تیرگی پلک چیست؟
بسیاری از مردم بر این باورند که پلک های تیره آنها را خسته نشان می دهد. اگرچه این علامت خطرناک نیست، اما گاهی اوقات می تواند بر رفاه و عزت نفس فرد تأثیر بگذارد. بسته به علت تیرگی پلک، پزشک ممکن است بتواند راه هایی را پیشنهاد دهد که از طریق آنها فرد می تواند ظاهر خود را کاهش دهد. برخی از درمان های پیشگیرانه نیز می توانند به افرادی که دارای عوامل خطر برای تیرگی پلک هستند کمک کند. به خواندن ادامه دهید تا در مورد علل مختلف تیرگی پلک و درمان ها و راه حل ها بیشتر بدانید. ما همچنین برخی از روش های پیشگیری را پوشش می دهیم.
چندین دلیل احتمالی برای تیرگی پلک وجود دارد. دانستن علت می تواند به پزشک کمک کند تا مناسب ترین درمان ها را توصیه کند.
1. بارداری
در دوران بارداری، زنان ممکن است متوجه تغییراتی در پوست خود شوند. یکی از شایع ترین بیماری های پوستی که در دوران بارداری رخ می دهد ملاسما است. زنان باردار مبتلا به ملاسما متوجه لکه های پرپیگمانته قهوه ای یا خاکستری مایل به قهوه ای روی صورت خود می شوند. هنگامی که این لکه ها روی پلک ها ظاهر می شوند، ممکن است باعث تیرگی پلک شوند. لکه های تیره لکه هایی از پوست با افزایش ملانین هستند که رنگدانه ای است که سلول های پوست تولید می کنند تا به پوست رنگ بدهد. در نواحی پرپیگمانته، سلول ها ملانین زیادی تولید می کنند. برخی از پزشکان فکر می کنند که ملاسما ممکن است در دوران بارداری به دلیل تغییرات در سطح هورمون ظاهر شود، اما علت دقیق آن هنوز نامشخص است.
2. ژنتیک
برخی از محققان منبع معتبری را پیشنهاد کردهاند که ژنهای ما ممکن است بر رشد پلکهای تیره تأثیر بگذارند. این علامت ممکن است برخی از اعضای خانواده را بیشتر از سایرین تحت تاثیر قرار دهد. این محققان همچنین خاطرنشان می کنند که افراد در دوران کودکی متوجه پلک های تیره شده اند که با افزایش سن بیشتر تیره می شود. برخی افراد همچنین گزارش دادند که تیرگی هنگام استرس بدتر می شود، در حالی که استراحت و سلامتی باعث کاهش رنگ تیره می شود.
3. هایپرپیگمانتاسیون ناشی از التهاب
اگزمای مزمن و التهاب آلرژیک چشم ها می تواند باعث افزایش رنگدانه و تیرگی پلک ها شود. برخی از افراد ممکن است در اثر مالش و خاراندن پوست اطراف چشم دچار تیرگی پلک شوند. تجمع مایعات ناشی از آلرژی می تواند منجر به تیرگی پلک نیز شود.
4. ملانوسیتوز پوستی
ملانوسیت ها سلول های پوستی هستند که ملانین، رنگدانه ای که به پوست رنگ می دهد، تولید می کنند. افراد مبتلا به ملانوسیتوز پوستی ممکن است ملانوسیت هایی در درم پوست داشته باشند که می تواند باعث تیرگی پلک شود. به طور معمول منبع قابل اعتماد، افراد مبتلا به ملانوسیتوز پوستی دارای لکه های خاکستری یا خاکستری آبی بر روی پلک های خود هستند. ملانوسیتوز پوستی می تواند ناشی از علل اکتسابی یا مادرزادی باشد. برخی از علل اکتسابی ملانوسیتوز پوستی عبارتند از:
- قرارگیری در معرض نور خورشید
- تغییرات هورمونی در بارداری
- اگزمای مزمن
5. افزایش تعداد رگ های خونی
یکی دیگر از دلایل رایج تیره شدن پلک ها نازک شدن پوست و وجود رگ های خونی در اطراف پلک است. افراد ممکن است در طول قاعدگی متوجه تیرگی پوست اطراف چشم شوند. معمولاً افزایش عروق باعث تیرگی زیر چشم می شود. پزشکان می توانند تشخیص افزایش عروق زیر پوست اطراف چشم را با کشش دستی پوست تایید کنند. اگر علت افزایش تعداد رگ های خونی باشد، هنگامی که پزشک پوست را کشش می دهد، رنگ از بین نمی رود یا سفید نمی شود.
6. مواد مخدر
برخی از داروها می توانند باعث تیرگی پلک شوند. آنالوگ های پروستاگلاندین که پزشکان برای درمان گلوکوم استفاده می کنند، مانند لاتانوپراست و بیماتوپراست، می توانند پس از حدود 3 تا 6 ماه باعث تیرگی پلک شوند. پزشکان متوجه شده اند که وقتی افراد استفاده از بیماتوپروست را متوقف می کنند، تیرگی می تواند کاملاً محو شود.
7. با افزایش سن پارگی
با افزایش سن، افراد ممکن است دچار فرورفتگی های اشکی شوند، که فرورفتگی در ناحیه زیر چشم و نزدیک بینی است. در نتیجه از دست دادن چربی و نازک شدن پوست در ناحیه، فرورفتگی های پارگی ایجاد می شود. به نظر می رسد این تغییرات مرتبط با سن، لبه دور چشم را خالی می کند و سایه زدن می تواند ظاهر حلقه های تیره را برجسته کند.
8. تورم دور چشم
هر دو علت سیستمیک و منبع معتبر محلی می توانند تورم اطراف پلک ها را افزایش دهند. فردی که پلکهای تیرهای دارد که صبحها یا بعد از خوردن غذای نمکی بدتر به نظر میرسد، ممکن است تورم اطراف چشمها را در طول روز کاهش دهد.
9. علل محیطی
اشعه ماوراء بنفش می تواند تیرگی پلک را تشدید کند. اگرچه مطالعات بالینی منبع معتبر هنوز آنها را تایید نکرده است، پزشکان پیشنهاد می کنند که سایر عوامل محیطی نیز ممکن است باعث تیرگی پلک یا بدتر شدن آن شوند. این عوامل عبارتند از:
- خواب ضعیف
- فشار
- سوء استفاده از الکل
- سیگار کشیدن
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال