دسترسی سریع به برخی از گروه های پر بازدید

‎‏آرایشی و بهداشتی   ‎‏گن بعد از جراحی   ‎‏جوراب واریس   زانوبند‎‏   ‎‏کمربند طبی   گن   دستگاه فشار خون   ‎‏محلول ضدعفونی کننده   کرم سیکالفیت‎‏

علت ایجاد ترک های پوستی

نویسنده Mahan Medical 1397/01/29 13:41:50 0 نظر گروه : مقالات علمی,گروه : پوست و مو,گروه : ماهان بیوتی,
علت ایجاد ترک های پوستی

ممکن است شما هم متوجه خطوط سفید روی قسمت های مختلف بدنتان شده باشید.

این خطوط که ترک های پوستی نام داشته، در ابتدا قرمز رنگ بوده و به مرور زمان به سفیدی می‌ گراید. این ترک های پوستی در دوران بارداری و بلوغ بسیار مشهود است.در این مقاله به معرفی ترک های پوستی و علل پیدایش آنها می پردازیم. همچنین در مقاله بعدی "روش های پیشگیری و درمان ترک های پوستی" بررسی می نماییم.

ترک های پوستی چه زمانی بوجود می آیند؟
ترک های پوستی (stretch mark) خطوط دراز و باریک سفیدی هستند که بر روی پوست بدن و در نواحی مختلف نقش میبندند. این خطوط در بزرگسالان به دلیل کشیده شدن پوست در هنگام افزایش وزن ناگهانی و یا در نوجوانان در دوره بلوغ پدید می‌آیند. ترک های پوستی یا استرچ مارک ها ممکن است در افراد و همچنین در سنین مختلف بوجود آیند ولی این عارضه در بانوان معمول تر است و اغلب در 70% بانوان باردار قابل مشاهده است.
این نوع ترک ها زمانی اتفاق می‌افتد که پوست بعد از یک دوره رشد شدید، اغلب به علت حاملگی، افزایش وزن، کاهش وزن یا بلوغ، نمی‌تواند به فرم طبیعی خود برگردد. بیش از 50 درصد زنان این علائم را در دوران بارداری خود تجربه می‌کنند.
شایع ترین مناطق بدن که دچار این نوع ترک پوستی می‌شوند عبارتند از:
زمانی که بدن شما سریعتر از آنچه پوست بتواند با آن تطابق حاصل نماید، رشد کند؛ فیبر های کشسان (الاستیک) زیر سطح پوست شکسته شده و ترک های پوستی (استریا) ایجاد می گردد. به عبارتی دیگر در فرایند تشکیل ترک پوستی (استریا) لایه میانی پوست (درم) که مسئول حفظ شکل و کشسانی پوست است بیش از حد توانش در معرض کشیدگی قرار می گیرد.
  • شکم
  • سینه
  • ران
  • لگن
  • باسن
  • اطراف بغل دست
این ترک های پوستی که گاه به رنگ سفید یا قرمز هستند، از لحاظ فیزیکی خطرناک نیستند و ممکن است به مرور زمان از بین بروند. اما می‌توانند با خود نگرانی و اضطراب همراه داشته باشند. برای بعضی از افراد، این ترک های پوستی یک نگرانی در مورد زیبایی اندامشان است که می‌تواند زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار دهد.
 
علل پیدایش
  • ژنتیک
  • بارداری: بین 50 تا 90 درصد از زنان باردار دارای این علائم در زمان حاملگی یا پس از تولد هستند.
  • بلوغ: رشد سریع در جوانان در هنگام دوره بلوغ معمول است.
  • افزایش سریع وزن: افزایش وزن زیاد در مدت زمان کم عامل مهم بوجود آمدن ترک های پوستی می‌باشد.
  • ورزش بدن سازی (تناسب اندام)
  • جراحی های ایمپلنت سینه (پروتز سینه)
  • شرایط پزشکی: شرایط خاص، مانند سندرم مارفان و سندرم کوشینگ از دیگر عوامل ایجاد ترک های پوستی هستند. سندرم مارفان  یک بیماری ژنتیکی است که منجر به ضعف فیبر های پوست و در نهایت رشد غیر طبیعی می‌شود. همچنین ابتلا به این بیماری باعث کاهش کشش و الاستیسیته در بافت پوست می‌شود. سندرم کوشینگ منجر به تولید بیش از حد هورمون در بدن و در نهایت باعث افزایش سریع وزن و شکنندگی پوست می‌شود.
  • استفاده از کورتیکواستروئید: استفاده طولانی مدت از کرم های کورتیکواستروئید و لوسیون های حاوی این ماده می‌تواند باعث کاهش سطح کلاژن در پوست شود. کورتون و کورتیزون از خانواده کورتیکو استروئید ها می‌باشند. این مواد باعث از بین رفتن کلاژن می‌شوند. کلاژن پوست را تقویت و پشتیبانی می‌کند و کاهش آن در بدن می‌تواند خطر ابتلا به ترک های پوستی را افزایش دهد.
پوست شامل سه لایه اصلی است. ترک های پوستی در لایه درم یا لایه میانی بوجود می آیند. همانطور که بدن رشد می‌کند، فیبرهای اتصال در درم به آرامی کش می‌آیند تا با رشد آهسته بدن منطبق شوند. با این حال، رشد سریع منجر به کشش ناگهانی و در نهایت باعث پارگی درم شده و لایه های عمیق تر پوست را به نمایش می گذارد. به عبارتی دیگر در فرایند تشکیل ترک پوستی یا استریا لایه درم که مسئول حفظ شکل و خاصیت کشسانی پوست است، بیش از حد توانش در معرض کشیدگی قرار می گیرد. این اتفاق به طور معمول به دلیل انبساط یا انقباض پوست رخ می دهد.
این اتفاق باعث بوجود آمدن استرچ مارک ها یا ترک های پوستی می‌شود.
ترک های پوستی در نهایت به ظاهر نقره ای، سفید و یا براق ظاهر می‌شوند، به علت اینکه بافت چربی کم رنگ در زیر پوست به جای عروق خونی معمول دیده می‌شود.
در قسمتی که سطح بالایی از کورتیزون در حال گردش در خون  باشد و یا کورتیزون بر روی پوست استعمال شده باشد، احتمال افزایش این ترک های پوستی بالا می‌رود. کورتیزول، هورمون استرس که توسط غده فوق کلیه تولید می‌شود، به کورتیزون تبدیل می‌شود. این عمل باعث کاهش الیاف الاستیک در پوست می‌شود.
 
