دسترسی سریع به برخی از گروه های پر بازدید

‎‏آرایشی و بهداشتی   ‎‏گن بعد از جراحی   ‎‏جوراب واریس   زانوبند‎‏   ‎‏کمربند طبی   گن   دستگاه فشار خون   ‎‏محلول ضدعفونی کننده   کرم سیکالفیت‎‏

کم خونی مگالوبلاستیک چیست؟

نویسنده Mahan Medical 1401/09/14 20:00:01 0 نظر گروه : مقالات علمی,گروه : مقالات تخصصی پزشکی,گروه : سلامت عمومی,گروه : داخلی,

کم خونی مگالوبلاستیک وضعیتی است که باعث ایجاد گلبول های قرمز غیرعادی بزرگ می شود. گلبول های قرمز خون، اکسیژن را به بافت ها و اندام های بدن می رسانند. ناهنجاری‌های گلبول‌های قرمز باعث اختلال در تحویل اکسیژن می‌شود. این مقاله به بررسی کم خونی مگالوبلاستیک، از جمله علائم، علل و درمان آن می پردازد.

کم خونی مگالوبلاستیک چیست؟

کم خونی مگالوبلاستیک یک بیماری خونی است که باعث می شود فرد دارای گلبول های قرمز غیر معمول باشد. گلبول‌های قرمز بد شکل و به‌طور غیرمعمول بزرگ می‌شوند، و مغز استخوان تعداد آنها را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، گلبول های قرمز خون به طور معمول بالغ نمی شوند یا به درستی عمل نمی کنند. هموگلوبین موجود در گلبول های قرمز خون، اکسیژن را به اندام ها و بافت ها در سراسر بدن می رساند. فرد مبتلا به کم خونی مگالوبلاستیک دارای گلبول های قرمز کمتری است که می تواند اکسیژن را به اندام ها و بافت ها برساند. کم خونی مگالوبلاستیک تنها یک شکل از کم خونی است، اشکال دیگر نیز وجود دارد. کم خونی مگالوبلاستیک نادر نیست، اما پزشکان به دلیل تحقیقات ناکافی از شیوع دقیق آن اطلاعی ندارند. یک مطالعه مقطعی در سال 2018 که شامل 1150 فرد مبتلا به کم خونی بود، نشان داد که کم خونی مگالوبلاستیک در 3.6 درصد از موارد کم خونی رخ داده است.

چه چیزی باعث کم خونی مگالوبلاستیک می شود؟

کمبود ویتامین ب12 یا ویتامین ب6، فولات شایع ترین علت کم خونی مگالوبلاستیک است. هر دو ویتامین در ایجاد گلبول های قرمز سالم نقش دارند. وقتی بدن به اندازه کافی این ویتامین ها را نداشته باشد، گلبول های قرمز ممکن است به طور معمول رشد نکنند. در موارد کمتر، یک بیماری ژنتیکی ارثی که بر توانایی بدن در جذب برخی ویتامین ها تأثیر می گذارد، می تواند منجر به کم خونی مگالوبلاستیک شود. به عنوان مثال، سندرم سوء جذب فولات مادرزادی در برخی از نوزادان رخ می دهد. کم خونی مگالوبلاستیک همچنین می تواند به عنوان یک عارضه جانبی برخی از داروهایی که بر عملکرد مغز استخوان تأثیر می گذارند رخ دهد.

علت کمبود ویتامین ب12 چیست؟

کمبود ویتامین ب12 یکی از دلایل اصلی کم خونی مگالوبلاستیک است. چند عامل می تواند منبع مورد اعتماد را به این وضعیت سوق دهد، از جمله:

  •      شرایط خود ایمنی: کم خونی پرنیشیوز یک وضعیت خود ایمنی است که بر توانایی فرد در جذب ویتامین ب12 تأثیر می گذارد.
  •      شرایط گوارشی: روده کوچک مواد مغذی را از غذاهایی که فرد می خورد جذب می کند. یک بیماری گوارشی که به روده کوچک آسیب می رساند، مانند بیماری سلیاک، می تواند منجر به کمبود ویتامین ب12 شود.
  •      رژیم غذایی: اگرچه کبد ویتامین ب12 اضافی را ذخیره می کند، اما فردی که غذاهای حاوی ویتامین ب12 بسیار کمی مصرف می کند ممکن است در طول زمان دچار کمبود شود.

