چگونه تری گلیسیرید را پایین بیاوریم - قسمت اول
شاید شما مقدار بسیار کمی وزن اضافه کرده باشید اما آزمایشات سالانه خون شما حاکی از افزایش مقدار بسیار زیادی تری گلیسیرید در خونتان باشند. این چربی ها یکی از مهمترین منابع تامین انرژی در بدن شما هستند اما در صورت بالا بودن بیش از حد، می توانند به قلب شما آسیب بزنند. مانند کلسترول، تری گلیسیریدها هم می توانند باعث انسداد عروق و بالا رفتن احتمال سکته قلبی شوند. خوشبختانه راه های زیادی جهت پایین آوردن تریگلیسیرید خون وجود دارد.
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با این راهکارها آشنا شوید.
چرا باید توجه ویژه ای به سطح تریگلیسیرید خون داشت؟
بالا بودن تری گلیسیرید می تواند به دلیل وجود بیماری ای به نام سندروم متابولیک باشد؛ دیگر علائم این بیماری عبارتند از:
- پایین بودن سطح HDL (کلسترول خوب) خون
- فشار خون بالا
- چاقی
- قند خون بالا
سندروم متبولیک احتمال ابتلای شما به بیماری های قلبی، دیابت و سکته را به میزان چشمگیری افزایش می دهد.
راهکارهای کنترل و کاهش تری گلیسیرید:
- مراقب موادی که میخورید باشید!
کافه لاته خامه ای، ساندویچ های پنیری، بستنی قبل از خواب و خوراکی هایی از این دست، همگی می توانند باعث بالا رفتن تریگلیسیرید شوند. در صورتی که شما معمولا بیش از مقدار کالری ای که می سوزانید، کالری جذب می کنید؛ به زودی سطح تری گلیسیرید خون شما رو به افزایش خواهد گذاشت. بدترین خوراکی های بالا برنده تری گلیسیرید، شیرینی جات و غذاهای حاوی چربی های اشباع شده بالا هستند، مانند پنیرهای پیتزا، شیر پرچرب و گوشت قرمز.
- دست رد به سینه شکر بزنید!
اگر تری گلیسیرید بالا دارید، حتی قند میوه جات (فروکتوز) نیز می تواند برایتان مضر باشد. همچنین لازم است که از خوراکی های حاوی شکر افزوده نیز به طور جدی پرهیز کنید؛ چند مثال از این خوراکی ها عبارتند از نوشابه، کیک و شیرینی، شکلات، اغلب غلات صبحانه، ماست های میوه و بستنی.
- شکرهای پنهان را بیابید!
یاد بگیرید که چطور وجود شکر در مواد غذایی را از روی برچسب آن ها شناسایی کنید. کلمات معرف شکر در بسته بندی های مواد غذایی عبارتند از: شکر قهوه ای، شیره ذرت، کنسانتره میوه، شیره نی شکر، عسل، شکر مالت، شکر خام و کلماتی که به پسوند "ose" مانند دکستروز، فروکتوز، گلوکوز، لاکتوز، مالتوز و ساکاروز.
- مصرف فیبر را افزایش دهید.
غذاها و نان هایی که از آرد سفید تهیه شده اند را کنار گذاشته و به جای آن ها از غلات کامل استفاده کنید. هرچه مقدار فیبر بیشتری مصرف کنید، تری گلیسیرید خونتان را بیشتر کاهش می دهید. برای صبحانه از جو دو سر به همراه سبزیجات به جای کیک و غلات شیرین استفاده کنید. در کنار ناهار، از سالاد حاوی نخود و در وعده شام از برنج قهوه ای به جای پاستا و سیب زمینی استفاده کنید.
ترجمه: مهسا سزاوار یگانه - کارشناس مهندسی پزشکی
واحد علمی شرکت تجهیزات پزشکی ماهان طب
مقالات مرتبط: