علل و درمان التهاب لثه
التهاب لثه یک التهاب اغلب دردناک لثه است. این معمولاً به دلیل تجمع پلاک روی دندان ها رخ می دهد و اغلب با بهبود بهداشت دهان قابل درمان است. ژنژیویت یک بیماری شایع است که بیشتر بزرگسالان را در برهه ای از زندگی تحت تاثیر قرار می دهد. این نوعی بیماری لثه است که معمولاً علائم خفیفی ایجاد می کند. با این حال، اگر فرد علت اصلی آن را درمان نکند، میتواند به وضعیت شدیدتری تبدیل شود.
نکات کلیدی در مورد ژنژیویت عبارتند از:
تجمع باکتری در اطراف دندان شایع ترین علت التهاب لثه است. علامت اصلی التهاب لثه لثه های قرمز و پف کرده است که ممکن است هنگام مسواک زدن فرد خونریزی کند. التهاب لثه اغلب با رعایت بهداشت خوب دهان مانند مسواک زدن طولانی تر و مکرر و نخ دندان کشیدن منظم برطرف می شود. علاوه بر این، یک دهانشویه ضد عفونی کننده ممکن است کمک کند. این مقاله انواع، علل و علائم ژنژیویت را شرح می دهد. همچنین در مورد آنچه که فرد می تواند برای درمان و پیشگیری از التهاب لثه انجام دهد بحث می کند.
بررسی کلی ژنژیویت
ژنژیویت یک نوع غیر مخرب بیماری پریودنتال است منبع مورد اعتماد. مردم ممکن است به طور کلی از این بیماری به عنوان بیماری لثه یاد کنند. ژنژیویت شکل اولیه بیماری لثه است و معمولاً علائم خفیفی ایجاد می کند. دو نوع اصلی ژنژیویت وجود دارد. ژنژیویت ناشی از پلاک دندان زمانی رخ می دهد که تجمع پلاک لثه های فرد را تحریک می کند و منجر به التهاب، تغییر رنگ و درد می شود. در مقابل، ضایعات لثه ناشی از غیرپلاک می تواند ناشی از عفونت باکتریایی، ویروسی یا قارچی باشد. واکنشهای آلرژیک، بیماریها و واکنشها به اجسام خارجی منبع مورد اعتماد، مانند ذرات خمیر پروفیلاکسی دندان نیز ممکن است باعث این نوع التهاب لثه شوند. هر دو نوع ژنژیویت می توانند به پریودنتیت تبدیل شوند اگر فرد به اندازه کافی آنها را درمان نکند. پریودنتیت یک بیماری شدیدتر است و می تواند منجر به عوارض دیگری مانند از دست دادن دندان شود.
علل
شایع ترین علت التهاب لثه، تجمع پلاک باکتریایی بین دندان ها و اطراف آن است. پلاک دندانی یک بیوفیلم است که به طور طبیعی روی دندان ها جمع می شود. زمانی اتفاق می افتد که باکتری ها به سطح صاف دندان بچسبند. این پلاک میتواند در نزدیکی لثه در پایه دندانها به جرم سنگ یا جرم تبدیل شود. این رنگ زرد سفید دارد. فقط متخصصان دندانپزشکی می توانند جرم را حذف کنند. تجمع پلاک و جرم می تواند پاسخ های ایمنی را تحریک کند که منجر به تخریب بافت لثه یا لثه می شود. در نهایت، ممکن است منجر به عوارض بیشتر، از جمله از دست دادن دندان ها شود. در اینجا درباره تفاوت پلاک و تارتار بیشتر بدانید.
سایر علل و عوامل خطر
چندین بیماری زمینه ای و عوامل خارجی می توانند تشکیل پلاک یا خطر التهاب لثه را در فرد افزایش دهند. تغییرات در هورمون ها: این ممکن است در دوران بلوغ، یائسگی، چرخه قاعدگی و بارداری رخ دهد. لثه ها ممکن است حساس تر شوند و خطر التهاب را افزایش دهند.
- برخی از بیماری ها: سرطان، دیابت و ایذر با خطر بالاتر ابتلا به التهاب لثه ارتباط دارند.
- داروها: داروهایی که تولید بزاق را کاهش می دهند می توانند بر سلامت دهان و دندان فرد تأثیر بگذارند. دیلانتین، یک داروی صرع، و داروهای آنژین صدری نیز می توانند باعث رشد غیر طبیعی بافت لثه شوند و خطر التهاب را افزایش دهند.
- کمبود ویتامین: کمبود ویتامین سی مانند کمبود ویتامین دی و ویتامین ب12 ارتباط قوی با التهاب لثه دارد.
- سیگار کشیدن: افراد سیگاری معمولی بیشتر از افراد غیرسیگاری به ژنژیویت مبتلا می شوند.
- سن: خطر ابتلا به ژنژیویت با افزایش سن افزایش می یابد.
- سابقه خانوادگی: کسانی که والدین یا والدینشان به ژنژیویت مبتلا بوده اند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آن هستند.
علائم و نشانه ها
علائم و نشانه های التهاب لثه عبارتند از:
- التهاب و تغییر رنگ لثه
- لثه های حساس که ممکن است در لمس دردناک باشند
- خونریزی از لثه هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
- بوی بد دهان یا بوی بد دهان
- عقب رفتن لثه
- لثه های نرم
با این حال، در موارد خفیف ژنژیویت، ممکن است هیچ ناراحتی یا علائم قابل توجهی وجود نداشته باشد.
تشخیص
دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان علائمی مانند پلاک و جرم در حفره دهان را بررسی می کند. آنها همچنین ممکن است آزمایشاتی را برای بررسی علائم پریودنتیت تجویز کنند. این را می توان با اشعه ایکس یا پروب پریودنتال با استفاده از ابزاری که عمق پاکت اطراف دندان را اندازه گیری می کند، انجام داد.
رفتار شناسی
اگر تشخیص زودهنگام انجام شود و درمان سریع و مناسب باشد، ممکن است فرد بتواند با رعایت بهداشت دهان و دندان، التهاب لثه را در خانه درمان کند. در اینجا درباره درمان های خانگی لثه بیشتر بدانید. با این حال، اگر علائم برطرف نشد یا این وضعیت کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار داد، ممکن است بخواهند به دنبال کمک حرفه ای باشند. درمان اغلب شامل مراقبت توسط یک متخصص دندانپزشکی و اقدامات بعدی است که بیمار در خانه انجام می دهد.
منبع Medicalnewstoday.com:
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - دهان و دندان,سایر مقالات گروه - تغذیه,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,