علائم

علائم کم خونی مگالوبلاستیک ممکن است به کندی ایجاد شود. ممکن است شخصی برای سال ها علائمی نداشته باشد. در نهایت، فقدان گلبول های قرمز خون بر میزان خون اکسیژنی که بخش های مختلف بدن دریافت می کنند، تأثیر می گذارد. طیف گسترده ای از علائم می تواند ایجاد شود، از جمله:

  •      خستگی
  •      تنگی نفس
  •      پوست رنگپریده
  •      سرگیجه
  •      ضربان قلب نامنظم
  •      ضعف عضلانی
  •      حالت تهوع
  •      کاهش وزن غیر قابل توضیح
  •      زرد شدن پوست

عوامل خطر

به نظر می رسد چند عامل خطر ابتلا به کم خونی مگالوبلاستیک را در افراد افزایش می دهد، از جمله شرایط منبع مطمئن که بر جذب ویتامین ب12 تأثیر می گذارد. عوامل خطر احتمالی عبارتند از منبع مورد اعتماد:

  •      رژیم غذایی: افرادی که گوشت، تخم مرغ یا لبنیات نمی خورند ممکن است به دلیل کمبود ویتامین ب12 در معرض خطر ابتلا به کم خونی مگالوبلاستیک باشند. یک بررسی در سال 2014 از شیوع 80 درصدی کمبود ویتامین ب12 در جمعیت های هند و هنگ کنگ گزارش کرد، جایی که وگان ها اغلب غذاهای غنی شده با ب12 نمی خورند یا از مکمل ها استفاده نمی کنند.
  •      داروها: برخی داروها مانند متفورمین و مهارکننده های پمپ پروتون ممکن است جذب ب12 را محدود کنند.
  •      برخی شرایط پزشکی: شرایط سلامت منبع مورد اعتماد مانند بیماری سلیاک، کولیت اولسراتیو و بیماری کرون ممکن است در جذب ویتامین ب12 اختلال ایجاد کند.

تشخیص

متخصصان مراقبت های بهداشتی با استفاده از تاریخچه پزشکی، معاینات فیزیکی و آزمایش خون، کم خونی مگالوبلاستیک را تشخیص می دهند. سابقه پزشکی به تعیین عوامل خطر و علائم فرد کمک می کند. معاینه فیزیکی همچنین ممکن است به رد سایر شرایط کمک کند. پزشک ممکن است آزمایش‌های خون زیر را به منبع معتمد تجویز کند:

  •      شمارش کامل خون: این آزمایش اطلاعاتی در مورد تعداد گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها ارائه می دهد.
  •      اسمیر خون محیطی: این شامل بررسی زیر میکروسکوپ برای دیدن شکل و اندازه گلبول های قرمز خون است.
  •      شمارش رتیکولوسیت: این آزمایش خون گلبول های قرمز نابالغ در مغز استخوان را بررسی می کند.

منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال

 

سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,

ارسال یک نظر

مطالب گوناگون
پیری و انتقال خون
پیری و انتقال خون
1401/05/24 08:00:01 0

پوکی استخوان گردن فمور
پوکی استخوان گردن فمور
1401/10/07 08:00:01 0

فروش سهام پوست بیمارستان فرمانیه تهران
فروش سهام پوست بیمارستان فرمانیه تهران
1390/11/13 02:30:00 0

احساس هدفمندی در زندگی
احساس هدفمندی در زندگی
1401/09/01 14:00:01 0

بیماری شوئرمن
بیماری شوئرمن
1402/03/05 20:00:01 0

جدیدترین مقالات ماهان مدیکال
پربازدیدترین مقالات
جفت قدامی چیست؟

جفت قدامی چیست؟

Mahan Medical 1401/06/19 02:09:01 6
رنگ ادرار قهوه ای نشانه چیست

رنگ ادرار قهوه ای نشانه چیست

Mahan Medical 1399/08/09 23:39:25 6
پرش لب چیست؟

پرش لب چیست؟

Mahan Medical 1401/12/26 14:00:01 1
حساسیت به توت فرنگی

حساسیت به توت فرنگی

Mahan Medical 1401/05/12 02:01:01 1
12 دلیل  ریزش موی بدن

12 دلیل ریزش موی بدن

Mahan Medical 1400/04/10 12:05:26 0
علت سرفه‌ های مداوم چیست؟

علت سرفه‌ های مداوم چیست؟

Mahan Medical 1400/01/24 11:48:29 3

  فیلتر کردن