گواتر مولتی ندولار
گواتر به بزرگ شدن غده تیروئید اشاره دارد. گاهی اوقات، فرد ممکن است گواتری داشته باشد که دارای چندین گره یا برجستگی است که به آن گواتر مولتی ندولار می گویند. گواتر سمی، گواتری است که هورمون تیروئید بیش از حد تولید می کند و در نتیجه وضعیتی به نام پرکاری تیروئید ایجاد می کند. بیشتر گره های تیروئید بی ضرر هستند، اما برخی از آنها می توانند سرطانی باشند. دانشمندان هنوز در حال بررسی ارتباط بین گره های تیروئید و سرطان هستند. برخی از کارشناسان بر این باورند که سرطان ممکن است در داخل ندول های تیروئید بیشتر از چیزی که تصور می شد رخ دهد. در این مقاله به علائم، علل و درمان گواتر مولتی ندولار و ارتباط آن با سرطان می پردازیم.
علائم
گواتر مولتی ندولار همیشه علائمی ایجاد نمی کند. پزشک اغلب گواتر چند ندولار را در حین انجام معاینه فیزیکی یا مطالعه تصویربرداری برای علت نامربوط دیگری تشخیص می دهد. گاهی اوقات گواتر مولتی ندولار مانند یک ندول منفرد احساس می شود که از چندین گره کوچکتر تشکیل شده است. ممکن است فرد ندول ها را مستقیماً روی تیروئید خود احساس کند که در گردن درست زیر سیب آدم در مردان و زنان قرار دارد. اگر گواتر مولتی ندولار بزرگ شود یا به ساختارهای مجاور فشار وارد کند، ممکن است فرد متوجه علائم زیر شود:
- گرفتگی صدا
- مشکل در بلع
- مشکل در تنفس هنگام دراز کشیدن
فرد مبتلا به گواتر مولتی ندولار سمی ممکن است علائم پرکاری تیروئید را داشته باشد. این موارد شامل، اما محدود به موارد زیر نیست:
- مشکل در تحمل گرما
- ضربان قلب سریع، حتی در حالت استراحت
- تحریک پذیری
- عصبی بودن
- کاهش وزن یا ناتوانی در افزایش وزن
- مشکل در خوابیدن
علل
یکی از علل گواتر مولتی ندولار کمبود ید است، اگرچه در ایالات متحده نادر است. ید یک ماده معدنی است که به مقدار کم در رژیم غذایی افراد وجود دارد. تیروئید از ید برای تولید هورمون های خود استفاده می کند. بدون ید کافی، تیروئید نمی تواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد. به همین دلیل، تولیدکنندگان مواد غذایی اغلب ید را به نمک به نام نمک یددار اضافه می کنند تا شیوع اختلال عملکرد تیروئید را کاهش دهند. برخی از افراد عوامل خطر بیشتری برای ابتلا به گواتر مولتی ندولار دارند. عوامل خطر عبارتند از:
- کمبود ید
- عوامل ژنتیکی که بر تولید هورمون تیروئید تأثیر می گذارد
- جنسیت، زنان بیشتر در معرض ابتلا به ندول و بیماری تیروئید هستند
- سن، زنان مسن تر در معرض خطر بیشتری برای ایجاد گره های تیروئید هستند
- سابقه خانوادگی گواتر مولتی ندولر
- سابقه یک بیماری خودایمنی تیروئید، مانند تیروئیدیت هاشیموتو یا بیماری گریوز
اگر غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نکند، غده هیپوفیز در مغز مقدار بیشتری از هورمون محرک تیروئید را آزاد می کند. این پارامتر اضافی می تواند باعث بزرگ شدن تیروئید و ایجاد گواتر مولتی ندولار شود. به همین ترتیب، تیروئید پرکار که هورمون تیروئید بیش از حد تولید می کند می تواند باعث بزرگ شدن تیروئید و تبدیل شدن به چند ندولار شود. در برخی موارد، یک فرد ممکن است هیچ دلیل شناخته شده ای برای گواتر مولتی ندولار خود نداشته باشد.
تشخیص
پزشک با گرفتن سابقه پزشکی شروع به تشخیص گواتر مولتی ندولر می کند. آنها در مورد شرایط سلامت قبلی فرد، چه داروهایی مصرف میکنند و اینکه آیا سابقه خانوادگی یا شخصی گواتر یا بیماریهای مرتبط با تیروئید وجود دارد میپرسند.
معاینه جسمی
پزشک گردن فرد را معاینه می کند و به دنبال رگ های بزرگ شده گردن می گردد. آنها همچنین می توانند اندازه و شکل غده تیروئید را احساس کنند و به دنبال هر چیز غیرعادی باشند.
آزمایشات خون
آزمایش خون می تواند به تشخیص مشکلات تیروئید کمک کند، به ویژه آزمایش های هورمون محرک تیروئید، اگر سطح هورمون محرک تیروئید یک فرد پایین باشد، ممکن است به این معنی باشد که آنها پرکاری تیروئید دارند، به این معنی که تیروئید آنها بیش از حد هورمون تیروئید تولید می کند. اگر سطح هورمون محرک تیروئید بالا باشد، ممکن است فرد دچار کم کاری تیروئید، سطح پایین هورمون تیروئید شود، زیرا بدن در تلاش است تا تولید هورمون تیروئید را افزایش دهد. ممکن است برای درک تصویر کامل، آزمایشهای هورمون تیروئید را برای بررسی سطوح هورمونهایی به نام تی3 و تی4 پیگیری کنید.
تست های تصویربرداری
پزشک همچنین ممکن است آزمایشات تصویربرداری تیروئید را انجام دهد. این شامل سونوگرافی تیروئید است. این آزمایش از امواج صوتی برای بازسازی تصاویر تیروئید از جمله اندازه و تعداد گرهها استفاده میکند.
بیوپسی
گاهی اوقات، پزشک ممکن است بیوپسی از گره های تیروئید را برای آزمایش وجود سلول های سرطانی توصیه کند. یک روش معمول بیوپسی از یک سوزن کوچک با هدایت سونوگرافی استفاده می کند که به عنوان آسپیراسیون با سوزن ظریف، شناخته می شود. پزشکان احتمالاً به منبع معتبر توصیه می کنند که هر کسی که ندول بزرگتر از 1 سانتی متر دارد، بیوپسی شود.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال