ملانوم پا چیست؟
نویسنده
1401/10/08 08:00:01
0 نظر
گروه : مقالات تخصصی پزشکی,گروه : پوست و مو,گروه : سلامت عمومی,گروه : داخلی,
ملانوم پا، نوعی ملانوم آکرال، نوعی سرطان پوست است که روی پاها ایجاد می شود. این می تواند در هر نقطه از پا ظاهر شود، از جمله روی کف پا یا زیر ناخن. در نوعی از سلول های پوستی به نام ملانوسیت شروع می شود. این سلول ها در بالاترین لایه پوست وجود دارند. آنها مسئول تولید ملانین هستند، رنگدانه تیره ای که به محافظت از بدن در برابر اثرات مضر اشعه ماوراء بنفش کمک می کند. ملانوم پا اغلب در مراحل اولیه قابل درمان است. با این حال، افراد معمولاً در مراحل بعدی تشخیص داده می شوند، زیرا علائم ممکن است به راحتی قابل مشاهده نباشند. اگر ملانوم پا گسترش یابد یا متاستاز کند، می تواند تهدید کننده زندگی باشد. ملانوم پا اغلب در ابتدا به غدد لنفاوی گسترش می یابد. در این مقاله، انواع مختلف ملانوم پا، نحوه تشخیص علائم اولیه و راه های پیشگیری و درمان این بیماری را مورد بحث قرار می دهیم.
ملانوم پا چیست؟
ملانوم پا نوعی سرطان پوست است که سلول های پوستی تولید کننده رنگدانه در پا را تحت تاثیر قرار می دهد. افراد ممکن است فورا متوجه ملانوم پا خود نشوند، زیرا ممکن است پا را به خوبی برای علائم آسیب خورشید بررسی نکنند. ملانوما تنها نوع سرطان پوست نیست. با این حال، اگرچه تنها حدود 1٪ منبع مورد اعتماد سرطان های پوست را تشکیل می دهد، اما بیشترین تعداد مرگ و میر را در بین سرطان های پوست ایجاد می کند. ملانوما می تواند گسترش یابد. با این حال، زمانی که فرد تشخیص و درمان اولیه را دریافت می کند، چشم انداز بهتر می شود.
انواع
انواع مختلفی از ملانوم می تواند روی پا و زیر ناخن های پا ظاهر شود. انواع مختلف ملانوم می توانند ویژگی های مشابهی داشته باشند. پزشک تنها می تواند نوع دقیق آن را با ارسال نمونه بافت برای بررسی زیر میکروسکوپ یا آزمایش آزمایشگاهی تایید کند. انواع مختلف ملانوم پا عبارتند از:
ملانوم عدسی آکرال
حدود نیمی از موارد ملانوم که روی پاها ظاهر می شود، ملانوم عدسی آکرال است. این نوع ملانوم در تمام رنگهای پوست به طور یکسان ایجاد میشود، اما نشان دهنده نسبت بیشتری از ملانوم در افراد با رنگ پوست تیرهتر است. در مراحل اولیه، تشخیص آن ممکن است سخت باشد. این به عنوان یک لکه تیره تر از تغییر رنگ پوست ظاهر می شود. همچنین می تواند در ناخن ایجاد شود و به صورت رگه های تیره و گسترده روی ناخن ظاهر شود. البته توجه به این نکته مهم است که همه رگه های تیره روی ناخن نشان دهنده ملانوما نیستند.
ملانوم ندولار
این معمولاً یک پاپول بسیار تیره آبی-سیاه است. ملانوم ندولار نوعی است که بیشتر در افراد مسن ایجاد می شود.
ملانوم در حال گسترش سطحی
ملانوم سطحی شایع ترین نوع ملانوم است. به جای اینکه به سمت اندام ها و سیستم های بدن به سمت داخل رشد کند، در سراسر پوست رشد می کند. هنگامی که روی پا است، اغلب در سطح بالایی رخ می دهد.
ملانوم آملانوتیک
اینها هیچ رنگی ندارند و ممکن است شبیه گوشت یک فرد باشند. در نتیجه، هنگامی که آنها روی پا ایجاد می شوند، پزشکان ممکن است آنها را به عنوان شرایط کمتر تهاجمی تشخیص دهند.
علائم
اولین علامت ملانوما معمولاً تغییر در اندازه، شکل، رنگ یا بافت خال موجود یا یک خال جدید با ویژگیهای خاص است. بسیاری از مردم خال دارند و بیشتر خال ها بی ضرر هستند. با این حال، شناسایی تغییرات در خال ها برای ابتلای زودهنگام به ملانوم بسیار مهم است. این امر در مورد هر زخم، توده، لکه یا علامت غیر معمول روی سطح پوست صدق می کند. بیشتر ملانوم ها دارای ناحیه منبع معتمد سیاه یا آبی-سیاه هستند. دو کلمه اختصاری می تواند به فرد کمک کند تا علائم تغییر خال را به خاطر بسپارد. مخفف ای بی، یک راه مفید برای به خاطر سپردن علائم ملانوما به طور کلی است:
- عدم تقارن: نیمی از ضایعه با دیگری یکسان نیست.
- مرز: ضایعه دارای حاشیه نامنظم، ناهموار یا نامشخص است.
- رنگ: ضایعه بیش از یک رنگ است.
- قطر: قطر ضایعه بیش از 6 میلی متر است.
- تکامل: ضایعه به تدریج در اندازه، شکل یا رنگ تغییر می کند.
اگر فردی متوجه هر یک از این علائم شد، مهم است که با پزشک مشورت کند. ملانوم پا معمولاً در کف پا یا زیر ناخن ظاهر می شود، اما می تواند در هر نقطه از پا یا مچ پا ظاهر شود. مجموعه ای از دستورالعمل ها به نام کوبد، ممکن است به تمایز بین شرایط خوش خیم و سرطانی کمک کند. و این به شرح زیر است:
- رنگی: ضایعه رنگی متفاوت با بقیه پوست دارد.
- نامشخص: ضایعه تشخیص قطعی ندارد.
- خونریزی: ضایعه ای در پا یا زیر ناخن باعث خونریزی یا نشت مایع می شود.
- بزرگ شدن: یک ضایعه یا زخم با وجود درمان رشد می کند یا بدتر می شود.
- تاخیر: بهبود ضایعه بیش از 2 ماه طول می کشد.
سایر علائم هشدار دهنده ملانوم پا عبارتند از:
- زخمی که خوب نمی شود
- انتشار رنگدانه از مرز ضایعه به پوست اطراف
- قرمزی یا تورم جدید فراتر از مرز ضایعه
- تغییرات در احساس، مانند خارش، حساسیت، یا درد
- تغییرات در سطح خال، از جمله پوسته پوسته شدن، تراوش، خونریزی، یا ظاهر یک برآمدگی یا ندول
- اگر دو مورد از علائم فوق وجود داشته باشد، پزشک معمولاً فرد را برای ارزیابی بیشتر به متخصص سرطان پوست ارجاع می دهد.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - پوست و مو,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,ارسال یک نظر
مطالب گوناگون
آلاینده ها و دود دست سوم
1401/06/05 01:45:01
0
مکمل های منیزیمی
1400/12/24 20:00:00
0
فروش ساختمان پزشکان و واحد تجاری در حال احداث واقع در تهرانپارس
1390/10/29 16:18:38
0
آلودگی هوا و حمله قلبی
1401/02/09 20:00:01
0
ام پروتئین ( M-Protein ) چیست؟
1402/09/23 18:09:40
0