توده در استخوان ترقوه
استخوان ترقوه یا ترقوه استخوانی بلند و نازک است که بین جناغ و تیغه شانه قرار دارد. بازو را به بدن متصل می کند و در نزدیکی بسیاری از اعصاب و عروق خونی قرار دارد. توده های روی یا نزدیک استخوان ترقوه در این ناحیه دلایل زیادی دارند که برخی نیاز به مراقبت پزشکی دارند. در این مقاله به علت ایجاد توده در استخوان ترقوه و همچنین گزینه های درمانی و زمان مراجعه به پزشک می پردازیم.
علل و علائم
در این مقاله، ما به دلایل مختلفی که چرا ممکن است یک فرد بر روی استخوان ترقوهاش توده داشته باشد و سایر علائمی که ممکن است از هر علتی ناشی میشود، نگاه کنیم.
شکستگی استخوان ترقوه
علت ایجاد توده در استخوان ترقوه چیست؟ اگر شکستگی نیست، ممکن است به دلیل عفونت، کیست یا تومور، یا بزرگ شدن غدد لنفاوی باشد. آسیب استخوان ترقوه، مانند شکستگی یا شکستگی، گاهی اوقات می تواند باعث ایجاد توده شود. شدت آسیب می تواند از یک شکستگی ساده تا یک شکستگی پیچیده که استخوان را به چند قطعه جدا می کند، متغیر باشد. سایر علائم آسیب استخوان ترقوه عبارتند از:
- افتادگی شانه
- محدوده حرکت محدود
- ساییدن، کبودی، تورم و درد
صدماتی که منجر به آسیب یا شکستگی استخوان ترقوه می شود شامل زمین خوردن، تصادفات رانندگی یا آسیب در حین زایمان است. پزشکان می توانند این نوع صدمات را با استفاده از تست های تصویربرداری مانند اشعه ایکس و اسکن توموگرافی کامپیوتری تشخیص دهند.
عفونت استخوان
عفونت استخوان که استئومیلیت نیز نامیده می شود، ممکن است به دنبال آسیب، عمل جراحی یا قرار دادن یک خط داخل وریدی در نزدیکی استخوان ترقوه رخ دهد. اگرچه نادر است، اما در صورت عدم درمان استئومیلیت استخوان ترقوه می تواند به یک مشکل طولانی مدت یا مزمن برای برخی افراد تبدیل شود. علائم می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- قرمزی، تب و لرز
- تورم
- درد
- تخلیه مایع از توده
کودکان خردسال مبتلا به استئومیلیت نیز ممکن است تحریکپذیر یا به طور مزمن خسته به نظر برسند.
بزرگ شدن غدد لنفاوی
غدد لنفاوی متورم را می توان در اطراف گردن در هنگام عفونت احساس کرد، اما گاهی اوقات آنها در نزدیکی استخوان ترقوه ایجاد می شوند. بدن صدها غده لنفاوی دارد که مایع لنفاوی تولید می کنند. این مایع حاوی گلبول های سفید ضد عفونت است. بیشتر افراد در طول دوره سرماخوردگی یا آنفولانزا تورم غدد لنفاوی را در طرفین گردن خود تجربه کردهاند، اما ممکن است غدد لنفاوی متورم در نزدیکی استخوان ترقوه نیز رخ دهند. در بیشتر موارد، علت اصلی تورم غدد لنفاوی یک ویروس یا باکتری است. با این حال، اگر پزشک مشکوک به بیماری جدیتری مانند سرطان باشد، ممکن است بخواهد از مایع لنفاوی نمونه برداری کند. علائمی که ممکن است در کنار بزرگ شدن غدد لنفاوی رخ دهد عبارتند از:
- تورم و حساسیت
- علائم عفونت یا تب
- عرق شبانه
- توده سخت
- کیست و تومور
در برخی موارد، توده استخوان ترقوه ممکن است ناشی از کیست یا تومور باشد. کیست ها پر از مایع هستند و معمولا سرطانی نیستند. نوعی کیست به نام کیست گانگلیون در دست و مچ دست شایع است، اما می تواند در امتداد استخوان ترقوه نیز ایجاد شود. در موارد نادر، تومورهای سرطانی و غیر سرطانی می توانند روی یا نزدیک استخوان ترقوه ایجاد شوند. این توده ها باید توسط پزشک بررسی شوند. کیست استخوان آنوریسمال ترقوه یکی از انواع نادر تومور است که معمولاً در افراد زیر 20 سال ایجاد می شود. برخی افراد ممکن است یک تومور غیر سرطانی و نرم به نام لیپوم در نزدیکی استخوان ترقوه ایجاد کنند. این تودهها معمولاً هیچ مشکلی ایجاد نمیکنند، اما اگر بر زندگی روزمره فرد تأثیر میگذارند، ممکن است نیاز به برداشتن داشته باشند.
درمان توده استخوان ترقوه
درمان توده استخوان ترقوه به علت ایجاد توده بستگی دارد. درمان های علل شایع عبارتند از:
- شکستگی یا آسیب استخوان یقه
- گاهی اوقات، شکستگی شدید استخوان ترقوه نیاز به جراحی دارد.
درمان غیر جراحی آسیب استخوان ترقوه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- پشتیبانی بازو
- مدیریت درد
- فیزیوتراپی
اگر فردی دچار شکستگی یا شکستگی شدید باشد، ممکن است جراحی لازم باشد. جراح میتواند از پینها، پیچها و صفحات فلزی برای تنظیم مجدد استخوان و کمک به ترمیم آن در محل مناسب استفاده کند.
عفونت استخوان
درمان استئومیلیت بسته به شدت عفونت و علائم متفاوت خواهد بود. علاوه بر تجویز آنتی بیوتیک های قوی، پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن بخشی از استخوان توصیه کند.
بزرگ شدن غدد لنفاوی
پزشک سعی می کند علت بزرگ شدن غدد لنفاوی را تشخیص دهد و هر گونه عفونت زمینه ای را درمان کند. در بسیاری از موارد، غدد لنفاوی بزرگ شده خود به خود با استراحت و مایعات از بین می روند. اگر عفونت ناشی از باکتری باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند.
کیست و تومور
افراد اغلب می توانند کیست ها را با مشاهده، تخلیه مایعات یا برداشتن جراحی مدیریت کنند. بسته به سرطانی بودن یا نبودن تومورها، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال