زخم فرج چیست؟
زخم های فرج زخم هایی هستند که روی فرج یا اندام تناسلی خارجی زنان ایجاد می شوند. عفونتهای مقاربتی و چندین بیماری یا فعالیت دیگر میتوانند باعث ایجاد زخم فرج شوند. این مقاله به انواع، علل و علائم زخم فرج می پردازد. همچنین میزان شایع بودن آنها، برخی از عوارض بالقوه و نحوه تشخیص و درمان زخم های فرج را مورد بحث قرار می دهد.
تعریف
زخم های فرج شکستگی در پوست اطراف واژن یا غشاهای مخاطی فرج هستند. زخم ها معمولاً به شکل زخم یا آسیب بافت سطحی هستند.
انواع
زنان ممکن است به دلایل جنسی و غیرجنسی دچار زخم فرج شوند. به عنوان مثال، علل می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تماس جنسی
- بیماری های مقاربتی
- آسیب به فرج
- تحریک فرج
اگر زخم فرج ناشی از علت دیگری باشد، پزشکان ممکن است آنها را به عنوان واکنش حاد یا عود کننده حاد طبقه بندی کنند. زخمهای واکنشی حاد پس از بیماریهای خاصی که باعث ایجاد زخمهای بسیار دردناک میشوند، ایجاد میشوند. این زخم ها معمولا در عرض چند هفته برطرف می شوند و بر نمی گردند. آنها تمایل دارند در دختران نوجوان ایجاد شوند، اگرچه می توانند زنان بالغ را نیز تحت تأثیر قرار دهند. زخم های عود کننده حاد می توانند به طور مداوم عود کنند. زنان ممکن است آن را در زمان های منظم، مانند قبل از قاعدگی، یا فقط گاهی اوقات تجربه کنند. زخمهای عودکننده معمولاً کوچکتر از زخمهای واکنشی هستند، اگرچه ممکن است متعدد و بزرگ باشند. به نظر می رسد که آنها در پاسخ به عفونت های خاص یا شرایط خود ایمنی ایجاد می شوند.
علل
زخم های فرج به دلیل التهاب ایجاد می شود که باعث مرگ بافت می شود. هر دو شرایط غیر عفونی و عفونی می توانند باعث ایجاد زخم فرج شوند. زخم های ولو معمولا در پاسخ به بیماری های مقاربتی ایجاد می شوند و اغلب حاوی مایعات یا خون عفونی هستند. برخی از بیماری های مقاربتی رایج مرتبط با زخم های فرج عبارتند از منبع مورد اعتماد:
- تبخال
- سیفلیس
- کلامیدیا
- ویروس پاپیلومای انسانی
- سوزاک
- اچآیوی
زخمهای فرج اکتسابی غیرجنسی میتوانند به دلیل محصولات یا فعالیتهایی که بافتهای فرج را تحریک یا آسیب میرسانند رخ دهد. برخی از علل رایج عبارتند از:
- تروما، مانند بریدگی، خراشیدگی و خراشیدگی
- واکنش های آلرژیک به مواد تشکیل دهنده محصولات زیبایی، بهداشتی یا جنسی
- فرآیندهای حذف مو، مانند اصلاح یا اپیلاسیون
زخم های فرج غیر جنسی و غیر مرتبط با تروما ممکن است به دلیل آفتوز باشد. آفتوز بیماری است که باعث ایجاد زخم های مکرر در غشای مخاطی دهان، لب ها، گونه ها و اندام تناسلی می شود. به ندرت، زخم های فرج ممکن است به دلیل واکنش های ایمنی بیش از حد، یا به دلیل شرایط التهابی ارثی یا برخی عفونت ها، از جمله:
- شرایط خودایمنی، مانند بیماری کرون یا بیماری بهجت
- عفونت های باکتریایی، مانند عفونت های استرپتوکوک گروه آ و مایکوپلاسما
- عفونت های حاد، مانند التهاب لوزه، عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی، یا شرایطی که باعث اسهال می شوند.
- عفونت های ویروسی، مانند ویروس اپشتین بار، اوریون
- عفونت های انگلی مانند توکسوپلاسموز
علائم
در برخی موارد، زخم فرج هیچ علامت خاصی به جز خود زخم ایجاد نمی کند. علائم معمولاً به علت و شدت زخم بستگی دارد. بیشتر زخم های فرج به صورت ضایعات دردناکی ظاهر می شوند که ممکن است مایع نشت کند یا خونریزی کند. آنها ممکن است در لایه های خارجی اندام تناسلی زن و پوست اطراف ظاهر شوند. تورم یا التهاب قابل توجهی نیز ممکن است با زخم همراه باشد. زخمهای فرج و بسیاری از بیماریهای مقاربتی و سایر بیماریهای مرتبط با آنها، میتوانند علائم دیگری ایجاد کنند. این شامل:
- درد یا احساس سوزش، به ویژه در هنگام ادرار و مقاربت
- خارش
- بثورات یا برآمدگی های برجسته
- مشکل در ادرار کردن
- ترشحات بدبو یا ترشحات غیرمعمول واژن
- غدد لنفاوی متورم و حساس در کشاله ران
- تب
- علائم گوارشی
- تغییرات غیر طبیعی رنگ پوست فرج
- درد لگن
شیوع
با توجه به اینکه بسیاری از موارد تشخیص داده نمی شوند، شیوع واقعی زخم های فرج نامشخص است. برخی تخمین ها ادعا می کنند که سالانه حدود 20 میلیون نفر در سراسر جهان به زخم های تناسلی مبتلا می شوند. بر اساس منابع دیگر، تقریباً 20 درصد از جمعیت زخم آفتی را تجربه خواهند کرد. بیماری های مقاربتی عامل اصلی زخم های فرج هستند. تخمین زده می شود که 50 درصد از افراد فعال از نظر جنسی تا سن 25 سالگی به یک بیماری مقاربتی مبتلا می شوند. به نظر می رسد ویروس هرپس سیمپلکس 1 و 2 , شایع ترین علت زخم های تناسلی در ایالات متحده باشد و پس از آن سیفلیس و به ندرت شانکروئید قرار دارند. از هر 2 نفر در ایالات متحده 1 نفر در سنین 14 تا 49 سال دارای عفونت هستند.
تشخیص
برای تشخیص زخم فرج، پزشک معمولاً از فرد سؤالاتی در مورد آنها می پرسد:
- تاریخچه پزشکی
- علائم
- عوامل سبک زندگی
- استفاده از محصولات بهداشتی شخصی یا لوازم آرایشی
فعالیت جنسی
بر اساس این اطلاعات، پزشک آزمایشهای خاصی را برای تأیید یا رد وجود بیماریها، بهویژه بیماریهای مقاربتی مانند هرپس، سیفلیس و ایدز تجویز میکند. آنها ممکن است نمونه ادرار یا سواب مخاط یا مایع از زخم را بگیرند. همچنین ممکن است پزشک برای بررسی هرگونه کمبود تغذیه ای و ناهنجاری های خونی نمونه خون بگیرد.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - زنان و زایمان,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,