اسید لاکتیک در بدن
اسید لاکتیک یک جزء حیاتی برای عملکرد صحیح بدن است. در حین ورزش غلظت آن افزایش می یابد اما باعث درد عضلانی نمی شود. اسید لاکتیک جزء جدایی ناپذیر عملکرد بدن است و صرفاً محصول جانبی ورزش نیست. برخی از شرایط سلامتی می توانند تولید اسید لاکتیک را افزایش دهند یا توانایی بدن در پاکسازی لاکتات از خون را کاهش دهند. این می تواند منجر به تجمع شدید لاکتات شود که پزشکان از آن به عنوان اسیدوز لاکتیک یاد می کنند. در این مقاله، اسید لاکتیک چیست، نقش آن در بدن و علائم اسیدوز لاکتیک را بیان می کنیم.
اسید لاکتیک چیست؟
بدن از اسید لاکتیک در سطح کل بدن استفاده می کند. نقش مهمی در عملکرد صحیح سلول ها، بافت ها و اندام ها دارد. اسید لاکتیک سه کاربرد اصلی در بدن دارد:
- به عنوان منبع اصلی انرژی برای میتوکندری
- به عنوان پیش ساز برای تولید گلوکز
- به عنوان یک مولکول سیگنال
پزشکان قبلاً فکر می کردند که ماهیچه ها در صورت کمبود اکسیژن، اسید لاکتیک تولید می کنند. منبع معتبر تحقیق نشان داده است که این نادرست است. تولید اسید لاکتیک کاملاً هوازی است، به این معنی که در طول تنفس طبیعی رخ می دهد.
اسید لاکتیک و ورزش
نه اسید لاکتیک و نه لاکتات مسئول درد عضلات یا احساس سوزش ناشی از ورزش نیستند. در واقع، اسید لاکتیک منبع سوخت مهمی برای ماهیچه ها در حین ورزش از جمله عضلات قلب است. درد عضلانی بعد از ورزش به دلیل ریز آسیب به عضلات رخ می دهد. این نتیجه تجمع اسید لاکتیک در عضلات نیست. خستگی و سوزش عضلانی در حین تمرین با شدت بالا ناشی از تجمع متابولیت های درون سلولی مانند فسفات معدنی و یون های هیدروژن است که عملکرد انقباضی عضله را مختل می کند. متابولیتهای داخل سلولی موادی هستند که در داخل سلولها وجود دارند که بدن هنگام تجزیه مواد شیمیایی در سیستم یک فرد میسازد.
اسیدوز لاکتیک
اسیدوز لاکتیک زمانی اتفاق میافتد که بدن اسید لاکتیک بیش از حد تولید میکند و نمیتواند آن را با سرعت کافی پردازش یا حذف کند. این وضعیت می تواند به سرعت رخ دهد و ممکن است منجر به عوارض شدید شود. اسیدوز لاکتیک اغلب یک عارضه از سایر شرایط سلامتی است. برخی از علل اسیدوز لاکتیک عبارتند از:
- نارسایی قلبی
- عفونت شدید
- شوکه شدن
- دیابت کنترل نشده
- آسیب یا بیماری کبد
- بیماری یا نارسایی کلیه
- سپسیس
برخی از داروها نیز می توانند باعث اسیدوز لاکتیک با منبع معتبر شوند. اینها شامل متفورمین، یک درمان خط اول برای دیابت، و مهارکننده های نوکلئوزیدی رونوشت معکوس است که پزشکان برای درمان اچ ایی وی، تجویز می کنند. آسیب کبدی و بیماری کبدی بر توانایی بدن برای حذف لاکتات از خون تأثیر می گذارد. این می تواند منجر به افزایش سطح لاکتات خون شود که به عنوان هیپرلاکتاتمی شناخته می شود. در برخی موارد، هیپرلاکتاتمی می تواند به اسیدوز لاکتیک تبدیل شود. نارسایی قلبی، شوک و عفونت های شدید می توانند سطح اکسیژن خون را کاهش دهند. این می تواند غلظت اسید لاکتیک را در خون افزایش دهد و منجر به اسیدوز لاکتیک شود.علائمی که پزشکان با اسیدوز لاکتیک مرتبط میکنند عبارتند از:
- نفس خوشبو
- پوست خنک و لطیف
- درد در شکم
- حالت تهوع یا استفراغ
- اسهال
- سردرد
- گیجی
- احساس سردرگمی
- ضعف
- زرد شدن پوست یا سفیدی چشم در یرقان
- کما
هر کسی که فکر می کند اسیدوز لاکتیک یا هیپرلاکتاتمی دارد باید فوراً با پزشک صحبت کند.
تشخیص و درمان
پزشک معمولاً آزمایش خون را برای بررسی سطح لاکتات در خون انجام می دهد. در برخی موارد، ممکن است از فرد بخواهند تا چندین ساعت قبل از انجام آزمایش غذا نخورد، ننوشد یا ورزش نکند. اگر آزمایشها اسیدوز لاکتیک را تشخیص دهند، پزشک برای تشخیص و درمان علت زمینهای آن تلاش میکند. درمان به بدن اجازه می دهد تا اسید لاکتیک را به روش معمول دفع کند.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - ارتوپدی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,