ارتباط بین بیماری های قلبی و فشار خون بالا
پیشگفتار
بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون، از جمله عارضههای قلبی هستند که در اثر بالا بودن فشار خون به وجود میآیند.
قلبی که تحت فشار خون بالا کار میکند، دچار برخی مشکلات میشود. بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون عبارتند از نارسایی قلبی، سفت شدن عضلات قلب، بیماریهای عروق کرونر و مشکلاتی از این دست.
بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون بالا میتوانند اختلالاتی جدی در سلامتی فرد به وجود بیاورند. این بیماریها همان عاملان مرگ در اثر فشار خون بالا میباشند.
انواع بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون بالا
به طور کلی، بیماریهای قلبی که در اثر فشار خون بالا پدید میآیند مربوط به عروق کرونر و عضلات قلب هستند. انواع این بیماریها عبارتند از:
تنگی عروق
عروق کرونر، خون را به درون قلب شما هدایت میکنند. هنگامی که فشار خون بالا باعث تنگ شدن عروق شما میشود، جریان خون وارده بر قلب کم یا قطع میشود؛ این عارضه با نام بیماری قلبی کرونر (CHD)، یا بیماری عروق کرونر شناخته میشود.
CHD، کارکردن و خون رسانی به سایر ارگانها را برای قلب دشوار میکند. این امر میتواند شما را در معرض خطر سکته قلبی در اثر گیرافتادن یک لخته کوچک خون در یکی از این عروق تنگ شده و در نتیجه قطع خونرسانی به قلب قرار دهد.
سفتی و بزرگ شدن قلب
فشار خون بالا، عمل پمپاژ را برای قلب دشوار میکند. همانند سایر عضلات بدن، کار سخت و مداوم باعث رشد و سفت شدن عضلات قلب نیز میشود. این پدیده عملکرد قلب را تغییر میدهد. این تغییرات معمولا در مرکز اصلی پمپاژ قلب، یعنی بطن چپ، رخ میدهند. این عارضه با نام گشادی بطن چپ (LVH)، شناخته میشود.
CHD میتواند باعث بروز LVH شود و بالعکس. اگر دچار CHD هستید، قلب شما باید سختتر کار کند. اگر LVH قلب شما را بزرگ کرده است، این امر میتواند عروق کرونر را تحت فشار قرار دهد.
پیامدها:
CHD و LVH، هر دو میتوانند باعث بروز عوارض زیر شوند:
- نارسایی قلبی: قلب توانایی خود را در پمپاژ مقدار کافی خون به درون بدن از دست میدهد.
- آریتمی: قلب به طور نامنظم کار میکند.
- بیماریهای ایسکمیک قلب: قلب اکسیژن کافی را دریافت نمیکند.
- حمله قلبی: جریان خون به درون قلب قطع شده و عضله قلبی در اثر فقدان اکسیژن میمیرد.
- ایست ناگهانی قلب: قلب به ناگاه از تپش باز میایستد، فرد توانایی تنفس را از دست داده و بیهوش میشود.
- سکته و مرگ ناگهانی
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون هستند؟
بیماریهای قلبی، شایع ترین علل مرگ و میر در ایالات متحده هستند. سالانه بالغ بر 610000 نفر از جمعیت این کشور در اثر بیماریهای قلبی و عروقی میمیرند.
اصلی ترین عامل این بیماریها، بالا بودن فشار خون است. در صورتی که با هریک از عوامل زیر درگیر هستید، احتمال ابتلای شما بیشتر است:
- اضافه وزن
- عدم انجام حرکات ورزشی
- سیگار
- غذاهای با چربی و کلسترول بالا
اگر سابقه خانوادگی دارید، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی هستید. مردان بیشتر از زنانی که هنوز به مرحله یائسگی نرسیدهاند در معرض این خطر میباشند، اما زنان یائسه احتمالی برابر با مردان در ابتلا به این خطرات دارند. صرفنظر از جنسیت، با افزایش سن، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی افزایش مییابد.
شناخت علائم بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون
بسته به شدت و میزان پیشرفت بیماری، این علائم متفاوت هستند. البته ممکن است شما هیچ نشانهای از خود بروز ندهید، اما احتمالا یک و یا چند مورد از علائم زیر بروز پیدا میکنند:
- درد در قفسه سینه (آنژین)
- سختی و فشار در قفسه سینه
- کوتاه شدن تنفس
- خستگی مفرط
- درد در نواحی گردن، پشت، بازوها و یا شانهها
- سرفههای مداوم
- بیاشتهایی
- تورم در پا یا قوزک پا
اگر قلب شما به طور ناگهانی شروع به تپشهای تند یا نامنظم میکند، شما نیاز به رسیدگی فوری دارید. اگر دچار درد شدید در قفسه سینه هستید یا دچار غش میشوید، حتما به مرکز فوریتهای پزشکی مراجعه کنید و یا با شماره 115 تماس بگیرید.
با بررسی های منظم پزشکی میتوان مشخص کرد که آیا شما دچار مشکل فشار خون بالا هستید یا خیر. اگر دچار این عارضه هستید، مراقب علائم بیماریهای قلبی نیز باشید.
آزمایش و تشخیص: چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
پزشک شما پس از بررسی سابقه پزشکیتان، از شما تست ورزش خواهد گرفت و به منظور بررسی وضعیت کلیهها، سدیم، پتاسیم و خون شما، شما را به آزمایشگاه خواهد فرستاد.