عوامل ایجاد ترک های پوستی
تعدادی از عوامل مرتبط با ایجاد و گسترش ترک های پوستی بر روی پوست در دست است، اما این علائم با یکدیگر متفاوت هستند. برای تأیید علل ایجاد استرچ مارک ها تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
از عوامل ایجاد ترک های پوستی می‌توان به:
سابقه خانوادگی
بیماری های مزمن
شاخص توده بدنی (BMI) قبل از بارداری
وزن تولد کودک در زنان باردار
این یافته ها را می‌توان در درجه های بیشتر کشش پوست در خانم های مبتلا به چاقی مفرط با نوزادان بزرگتر و همچنین تغییرات در کلاژن پوست و بافت همبند که با سن فرد در ارتباط است و  بر احتمال افزایش ترک های پوستی تاثیر می‌گذارد، توضیح داد.
 
روش های تشخیص
ترک های پوستی به راحتی به وسیله معاینه پوستی و بررسی تاریخچه پزشکی شخص تشخیص داده می‌شوند.
پزشک معمولا سوالاتی بر اساس علائم و نشانه ها، و همچنین انواع دارو های استفاده شده توسط شخص در حال حاضر و یا شرایط پزشکی فرد، می‌پرسد.
در صورتی که بر اساس تشخیص پزشک ترک های پوستی علائم یک بیماری مشکوک باشند، آزمایش خون یا ادرار برای شما نوشته می‌شود.
ترک های پوستی مضر نیستند و باعث ایجاد مشکلات پزشکی نمی‌شوند. تنها در موارد نادر، ممکن است نشانه مسئله پزشکی نهفته‌ای باشد که نیاز به درمان یا نظارت دارد.
در صورتی که از این ضایعه رنج می برید، برای آشنایی با روش های پیشگیری و درمان ترک های پوستی همراه ما باشید.در این مقاله به بررسی روش های نوین و خانگی درمان این نوع ضایعه‌ی پوستی خواهیم پرداخت.

 

منبع:

مجله پزشکی سلامت  WEBMD

مجله پزشکی سلامت Medical News Today

ترجمه: آناهیتا یحیی - کارشناس مهندسی پزشکی
واحد علمی‌شرکت تجهیزات پزشکی ماهان طب

سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - پوست و مو,سایر مقالات گروه - ماهان بیوتی,
برچسب ها: ترک پوستی پوست

ارسال یک نظر

مطالب گوناگون
بثورات بلوط سمی
بثورات بلوط سمی
1401/04/09 08:00:01 0

7 نشانه روده ناسالم
7 نشانه روده ناسالم
1400/12/08 08:00:01 0

9 خوراکی مفید برای کنترل درد
9 خوراکی مفید برای کنترل درد
1400/05/25 15:00:00 0

کرم سنجاق چیست؟
کرم سنجاق چیست؟
1401/08/21 02:00:01 0

سینوزیت اتموئید
سینوزیت اتموئید
1402/03/21 08:00:01 0

جدیدترین مقالات ماهان مدیکال
پربازدیدترین مقالات
جفت قدامی چیست؟

جفت قدامی چیست؟

Mahan Medical 1401/06/19 02:09:01 6
رنگ ادرار قهوه ای نشانه چیست

رنگ ادرار قهوه ای نشانه چیست

Mahan Medical 1399/08/09 23:39:25 6
پرش لب چیست؟

پرش لب چیست؟

Mahan Medical 1401/12/26 14:00:01 1
حساسیت به توت فرنگی

حساسیت به توت فرنگی

Mahan Medical 1401/05/12 02:01:01 1
12 دلیل  ریزش موی بدن

12 دلیل ریزش موی بدن

Mahan Medical 1400/04/10 12:05:26 0
علت سرفه‌ های مداوم چیست؟

علت سرفه‌ های مداوم چیست؟

Mahan Medical 1400/01/24 11:48:29 3

  فیلتر کردن