تیروئیدیت هاشیموتو
تیروئیدیت هاشیموتو یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به غده تیروئید حمله می کند. این منجر به کم کاری تیروئید یا کم کاری تیروئید می شود. تیروئیدیت هاشیموتو یا بیماری هاشیموتو شایع ترین علت کم کاری تیروئید در ایالات متحده است که حدود 5٪ منبع مورد اعتماد جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری در زنان بالغ شایعتر است و در سنین 40 تا 60 سالگی ایجاد میشود. زنان را حداقل 8 برابر مردان مبتلا میکند. گفتنی است، تیروئیدیت هاشیموتو می تواند در هر فردی در هر سنی ایجاد شود. و در زیر، یک مرور کلی از این بیماری، از جمله علائم، علل و درمان آن ارائه می دهیم.
تیروئیدیت هاشیموتو چیست؟
این مشکل گاهی اوقات بیماری هاشیموتو، تیروئیدیت خود ایمنی یا تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن نامیده می شود. کلمه تیروئیدیت، به معنای التهاب غده تیروئید است. این باعث می شود که سیستم ایمنی به غده تیروئید، یک غده کوچک پروانه ای شکل در گردن حمله کند. این غده هورمون هایی به نام ت3و ت4 تولید می کند که نحوه استفاده بدن از انرژی را تنظیم می کند. حمله سیستم ایمنی مانع از تولید این هورمون ها توسط غده می شود. پزشک ممکن است این مشکل را به عنوان کم کاری تیروئید یا کم کاری تیروئید توصیف کند. هورمونهای تیروئید تقریباً بر هر اندام بدن تأثیر میگذارند و کمکاری تیروئید میتواند منجر به مشکلاتی مانند ضربان قلب، عملکرد مغز و متابولیسم، فرآیند تبدیل غذا به انرژی، شود. تیروئیدیت هاشیموتو گاهی اوقات می تواند بر سطوح کلسترول تام، سدیم سرم و پرولاکتین سرم نیز تأثیر بگذارد. نشانه های آن ممکن است در آزمایشی به نام شمارش کامل خون نشان داده شود.
علائم
بسیاری از افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو در ابتدا هیچ علامتی ندارند. این وضعیت به تدریج در طی چندین سال ایجاد می شود و باعث آسیب تدریجی و کاهش عرضه هورمون های تیروئید در بدن می شود. یک فرد ممکن است به گواتر مبتلا شود، بزرگ شدن غیر سرطانی غده تیروئید که می تواند باعث شود جلوی گردن متورم به نظر برسد. زمانی که تیروئید نتواند به اندازه کافی هورمون تولید کند، باعث می شود غده هیپوفیز در مغز هورمون تحریک کننده تیروئید، بیشتری ترشح کند. این باعث رشد تیروئید می شود که منجر به گواتر می شود. هنگامی که تیروئیدیت هاشیموتو مسئول کم کاری تیروئید است، علائم در ابتدا خفیف بوده و با گذشت زمان قابل توجه تر می شوند.
این علائم عبارتند از:
- خستگی یا خستگی
- افزایش وزن
- حساسیت به سرما
- درد مفاصل یا ماهیچه
- یبوست
- قاعدگی سنگین یا نامنظم
- مشکل باردار شدن
- مشکلات حافظه
- افسردگی
- تورم یا پف صورت
- صدای خشن
علل
برخی از انواع تیروئیدیت یا التهاب تیروئید ناشی از عفونت است. تیروئیدیت هاشیموتو اینطور نیست، این یک بیماری خود ایمنی است. وظیفه سیستم ایمنی حمله و حذف مهاجمان مضر مانند باکتری ها، ویروس ها و سموم است. تیروئیدیت هاشیموتو شامل حمله اشتباه سیستم ایمنی به سلول های غده تیروئید می شود که گویی مضر هستند. دلایل این امر نامشخص است، اما به نظر می رسد عوامل ژنتیکی در این امر نقش داشته باشند. اگر فردی یکی از اعضای خانواده اش به این عارضه داشته باشد، احتمال ابتلا به آن نیز بیشتر است. با این حال، حتی با در نظر گرفتن ژنتیک، فرد ممکن است به کم کاری تیروئید مبتلا نشود مگر اینکه در معرض محرک هایی مانند:
- فشار
- بارداری
- عفونت
- همچنین افرادی که بیش از حد یا خیلی کم ید مصرف می کنند ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به تیروئیدیت باشند.
تشخیص
تیروئیدیت هاشیموتو می تواند به طرق مختلف ظاهر شود و علائم اولیه می تواند غیر اختصاصی باشد. در نتیجه، ممکن است یک فرد یک تشخیص اشتباه دریافت کند. شرایطی که می توان با هاشیموتو اشتباه گرفت عبارتند از:
- سندرم خستگی مزمن
- افسردگی
- فیبرومیالژیا
- سندرم پیش از قاعدگی
- یک اختلال اضطرابی
- سیکلوتیمیا، نوعی اختلال دوقطبی
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال