایش چربیسوزی را در بدن دارد یا نه، در دست است.
محققان با استفاده از آزمایشات چند مرحلهای در مردانی که فعالیت بالایی دارند، اثر کافئین بر اکسیداسیون چربی را در جلسات تمرینی(ورزشی) صبح و بعد از ظهر بررسی کردند. بر اساس مشاهدات محققان، مصرف یک فنجان قهوه غلیظ 30 دقیقه قبل از ورزش هوازی در بعدازظهر منجر به افزایش چربیسوزی میشود.
کافئین محرکی است که به طور طبیعی در دانههای قهوه، برگ چای و دانههای کاکائو وجود دارد. نوشیدنیهای انرژیزا تجاری، تنقلات و بسیاری از غذاهای دیگر نیز دارای کافئین هستند. مصرف مقدار مشخصی از کافئین ممکن است باعث افزایش هوشیاری( بیخوابی)، کاهش وزن و... شود.
سازمان غذا و دارو (FDA) به بزرگسالان سالم توصیه میکند که روزانه بیش از 400 میلیگرم کافئین مصرف نکنند (معادل تقریبا 4 یا 5 فنجان قهوه است). با این حال، بدن برخی از افراد کافئین را بطور متفاوتی متابولیزه میکند، مقدار کم کافئین در این افراد ممکن است با تاثیرات منفی همراه باشد.
طی بررسی که در سال 2019 انجام شد و 21 متاآنالیز منتشر شده از این بررسی ، نشان داده شد که کافئین میتواند با افزایش قدرت بیهوازی، استقامت هوازی و استقامت و قدرت عضلات، عملکرد ورزشی را افزایش دهد. دادهها همچنین نشان میدهند که تأثیر مثبت کافئین بر روی این نشانگرهای عملکردی در طی جلسات ورزش هوازی بیشتر از ورزش بیهوازی است.
با وجود شواهدی که نشان میدهد کافئین در عملکرد ورزشی افراد تاثیرگذار است، اما تحقیقات کمی در مورد اینکه آیا به بدن در چربیسوزی کمک میکند یا نه، وجود دارد.
برای بررسی تاثیر کافئین در افزایش تواناییهای چربیسوزی، دانشمندان دپارتمان فیزیولوژی دانشگاه گرانادا (UGR) در اسپانیا اثر مصرف کافئین بر حداکثر میزان اکسیداسیون چربی (MFO) در مردانی که فعالیت دارند، را در طی یک تست ورزش چند مرحلهای بررسی کردند. این مطالعه بین ژوئن و نوامبر 2019 انجام شده است و نتایج آن در ژورنال انجمن بین المللی تغذیه ورزشی منتشر شده است.
آیا مصرف کافئین به چربیسوزی کمک میکند؟
محققان 15 مرد دارای فعالیت را با میانگین سنی 32 سال برای این تحقیق انتخاب کردند. همه این شرکتکنندگان غیرسیگاری بودند و هیچ مشکل خاصی نداشتند که ورزش باعث تشدید آن شود و هیچ دارو یا دارویی مصرف نمیکردند. همه آنها افرادی بودند که سابقه انجام تمرینات ورزشی استقامتی را داشتند و در طی روز کمتر از 50 میلی گرم کافئین مصرف میکردند. در این مطالعه سه سو کور( در مطالعات سهسوکور، پژوهشگر، مطالعهشونده و تحلیلگر آماری هیچکدام نمیدانند در کدام بازوی مطالعه قرار دارند) و کنترل شده با پلاسیبو (پلاسیبو یا دارونما به استفاده از روشهای درمانی صوری و تلقینی گفته میشود که میتواند با فریب بیمار، اثر مثبتی در روند بهبودی وی داشته باشد. اثر درمانی که از به کار بستن چنین روشهایی حاصل میشود را نیز اثر پلاسبو مینامند)، هر شرکتکننده یک آزمایش ورزشی را با استفاده از دوچرخه ثابت چهار بار انجام داد ( دو بار صبح و دو بار بعد از ظهر ). فاصلهی هر مرحله از یکدیگر به مدت 7 روز مشخص شده بود.
