هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی، به توانایی فرد در درک و مدیریت احساسات خود و همچنین شناخت احساسات دیگران اشاره دارد. تحقیقات نشان می دهد که این ابزار مفیدی برای هدایت زندگی کاری، روابط، تحصیلات و رفاه ذهنی و جسمی است. متخصصان رفتار معمولاً به پنج مولفه هوش هیجانی اشاره می کنند که شامل رفتارهایی مانند خودآگاهی و همدلی فرد با سایر افراد است. و این مقاله به بررسی هوش هیجانی اجزای آن، چرایی اهمیت آن و مثالهایی میپردازد.
هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی به توانایی فرد در تشخیص، درک و مدیریت احساسات خود و همچنین توانایی آنها در درک احساسات دیگران اشاره دارد. و بسیاری از مردم به هوش بر حسب توانایی های شناختی فکر می کنند، مانند توانایی هایی که آیی کیو، آنها را تشکیل می دهد. اینها عبارتند از توانایی:
- از منطق برای حل مسائل استفاده کنید
- مهارت های جدید را به راحتی پیدا کنید
- از دایره لغات بزرگ استفاده کنید
- به خاطر سپردن و حفظ اطلاعات
با این حال، از دهه 1990، روانشناسان به طور فزاینده ای به اهمیت هوش هیجانی توجه کرده اند. تحقیقات انجام شده در سال 2015 نشان میدهد که ممکن است برای پیشبینی کارایی یک فرد در محل کار، مهمتر از ایی کیو، باشد. و در حالی که برخی از جنبههای هوش هیجانی ممکن است ژنتیکی باشد و ارتباط نزدیکی با تیپ شخصیتی داشته باشد، تحقیقات انجام شده در سال 2018 نیز نشان میدهد که فرد میتواند با آموزش و با ایجاد تغییرات کوچک در برنامههای روزانهاش، سطح هوش هیجانی خود را یاد بگیرد و بهبود بخشد.
مولفه های هوش هیجانی
دانیل گولمن روانشناس یکی از محبوب ترین مدل های هوش هیجانی را ایجاد کرد. بر اساس یک بررسی تحقیقی در سال 2018، هوش هیجانی را به پنج جزء کلیدی تقسیم می کند.
1. خودآگاهی
بخش کلیدی هوش هیجانی سطح درک و خودآگاهی از احساسات خود شخص است. فردی که هوش هیجانی بالایی دارد نه تنها از احساسات خود آگاه است، بلکه می تواند کلماتی را به احساسات خود بیان کند. آنها همچنین می توانند پیامدهای احساسات خود و اینکه چگونه ممکن است در طول زمان تغییر کنند و تغییر کنند، درک کنند.
2. خودتنظیمی
هنگامی که فرد به اولین مؤلفه دست یافت، می تواند به سمت خود تنظیمی حرکت کند. فردی که آگاهی خوبی از احساسات خود داشته باشد، بهتر می تواند احساسات و رفتارهای همراه با خود را مدیریت کند. و این ممکن است شامل توجه به یک احساس دشوار و کاهش سرعت یا مقاومت در برابر هر اقدام تکانشی باشد که ممکن است به دنبال داشته باشد.
3. انگیزه
انگیزه فرآیندی است که فرد را به سمت دستیابی به اهداف خود تحریک و هدایت می کند. تحقیقات سال 2016 نشان می دهد که این بخش کلیدی از هوش هیجانی است. انگیزه به فرد این امکان را می دهد که به اهداف خود وفادار بماند و حتی در زمان های چالش برانگیز استقامت کند. فردی با انگیزه پایین ممکن است به راحتی با هر مانعی دلسرد شود و تسلیم شود. فردی با انگیزه بالا متوجه میشود که پاداش اهداف شخصیاش ارزش زمان و تلاشی را دارد که برای رسیدن به آن هدف صرف میشود، حتی زمانی که با موانعی روبرو میشود.
4. همدلی
همدلی به میزان هماهنگی یک فرد با احساسات دیگران اشاره دارد. فردی با هوش هیجانی بالا می تواند به دقت تشخیص دهد که شخص دیگری چه احساساتی را احساس می کند و می تواند تفاوت بین احساسات واقعی و کاذب را تشخیص دهد. یک فرد ممکن است این کار را با توجه به برخی حالات چهره یا تغییرات در صدا یا زبان بدن شخص دیگر انجام دهد.
5. مهارت های اجتماعی
فردی با سطوح بالاتر هوش هیجانی ممکن است در تعامل مناسب با دیگران بهتر از فردی با سطوح پایین هوش هیجانی باشد. هوش هیجانی می تواند به فرد در ایجاد روابط، برقراری ارتباط با دیگران و حفظ دوستی کمک کند.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مغز و اعصاب,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - روانشناسی,