فشار خون بالای صبحگاهی
فشار خون در طول روز متفاوت است و اغلب در حوالی زمان بیدار شدن از خواب افزایش می یابد. با این حال، برخی از داروها، شرایط سلامتی و عوامل سبک زندگی میتوانند منجر به افزایش غیرمعمول فشار خون صبحگاهی شوند که به عنوان پرفشاری خون صبحگاهی شناخته میشود. فشار خون صبحگاهی می تواند خطر حمله قلبی و سکته را افزایش دهد. این فوریتهای پزشکی اغلب در ساعات اولیه زمانی که فشار خون افزایش مییابد، رخ میدهند. در این مقاله به بررسی علل و عوارض فشار خون صبحگاهی می پردازیم. ما همچنین راه هایی را بررسی می کنیم که از طریق آن افراد می توانند از این وضعیت پیشگیری و کنترل کنند.
علل
برخی از علل بالقوه فشار خون صبحگاهی شامل موارد زیر است:
دارو
برخی از افراد برای کنترل فشار خون خود از داروهای ضد فشار خون استفاده می کنند. بر اساس یک منبع معتبر در سال 2018، فشار خون کنترل نشده صبحگاهی ممکن است نشان دهنده مشکل در نوع یا دوز این داروها باشد. به طور خاص، فشار خون صبحگاهی ممکن است به دلیل یک یا چند مورد از عوامل زیر باشد:
- مصرف دوز دارویی که خیلی کم است
- مصرف داروهای کوتاهاثر یا میاناثر به جای داروهای طولانیاثر
- مصرف یک داروی ضد فشار خون به جای ترکیبی از داروها
برخی از افراد ممکن است متوجه شوند که مصرف داروهای خود قبل از خواب به جای صبح، کنترل بهتر فشار خون را فراهم می کند. برخی دیگر ممکن است نیاز به تقسیم دوز روزانه خود داشته باشند، نیمی را صبح و نیمی را قبل از خواب مصرف کنند. در برخی موارد، فرد ممکن است نیاز داشته باشد که به طور کلی نوع دیگری از داروهای فشار خون را تغییر دهد. قبل از ایجاد هر گونه تغییر در داروها مهم است که با پزشک صحبت کنید.
شرایط پزشکی
برخی از شرایط پزشکی ممکن است خطر ابتلا به فشار خون را افزایش دهد. این شامل:
- فشار خون بالا درمان نشده
- کلسترول بالا
- بیماری قلب و عروقی
- آپنه انسدادی خواب
- دیابت
- اختلالات تیروئید
- سندرم کوشینگ
- لوپوس
- اسکلرودرمی
- بیماری کلیوی
- عوامل سبک زندگی
برخی از عوامل سبک زندگی نیز می توانند خطر ابتلا به فشار خون را افزایش دهند. مثالها عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- مصرف زیاد الکل
- رژیم غذایی سرشار از نمک و چربی اشباع شده
- ورزش نکردن کافی
- الگوی فشار خون طبیعی
فشار خون به نیرویی اشاره دارد که قلب با آن خون را به اطراف سیستم گردش خون پمپاژ می کند. عوامل متعددی می توانند بر فشار خون تأثیر بگذارند، از جمله:
- استرس یا اضطراب
- فعالیت بدنی
- رژیم غذایی
وقتی فردی فشار خون خود را اندازه گیری می کند، این عدد به صورت دو عدد ظاهر می شود. عدد بالایی نشان دهنده فشار خون سیستولیک است که فشاری است که در هنگام انقباض قلب است. عدد پایینی فشار خون دیاستولیک را نشان میدهد که اندازهگیری فشار زمانی است که قلب آرام میشود. دستگاه اندازه گیری فشار خون از واحد اندازه گیری به نام میلی متر جیوه برای اندازه گیری فشار داخل رگ های خونی استفاده می کند. فشار خون طبیعی کمتر از 120,80 میلی متر جیوه منبع قابل اعتماد است. قرائت بین 120,80 میلی متر جیوه و 139,89 میلی متر جیوه نشان می دهد که فرد در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا است، در حالی که خوانش های بیش از 140,90 میلی متر جیوه نشان دهنده فشار خون بالا است. فشار خون افزایش و کاهش می یابد منبع قابل اعتماد در طول روز و شب. در طول خواب، فشار خون 10 تا 30درصد کاهش می یابد منبع مورد اعتماد. سپس در حوالی زمان بیداری افزایش می یابد. در برخی افراد، این افزایش ممکن است قابل توجه باشد و در نتیجه فشار خون صبحگاهی ایجاد شود. افرادی که الگوی فشار خون غیرطبیعی دارند ممکن است در معرض خطر عوارضی مانند حمله قلبی و سکته باشند. همانطور که یک منبع معتبر در سال 2010 اشاره می کند، شروع سکته مغزی و سایر حوادث جدی قلبی در 4 تا 6 ساعت اول پس از بیدار شدن به اوج خود می رسد.
چه کسی در معرض خطر است؟
عوامل زیر می توانند خطر ابتلا به فشار خون صبحگاهی را در افراد افزایش دهند:
- داشتن سن بالای 65 سال
- اصالتاً آفریقایی یا کارائیب هستند
- داشتن یکی از بستگان مبتلا به فشار خون
- داشتن اضافه وزن یا چاقی
- نوشیدن الکل
- سیگار کشیدن
- اضطراب یا استرس بیش از حد
- خواب ناکافی
- اختلال خواب، به عنوان مثال، کار در شیفت شب
منبع Medicalnewstoday.com:
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال