تاثیرات خواب بر آلزایمر
درست مانند خوردن و آشامیدن، خواب نیز برای عملکرد بدن ضروری است. برای سال ها، دانشمندان تأثیر خواب بر سلامت کلی را مورد مطالعه قرار داده اند. یکی از زمینههای مهمی که در سال گذشته مورد توجه قرار گرفته، تأثیر خواب بر روی زوال عقل به طور کلی و بیماری آلزایمر است. اگرچه تحقیقات هنوز ادامه دارد و هنوز به پاسخهایی نیاز است، متخصصان پزشکی معتقدند خواب نقش مهمی در حفظ سلامت مغز دارد. اگرچه توصیه می شود بیشتر بزرگسالان هر شب 7 ساعت یا بیشتر بخوابند، اما بسیاری از مردم با بستن چشم کافی دست و پنجه نرم می کنند. تحقیقات قبلی نشان میدهد که کمبود خواب یک مسئله جهانی است منبع مورد اعتماد. یکی دیگر از نگرانی های بهداشت جهانی که اخیراً بسیار مورد توجه قرار گرفته، زوال عقل به طور کلی و نوع خاصی از زوال عقل است که به نام بیماری آلزایمر شناخته می شود. در حال حاضر، بیش از 55 میلیون نفر در سراسر جهان با زوال عقل زندگی می کنند. و پیش بینی می شود که این تعداد تا سال 2030 به 78 میلیون و تا سال 2050 به 139 میلیون افزایش یابد. از آنجایی که خواب برای انواع عملکردهای مغز مهم است و بسیاری از افرادی که دچار زوال عقل هستند، اختلالات خواب را تجربه می کنند، محققان علاقه بیشتری به کشف ارتباط بین خواب و خطر ابتلا به زوال عقل و بیماری آلزایمر نشان داده اند. بیایید نگاهی دقیقتر به این موضوع بیندازیم که چرا خواب برای سلامت مغز بسیار مهم است و برخی از راههایی که دانشمندان معتقدند خواب با خطر زوال عقل مرتبط است.
چرا خواب برای سلامت مغز مهم است؟
به گفته دکتر کارن دی. سالیوان، عصب روانشناس دارای مجوز هیئت مدیره و مالک براین، خواب عنصر اصلی سلامت جسمی و روانی از جمله سلامت مغز است:
چندین کارکرد اصلی در طول خواب وجود دارد که شامل تثبیت حافظه، پردازش عاطفی و فرآیند پاکسازی عمیق میشود. در خواب عمیق، مایع مغزی نخاعی ما و سیستم ایمنی مغز، مواد زائد را از سلولهای مغز پاک میکنند. دکتر سالیوان ادامه داد: زمانی که ما بیدار هستیم، نورونها ماده شیمیایی به نام منبع مطمئن آدنوزین تولید میکنند که محصول جانبی فعالیت سلولها است. بدون خواب عمیق مداوم، ما پاکسازی ناقص آدنوزین و سایر مواد زائد مانند سلول های خونی داریم و نتیجه آن التهاب مزمن است. التهاب مزمن علت یا تشدید کننده بسیاری از بیماری ها و اختلالات مغزی است. دکتر جان شوالتر، مدیر محصول در ارائهدهنده پلتفرم ارزیابی شناختی دیجیتال ، گفت که خواب نیز مهم است زیرا ترمیمکننده است، یعنی زمانی است که مغز و بدن برای بازیابی از فعالیتهای روزانه کند میشوند. او افزود توضیح داد: بدون زمان برای بهبودی، مغز نمیتواند به اندازه کافی خود را از فرسودگی و فرسودگی روزمره ترمیم کند. با گذشت زمان این عدم ترمیم منجر به اختلال عملکرد و بیماری می شود. و دکتر رافائل والد، عصبروانشناس در موسسه باپتیست سلامت مارکوس علوم اعصاب، میگوید مغز ما هر دو موجودات الکتریکی و شیمیایی هستند که به طور مداوم کار میکنند، دقیقاً شبیه موتور یک ماشین. او به افزوتوضیح داد:در طول خواب، مغز استراحت می کند و برای کار بیشتر آماده می شود. موتور خودرو بدون تعمیر و نگهداری نمی تواند به طور مداوم کار کند. خواب مانند تعویض روغن برای مغز است تا آن را برای کار بیشتر تجدید کند.
اثرات بد خوابی بر مغز
یکی از حوزههایی که محققان بر روی آن تمرکز کردهاند، تأثیر خواب ضعیف - مانند آپنه خواب و بیخوابی بر مغز است. یک مطالعه در می 2023 نشان داد که آپنه خواب ممکن است منجر به کاهش حجم مغز شود و بر حافظه تأثیر بگذارد. مطالعه دیگری در ماه می نشان داد که آپنه انسدادی خواب با افزایش ناهنجاریهای ماده سفید در مغز مرتبط است و اشاره کرد که چنین ناهنجاریهایی ممکن است به افزایش خطر زوال عقل و سکته مغزی کمک کند. مطالعه ای در ژوئن 2023 نشان می دهد که بی خوابی شروع خواب ممکن است خطر زوال عقل را افزایش دهد. و مطالعه ای در دسامبر 2022 نشان داد که بی خوابی با سطوح بالاتر بیومارکر مایع مغزی نخاعی مرتبط است که با بیماری آلزایمر مرتبط است. دکتر اوون دلند، متخصص سالمندان در مرکز پزشکی دانشگاه هاکنزاک افزود توضیح داد: متاآنالیزهای بزرگ ارتباط بین کیفیت پایین خواب و از دست دادن حافظه را نشان داده است. خواب ضعیف نه تنها با فرآیندهای بهبودی طبیعی بدن تداخل دارد، بلکه اختلالات خواب مانند آپنه خواب در واقع می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد، که هر دوی این موارد نیز خطر زوال عقل را افزایش می دهند. او ادامه داد: خواب ناکافی در توانایی مغز شما برای یادگیری و به خاطر سپردن اطلاعات جدید اختلال ایجاد می کند. بی خوابی و بدتر شدن حافظه نیز یک چرخه معیوب را تشکیل می دهد و اختلال در حافظه می تواند منجر به مشکلات بیشتر در خواب کافی شود.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,