چهار مرحله پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان زمانی ایجاد می شود که تراکم استخوان در بدن فرد کاهش یابد. این بیماری در چهار مرحله پیشرفت می کند که طی آن استخوان ها ضعیف تر و مستعد شکستگی می شوند. مردم از پوکی استخوان به عنوان یک بیماری خاموش استخوان یاد می کنند زیرا معمولاً هیچ علامتی ندارد. در نتیجه، افراد ممکن است تا زمانی که استخوانی را نشکنند ندانند که به این بیماری مبتلا هستند. شکستگی استخوان اغلب در مراحل بعدی بیماری به دلیل کاهش تدریجی تراکم استخوان رخ می دهد. تراکم استخوان به جرم و استحکام استخوان اشاره دارد. به گفته بنیاد بین المللی پوکی استخوان، اسکن تراکم استخوان بهترین راه برای تشخیص اینکه آیا فردی به پوکی استخوان مبتلا است یا خیر. پوکی استخوان چهار مرحله دارد. با این حال، کارشناسان بهداشت، دو مرحله اول را پیشآزمون این بیماری میدانند. این مقاله مراحل مختلف پوکی استخوان و نحوه تشخیص هر مرحله را توسط پزشکان توضیح می دهد.
مرحله ی 1
بدن انسان استخوان قدیمی را می شکند و آن را جایگزین می کند. در مرحله 1 پوکی استخوان، از دست دادن استخوان و استخوان سازی فرد با سرعت یکسانی ایجاد می شود. این بدان معناست که آنها دیگر بیشتر از آنچه که از دست می دهند، مواد استخوانی نمی سازند. پزشک ممکن است این مرحله 1 پوکی استخوان را در نظر بگیرد زیرا تشکیل استخوان جدید از از دست دادن استخوان فرد پیشی نمی گیرد. در این مرحله هیچ علامتی وجود ندارد.
مرحله 2
این مرحله قبل از تشخیص یک فرد مبتلا به پوکی استخوان است. در این مرحله، یک فرد دارای توده استخوانی یا تراکم استخوان کمتری نسبت به سن خود است. متخصصان بهداشت این را استئوپنی می نامند و از دست دادن استخوان سریعتر از تشکیل استخوان رخ می دهد. با وجود این، ممکن است یک فرد هنوز هیچ علامتی را تجربه نکند، و استخوانهایش کمتر دچار شکستگی میشوند، زیرا هنوز تحلیل نرفتهاند. سرویس بهداشت ملی بریتانیا خاطرنشان می کند که استئوپنی همیشه به پوکی استخوان تبدیل نمی شود. یک فرد می تواند اقداماتی را برای کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان انجام دهد.
مرحله 3
زمانی که فردی به مرحله سوم پوکی استخوان رسیده باشد، پزشک احتمالاً این بیماری را برای او تشخیص می دهد. اگرچه ممکن است یک فرد هنوز هیچ علامتی نداشته باشد، اما در این مرحله، از دست دادن استخوان او احتمالاً از رشد استخوانی خود بیشتر است و او را در معرض خطر شکستگی استخوان قرار می دهد. گاهی اوقات، یک فرد ممکن است به دلیل تجربه سقوط جزئی که قبلا منجر به شکستگی نمی شد، استخوانی بشکند.
مرحله 4
مرحله 4 شدیدترین مرحله پوکی استخوان است. خطر شکستگی استخوان بیشتر است و ممکن است فرد علائمی نیز داشته باشد. از دست دادن شدید استخوان می تواند منجر به تغییرات قابل توجهی در ستون فقرات فرد شود، مانند کاهش قد یا حالت خمیده.
تشخیص
اگر پزشک مشکوک به پوکی استخوان باشد، ممکن است آزمایش تراکم مواد معدنی استخوان را توصیه کند. این رایجترین تست منبع مطمئن برای اندازهگیری تراکم استخوان است و رایجترین روش، اسکن جذبسنجی اشعه ایکس با انرژی دوگانه است.
پزشکان از تست های اشعه ایکس با انرژی دوگانه برای تعیین تراکم استخوان استخوان های مرکزی مانند باسن یا ستون فقرات استفاده می کنند. آنها همچنین از نمره تی برای گزارش نتایج آزمون استفاده خواهند کرد. نتیجه تی, توده استخوانی فرد را با یک بزرگسال جوان معمولی مقایسه می کند. امتیازدهی در هر مرحله به شرح زیر است:
- مرحله 1: فردی با نمره تی بین 1+ و -1 تراکم استخوان در محدوده معمولی دارد.
- مرحله 2: فردی با نمره تی بین ,1.0 و 2.5 نشان دهنده استئوپنی است. در این مرحله از تشخیص، پزشکان از امتیاز ابزار ارزیابی خطر شکستگی استفاده میکنند تا ببینند آیا بیمار ممکن است به درمان نیاز داشته باشد یا خیر.
- مرحله 3: 2.5 یا کمتر می تواند نشان دهنده پوکی استخوان باشد. فرد به احتمال زیاد نیاز به درمان دارد زیرا خطر شکستگی بالایی دارد.
- مرحله 4: در این مرحله، یک فرد ممکن است دارای نمره T 2.5 یا کمتر باشد و حداقل یک شکستگی شکنندگی داشته باشد.
این اسکن می تواند به طور قابل اعتماد خطر شکستگی استخوان را در فرد تشخیص دهد. با این حال، ممکن است برای افرادی که قبلا استخوان های خود را شکسته اند و افرادی که چاق هستند، کمتر موثر باشد. یک مطالعه سال 2020 نشان می دهد که چاقی ممکن است منجر به افزایش تراکم استخوان شود زیرا با سطوح هورمونی بالاتر ارتباط دارد که ممکن است از استخوان ها محافظت کند.
خلاصه
پوکی استخوان چهار مرحله دارد. با پیشرفت این بیماری، استخوانهای فرد در طول زمان ضعیفتر میشوند تا زمانی که شروع به شکستگی کنند. در مراحل اولیه پوکی استخوان، فرد احتمالاً هیچ علامتی ندارد. همچنین ممکن است تا زمانی که شکستگی استخوان را تجربه نکنند، ندانند که به این بیماری مبتلا هستند. یک پزشک می تواند پوکی استخوان را با دارو و تغییر در شیوه زندگی که به ترتیب به کاهش سرعت تحلیل استخوان و کاهش خطر شکستگی استخوان کمک می کند، درمان کند.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - ارتوپدی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,