دسترسی سریع به برخی از گروه های پر بازدید

‎‏آرایشی و بهداشتی   ‎‏گن بعد از جراحی   ‎‏جوراب واریس   زانوبند‎‏   ‎‏کمربند طبی   گن   دستگاه فشار خون   ‎‏محلول ضدعفونی کننده   کرم سیکالفیت‎‏

گلیکوزوری چیست؟

نویسنده Mahan Medical 1401/12/10 20:00:01 0 نظر گروه : مقالات علمی,گروه : مقالات تخصصی پزشکی,گروه : سلامت عمومی,گروه : داخلی,

گلیکوزوری وضعیتی است که در آن ادرار فرد حاوی قند یا گلوکز بیش از آنچه باید باشد. معمولاً به دلیل سطح بالای قند خون یا آسیب کلیوی رخ می دهد. گلیکوزوری یکی از علائم رایج دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 است. گلیکوزوری کلیوی زمانی رخ می دهد که کلیه های فرد آسیب دیده باشد. این یک بیماری نادر است که زمانی ایجاد می‌شود که سطح قند خون فرد طبیعی باشد، اما کلیه‌ها قادر به حفظ گلوکز نیستند. در نتیجه قند به مقدار زیاد به داخل ادرار می ریزد.

گلیکوزوری چیست؟

معمولاً ادرار حاوی قند نیست. این به این دلیل است که کلیه ها هنگام عبور از بدن آن را از خون بازجذب می کنند. گلیکوزوری زمانی رخ می دهد که ادرار حاوی گلوکز بیش از حد لازم باشد. وقتی گلوکز بیش از حد در خون وجود دارد، ممکن است کلیه ها نتوانند همه آن را دوباره جذب کنند. هنگامی که این اتفاق می افتد، بدن گلوکز را از طریق ادرار از بدن دفع می کند. برای اینکه این اتفاق بیفتد، غلظت قند خون معمولا باید از 180 میلی گرم در دسی لیتر تجاوز کند. گاهی اوقات، گلیکوزوری ممکن است زمانی رخ دهد که سطح گلوکز خون فرد نرمال یا حتی پایین باشد. این نشان دهنده گلیکوزوری کلیوی است که یک مشکل در نحوه عملکرد کلیه ها است. قند ممکن است به صورت مجزا یا همراه با سایر مواد مانند اسیدهای آمینه و اسید اوریک وارد ادرار شود. نمونه ای از این بیماری سندرم فانکونی است، یک بیماری اکتسابی یا ژنتیکی که شامل دفع مواد اضافی از طریق ادرار است. افرادی که سطح قند خون طبیعی دارند اما از مهارکننده, برای نوع خاصی از دیابت استفاده می‌کنند، ممکن است گلوکز در ادرار نیز داشته باشند.

علائم

یک فرد می تواند برای دوره های طولانی بدون اینکه علائم گلیکوزوری را تجربه کند. آزمایش ادرار می تواند نشان دهد که یک فرد قبل از اینکه متوجه شود به گلیکوزوری مبتلا شده است. در بسیاری از موارد، این یک پرچم قرمز برای دیابت است که قبلاً تشخیص داده نشده بود. پزشکان با آزمایش نمونه ادرار، میزان گلوکز موجود در ادرار را اندازه گیری می کنند. در صورت عدم تشخیص و درمان، گلیکوزوری ممکن است علائم زیر را ایجاد کند:

  • گرسنگی شدید
  • تشنگی شدید یا کم آبی بدن
  • ادرار تصادفی
  • تکرر ادرار
  • ادرار شبانه

فرد مبتلا به دیابت ممکن است علائم دیگری را تجربه کند. این شامل:

  • خستگی
  • مشکل بینایی
  • بریدگی ها و ساییدگی های جزئی که مدت زیادی طول می کشد تا بهبود یابند
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • تیره شدن پوست در نزدیکی زیر بغل، گردن یا سایر نواحی که پوست تمایل به چین خوردگی دارد

