آنسفالوپاتی چیست؟
انسفالوپاتی به معنای بیماری، اختلال یا آسیب مغزی است. این اصطلاح به شرایط موقت یا دائمی اشاره دارد که بر ساختار یا عملکرد مغز تأثیر می گذارد. علامت اصلی آنسفالوپاتی تغییر در وضعیت روانی فرد است. انواع مختلفی از آنسفالوپاتی با علل مشخص وجود دارد و آنسفالوپاتی می تواند عارضه یک بیماری دیگر باشد. این مقاله انواع، علل و علائم را مورد بحث قرار می دهد. همچنین در مورد چگونگی درمان آنسفالوپاتی توسط پزشکان بحث میشود.
علل و انواع آنسفالوپاتی
کلمه انسفالوپاتی می تواند به انواع آسیب ها و بیماری های مغزی اشاره کند. انواع مختلفی از انسفالوپاتی وجود دارد و می توان آنها را بر اساس علت آنها دسته بندی کرد. به طور کلی، آنسفالوپاتی می تواند از آسیب فیزیکی، عفونت یا سایر شرایط پزشکی ناشی شود. در زیر انواع آنسفالوپاتی و علل آن را بررسی می کنیم:
آسیب جسمی
هنگامی که آنسفالوپاتی ناشی از ضربه های مکرر باشد، آنسفالوپاتی تروماتیک مزمن نامیده می شود. ضربه به سر ممکن است منجر به آسیب عصبی شود که بر عملکرد مغز تأثیر می گذارد. انسفالوپاتی تروماتیک مزمن می تواند به دنبال صدمات یا آسیب های مغزی متعدد در طول زمان ایجاد شود. اینها ممکن است ناشی از یک سری تصادفات یا ضربات به سر باشد. افرادی که در ارتش مشغول به کار هستند یا ورزش های تماسی انجام می دهند ممکن است در معرض خطر انسفالوپاتی تروماتیک مزمن باشند.
سموم
اگر سموم در خون جمع شوند و به مغز برسند، می توانند باعث آسیب شوند. این ممکن است ناشی از یک بیماری زمینه ای، عفونت یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی باشد. سه نوع انسفالوپاتی مرتبط با سموم وجود دارد:
- انسفالوپاتی اورمیک: این امر ناشی از تجمع سموم اورمیک در خون زمانی است که فرد مبتلا به نارسایی کلیه است.
- آنسفالوپاتی کبدی: اگر بیماری کبدی باعث ایجاد سموم در خون فرد شود، این اتفاق می افتد.
- انسفالوپاتی متابولیک سمی: زمانی اتفاق می افتد که مواد شیمیایی سمی یا عدم تعادل شیمیایی ناشی از عفونت، بر عملکرد مغز تأثیر بگذارد.
فشار خون بالا
اگر فردی برای فشار خون بالا درمان نشود، می تواند منجر به تورم در مغز شود. هنگامی که منجر به آسیب مغزی شود، آنسفالوپاتی فشار خون بالا نامیده می شود.
کمبود اکسیژن
اگر مغز اکسیژن کافی دریافت نکند، ممکن است فرد دچار آسیب مغزی شود. انسفالوپاتی ناشی از این روش را آنسفالوپاتی ایسکمیک هیپوکسیک می گویند.
کمبود ویتامین ب1
زمانی که فردی دچار کمبود ویتامین ب1 باشد، ممکن است به نوعی بیماری مغزی به نام انسفالوپاتی ورنیکل، مبتلا شود. کمبود ویتامین ب1 ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
- اختلال مصرف الکل
- سوء تغذیه
- مشکلات جذب غذا در روده
- بیماری های پریون
انسفالوپاتی عفونی می تواند جدی ترین نوع باشد. گاهی اوقات از گروه نادری از شرایط به نام بیماری های پریون یا آنسفالوپاتی های اسفنجی شکل قابل انتقال ناشی می شود. این بیماری های پیشرونده با جهش پروتئینی به نام پریون مرتبط هستند. بیماری های پریون عصبی هستند. این بدان معنی است که آنها به مغز آسیب می رسانند و باعث می شوند عملکرد مغز در طول زمان بدتر یا بدتر شود. ویژگی اصلی بیماری پریون سوراخ های ریزی در مغز است که ظاهری اسفنجی به آن می دهد. نمونه هایی از بیماری های پریون که می توانند منجر به انسفالوپاتی عفونی شوند عبارتند از:
- بی خوابی فامیلی کشنده
- کورو
- بیماری زوال مزمن
- بیماری کروتسفلد جاکوب
شرایط ارثی
برخی از انواع آنسفالوپاتی به ژنتیک مربوط می شود و اگر یکی از اعضای خانواده به آن مبتلا باشد، احتمال ابتلای فرد به آن بیشتر است. دو شکل ارثی آنسفالوپاتی عبارتند از:
- آنسفالوپاتی هاشیموتو: این به یک بیماری خودایمنی به نام تیروئیدیت هاشیموتو مربوط می شود که تیروئید را تحت تاثیر قرار می دهد. علت دقیق هاشیموتو ناشناخته است، اما پزشکان معتقدند که این بیماری ارثی است.
- انسفالوپاتی گلایسین: زمانی اتفاق می افتد که آمینو اسید گلیسین در مغز زیاد باشد. می تواند بر عملکرد مغز تأثیر بگذارد.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال