لیستریا چیست؟
لیستریوز یک عفونت غذایی است که توسط باکتری لیستریا ایجاد می شود. اکثر افرادی که مبتلا می شوند ممکن است به سختی متوجه این بیماری شوند. با این حال، افراد در معرض خطر می توانند به شدت تحت تأثیر قرار گیرند و میزان مرگ و میر نسبتاً بالا است. لیستریوز که لیستریا نیز نامیده می شود، می تواند یک عفونت جدی باشد. می تواند افراد باردار، نوزادان تازه متولد شده، افراد مسن و هر کسی که سیستم ایمنی ضعیفی دارد را مبتلا کند. و در این مقاله به بررسی علائم، تشخیص و درمان لیستریوز می پردازیم. همچنین در مورد نحوه عملکرد باکتری، بهترین راه های جلوگیری از عفونت و تحقیقات اخیر در مورد پیشگیری از بیماری بحث خواهیم کرد.
لیستریا چیست؟
لیستریوزیس عفونتی است که توسط باکتری لیستریا ایجاد می شود که به افتخار جوزف لیستر، جراح و پیشگام جراحی ضد عفونی کننده نامگذاری شده است. 10 گونه متمایز از منبع معتبر وجود دارد. گونه ای که بیشتر انسان را تحت تاثیر قرار می دهد لیستریا مونوسیتوژنز است. لیستریا سالانه مسئول حدود 1600 بیماری و 260 مرگ در ایالات متحده است که از میزان مرگ و میر ناشی از سالمونلا و کلستریدیوم بوتولینوم بیشتر است. این میزان عفونت در سال های اخیر نسبتاً ثابت مانده است. به طور معمول در اثر خوردن غذای آلوده ایجاد می شود، حدود 20 تا 30 درصد موارد لیستریوز کشنده هستند.
علائم
علائم اولیه لیستریوز ممکن است برای مدتی آشکار نشود. دوره جوجه کشی متغیر است و می تواند از 11 تا 70 روز پس از مصرف غذا با لیستریا باشد. علائم زیر عفونت لیستریا احتمالاً 1 تا 3 روز طول می کشد:
- دردهای عضلانی
- تب
- علائم شبیه آنفولانزا
- حالت تهوع
- اسهال
برای بسیاری از افراد، عفونت لیستریا بدون توجه می گذرد. با این حال، در برخی افراد، عفونت به سیستم عصبی گسترش مییابد که علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد
- گیجی
- گرفتگی گردن
- لرزش و تشنج
- از دست دادن تعادل
در افراد مستعد، لیستریوز می تواند منجر به عفونت خونی جدی، سپتی سمی یا التهاب غشاهای اطراف مغز، مننژیت شود. اگر عفونت لیستریوز به مغز گسترش یابد، پیامدها می تواند شدید باشد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- فلج عصب جمجمه ای: فلج و لرزش.
- آنسفالیت: التهاب مغز.
- مننژیت: التهاب غشاهای پوشاننده مغز و نخاع.
- مننژوآنسفالیت: ترکیبی از مننژیت و آنسفالیت.
- آبسه های مغزی: تجمع چرک موضعی در مغز.
علائم در دوران بارداری یا برای نوزادان تازه متولد شده
احتمال ابتلا به لیستریوز در افراد باردار 10 برابر بیشتر از جمعیت عادی است. میزان بروز لیستریوز در دوران بارداری 12 در 100000 است، در حالی که در جمعیت عمومی 0.7 در هر 100000 است. در حالی که والدین حامله مبتلا به عفونت لیستریا ممکن است علائم ظاهری نشان ندهند، جنین متولد نشده ممکن است به شدت تحت تاثیر قرار گیرد. لیستریوز می تواند منجر به سقط جنین یا زایمان زودرس شود. این احتمال وجود دارد که نوزادی در روزها و هفته های پس از تولد با یک عفونت تهدید کننده زندگی زندگی کند. علائم در یک نوزاد تازه متولد شده می تواند ظریف باشد اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تحریک پذیری
- تب
- استفراغ
- از دست دادن علاقه به تغذیه
علل
لیستریوز توسط لیستریا ایجاد می شود، نوعی باکتری که معمولا در آب، خاک و مدفوع یافت می شود. انسان ها زمانی آلوده می شوند که غذاهای حاوی باکتری مصرف کنند. رایج ترین غذاهایی که باعث شیوع لیستریوز می شوند، گوشت اغذیه فروشی و محصولات لبنی غیر پاستوریزه هستند. با این حال، بسیاری از غذاهای دیگر نیز مانند سیب کارامل، طالبی و کلم هایی که با کود گوسفندی بارور شده اند، باعث شیوع بیماری می شوند. بزرگسالانی که سالم هستند و سیستم ایمنی قوی دارند کمتر در معرض خطر ابتلا به لیستریوز هستند. موارد زیر با افزایش خطر ابتلا به عفونت لیستریا مرتبط است:
- سن بالای 65 سال
- ایدز
- بیماری کلیوی موجود
- شیمی درمانی
- سیروز
- دیابت
- برداشتن طحال با جراحی
- دارو برای آرتریت روماتوئید و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - دستگاه گوارش,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - تغذیه,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,