دیابت بارداری ممکن است مشابه دیابت نوع 2 باشد. با این حال، اغلب بدون علامت است و از طریق غربالگری معمول در دوران بارداری تشخیص داده می شود. در صورت مشاهده علائم غیرعادی، فرد باید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کند یک فرد می تواند برای دوره های طولانی بدون اینکه علائم گلیکوزوری را تجربه کند. آزمایش ادرار می تواند نشان دهد که یک فرد قبل از اینکه متوجه شود به گلیکوزوری مبتلا شده است. در بسیاری از موارد، این یک پرچم قرمز برای دیابت است که قبلاً تشخیص داده نشده بود. پزشکان با آزمایش نمونه ادرار، میزان گلوکز موجود در ادرار را اندازه گیری می کنند. در صورت عدم تشخیص و درمان، گلیکوزوری ممکن است علائم زیر را ایجاد کند:

  • گرسنگی شدید
  • تشنگی شدید یا کم آبی بدن
  • ادرار تصادفی
  • تکرر ادرار
  • ادرار شبانه

علل

شرایطی که بر سطح قند خون تأثیر می گذارد معمولاً مسئول گلیکوزوری هستند. شایع ترین علل زمینه ای گلیکوزوری دیابت نوع 1 و 2 است.

دیابت نوع 2

هنگامی که فردی مبتلا به دیابت نوع 2 است، پانکراس او انسولین کافی تولید نمی کند یا انسولین بی اثر می شود. در نتیجه بدن نمی تواند سطح گلوکز را به خوبی کنترل کند. وقتی قند خون بالا می رود، می تواند باعث ورود گلوکز خون به ادرار شود و باعث گلیکوزوری شود. دیابت نوع 1 به دلیل تخریب تدریجی سلول های خاص در پانکراس ایجاد می شود که منجر به کاهش تولید انسولین می شود. وقتی انسولین کافی در بدن وجود ندارد، قادر به کنترل سطح قند نیست. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 برای مدیریت این سطوح نیاز به درمان روزانه با انسولین دارند.

دیابت بارداری

در دوران بارداری، یک زن ممکن است گلوکز در ادرار خود داشته باشد. این به این دلیل است که کلیه ها اجازه می دهند گلوکز بیشتری از بدن در دوران بارداری خارج شود. این بدان معناست که گلیکوزوری روش مناسبی برای تشخیص دیابت بارداری نیست. در عوض، پزشکان دیابت بارداری را با استفاده از آزمایش خون تشخیص می دهند.

منبع: Medicalnewstoday.com

ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال

سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,

ارسال یک نظر

جدیدترین مقالات ماهان مدیکال
آشنایی با نرم افزار Zebra Medical Vision

آشنایی با نرم افزار Zebra Medical Vision

Mahan Medical 1402/12/20 08:00:02 0
پلتفرم AnvoyAi

پلتفرم AnvoyAi

Mahan Medical 1402/12/18 08:00:01 0
پربازدیدترین مقالات
رنگ ادرار قهوه ای نشانه چیست

رنگ ادرار قهوه ای نشانه چیست

Mahan Medical 1399/08/09 23:39:25 6
جفت قدامی چیست؟

جفت قدامی چیست؟

Mahan Medical 1401/06/19 02:09:01 6
حساسیت به توت فرنگی

حساسیت به توت فرنگی

Mahan Medical 1401/05/12 02:01:01 1
12 دلیل  ریزش موی بدن

12 دلیل ریزش موی بدن

Mahan Medical 1400/04/10 12:05:26 0
پرش لب چیست؟

پرش لب چیست؟

Mahan Medical 1401/12/26 14:00:01 1
علت سرفه‌ های مداوم چیست؟

علت سرفه‌ های مداوم چیست؟

Mahan Medical 1400/01/24 11:48:29 3

  فیلتر کردن