یک یا چند مورد از موارد زیر، میتوانند شما را در تشخیص علت علائمی که دارید یاری کنند:
نوار قلب، که سیگنالهای قلبی شما را ضبط کرده و در اختیار پزشکتان قرار میدهد. عملکرد این دستگاه اینگونه است که اپراتور، الکترودهایی را به دستها، پاها و قفسه سینه شما متصل میکند؛ سپس نمودار ضربان قلب شما روی صفحه نمایش نشان داده میشود و میتوان آن را چاپ کرد. نهایتا پزشک شما به برسی این نمودار خواهد پرداخت.
اکوکاردیوگرام، که با استفاده از امواج فراصوت، تصاویر واضحی را از قلب شما در اختیار پزشک قرار میدهد.
آنژیوگرافی عروق کرونر، که با استفاده از یک لوله باریک به نام کاتتر از یکی از وریدهای انتهای کشاله ران و یا بازوی شما، وارد قلبتان میشود، به بررسی جریان خون در داخل رگها میپردازد.
تست ورزش، که به بررسی تاثیر حرکات ورزشی بر قلب شما میپردازد. از شما میخواهند که روی یک دوچرخه ثابت پدال زده و یا بر روی یک تردمیل راه بروید.
تست استرس هستهای، که جریان خون در داخل قلب را بررسی میکند. معمولا این آزمایش یک بار زمانی که شما در حالت استراحت قرار دارید و یک بار زمانی که در حال انجام حرکات ورزشی هستید انجام میشود.
درمان بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون
طریقه درمان این بیماریها، به شدت پیشرفت بیماری، سن و سوابق پزشکی شما بستگی دارد.
درمان دارویی
درمانهای دارویی به طرق مختلف به شما کمک میکنند. هدف اصلی از این نوع درمان، جلوگیری از لخته شدن خون، بهبود گردش خون و پایین آوردن کلسترول خون شما است.
نمونههایی از درمانهای دارویی معمول عبارتند از:
- داروهای دیورتیک (water pills) به منظور کم کردن فشار خون
- نیتراتها جهت درمان درد در قفسه سینه
- استاتینها به جهت کنترل کلسترول بالا
- بندآورندههای کانالهای کلسیم و بازدارندههای ACE، به منظور پایین آوردن فشار خون
- آسپیرین جهت جلوگیری از تشکیل لخته خون
توجه داشته باشید که داروها باید دقیقا طبق دستور پزشک مصرف شوند.
جراحی و کاشت
در موارد حاد، ممکن است شما به منظور افزایش جریان خون تحویلی به قلب، نیاز به جراحی پیدا کنید. اگر قلب شما برای تنظیم ضربان و ریتم ، نیاز به کمک داشته باشد؛ احتمالا پزشکتان توسط عمل جراحی، یک تراشه به نام پیسمیکر (ضربان ساز) که با باتری کار میکند را درون قفسه سینه شما قرار میدهد. پیسمیکرها با ایجاد یک تحریک الکترونیکی عضلات قلب را وادار به کار میکنند.کاشت پیسمیکرها برای افرادی که عضلات قلبشان کند بوده و یا به سختی کار میکنند، بسیار مهم و کارآمد هستند.
کاردیوورترها (Cardioverter-defibrillators (ICDs که از آنها در درمان آریتمیهای خطرناک قلبی استفاده میشود.
عمل جراحی بایپس قلب Coronary artery bypass graft surgery (CABG): که به درمان عروق کرونر مسدود شده میپردازد. این جراحی فقط در درمان CHD حاد انجام میشود.
در صورتی که بیماری به شدت پیشرفته باشد، جراحیهای پیوند قلب و کاشت سایر ایمپلنتهای کمک کننده به قلب انجام میپذیرند.
چشم انداز بلند مدت
بازیابی بهبودی از بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون، بستگی به این دارد که مشکل دقیقا چیست و شدت آن چقدر است. در برخی موارد، ایجاد تغییر در سبک زندگی؛ میتواند از وخیمتر شدن بیماری جلوگیری کند. در موارد حاد، ممکن است درمانهای دارویی و حتی جراحی نتوانند به کنترل بیماری کمکی بکنند.
پیشگیری از بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون
تحت نظارت قرار دادن و پیشگیری از افزایش فشار خون، یکی از مهمترین روشهای پیشگیری از بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون است. پایین آوردن فشار و کلسترول خون، با داشتن یک برنامه غذایی سالم و کنترل سطح استرس، احتمالا بهترین روشها برای پیشگیری از این بیماریها هستند.
داشتن وزن مناسب، خواب کافی و ورزش منظم، مهمترین ارکان سبک زندگی هستند. به منظور بالا بردن سطح سلامت عمومی، با پزشک خود در ارتباط باشید.
ترجمه: مهسا سزاوار یگانه - کارشناس مهندسی پزشکی
واحد علمی شرکت تجهیزات پزشکی ماهان طب
جهت مطالعه مطالب بیشتر در حوزه ی پزشکی و سلامت به مجله پزشکی ماهان مدیکال مراجعه بفرمایید
بیشتر بخوانید: ونتیلاتور چیست
بیشتر بخوانید: واریس چیست
همچنین جهت خرید انواع تجهیزات پزشکی به فروشگاه آنلاین ماهان مدیکال مراجعه بفرمایید
محصولات : ماسک - دستگاه اکسیژن ساز - ماسک سه بعدی - پالس اکسیمتر - دستگاه فشار خون - تب سنج - ونتیلاتور - اکسیمتر - قیمت دستگاه فشار خون - گن - جوراب واریس - ترازوی دیجیتال - کمربند طبی - زانوبند - دستگاه فیزیوتراپی خانگی
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - قلب و عروق,