30 دقیقه قبل از هر آزمایش، شرکتکنندگان به ازای هر کیلوگرم از وزن بدنشان 3 میلیگرم کافئین که این مقدار معادل یک فنجان قهوه غلیظ است، یا یک دارونما سلولز میکروکریستالی خالص دریافت کردند. محققان میزان حداکثر جذب اکسیژن (MFO) و (VO2max) را با استفاده از کالریمتری غیرمستقیم اندازهگیری کردند و شدت ورزش مورد نیاز برای رسیدن به MFO مطلوب را محاسبه کردند.
نتایج مطالعه نشان داد:
در آزمایشات ورزشی که صبح و بعد از ظهر انجام شد، میزان VO2max و MFO در شرکتکنندگانی که کافئین مصرف کرده بودند، افزایش داشته است. در آزمونهای ورزشی که بعد از ظهر برگزار شد، افزایش بیشتری در MFO و VO2max نسبت به آزمایشات ورزشی صبح دیده شده است. در طول جلسات ورزش صبحگاهی، مصرف کافئین میزان تولید MFO را به یک اندازه در افرادی که در آزمایشهای بعد از ظهر در شرکت کرده بودند ولی کافئین مصرف نکردهاند افزایش داد.
"نتایج مطالعات نشان داد که مصرف حاد کافئین 30 دقیقه قبل از انجام یک آزمایش ورزش هوازی، حداکثر اکسیداسیون چربی را در طول ورزش بدون توجه به زمان روز افزایش می دهد.
محققان پیشنهاد میکنند که مصرف یک فنجان قهوه یا مقدار کافی کافئین اندکی قبل از یک تمرین هوازی با شدت متوسط در بعد از ظهر بهترین سناریو برای حداکثر اکسیداسیون چربی کل بدن است.
خطرات ناشی از مصرف کافئین چیست؟
مانند هر دارویی، مصرف بیش از حد کافئین میتواند عوارض جانبی ناخوشایندی ایجاد کند، از جمله بی خوابی، بی حسی، اضطراب، ضربان قلب سریع، حالت تهوع و سردرد. برای افرادی که شرایط خاصی دارند، مانند آریتیمی قلبی، کافئین میتواند علائم مربوط به وضعیت را تشدید کند. افرادی که نگران این هستند که مصرف کافئین ممکن است وضعیت سلامتی آنها را بدتر کند، قبل از مصرف محصولات کافئیندار باید با یک متخصص مشورت کنند.
محدودیتهای قابل توجه مطالعه
اگرچه این تحقیق به بررسی چگونگی تأثیر مصرف کافئین بر چربیسوزی در حین ورزش در مردان دارای فعالیت پرداخته است اما زنان و افراد کم تحرک را، شامل نمیشود. همچنین در این آزمایش نژاد و قومیت شرکتکنندگان مشخص نیست. بنابراین، نتایج مطالعه ممکن است به همه گروههای نژادی و قومی، زنان یا افراد دیگر گروههای سنی قابل تعمیم نباشد.
علاوه بر این، فقط 15 شرکتکننده در این مطالعه شرکت داشتند که تعداد بسیار کمی است. علاوه بر این در این آزمایش، دانشمندان دمای بدن، متغیرهای خون و میزان خواب یا کم خوابی شرکتکنندگان در دوره آزمایش را در نظر نگرفتند. تحقیقات بیشتر با استفاده از یک گروه بزرگتر و متنوعتر از افراد میتواند تعیین کند که آیا مصرف کافئین قبل از ورزش میتواند در میزان چربیسوزی تاثیر داشته باشد یا خیر.
ترجمه: تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,