سارکوئیدوز چیست؟
سارکوئیدوز شرایطی است که شامل رشد گرانولوم های پایدار یا نامناسب یا توده های سلول های التهابی است. اما علت آنها چیست و چگونه می توان آنها را درمان کرد؟ در حالی که سارکوئیدوز می تواند در هر اندامی رخ دهد، تخمین زده می شود 90 درصد موارد ریه ها را درگیر کنند. در حال حاضر، هیچ درمانی برای سارکوئیدوز وجود ندارد، اگرچه برخی موارد بدون مداخله پزشکی برطرف می شوند. گرانولوم می تواند به اندام ها آسیب برساند و ممکن است نیاز به درمان داشته باشد. این ممکن است در صورتی اتفاق بیفتد که آنها شروع به گرفتن بخش قابل توجهی از یک اندام کنند یا برای مدت طولانی باقی بمانند. این مقاله به علل و علائم سارکوئیدوز می پردازد و چگونگی درمان آنها را بررسی می کند.
سارکوئیدوز چیست؟
سارکوئیدوز یک بیماری التهابی مزمن است که منجر به تشکیل گرانولوم های پایدار یا توده های سلول های التهابی می شود. گرانولوم ها به عنوان بخشی طبیعی از پاسخ ایمنی ایجاد می شوند، اما معمولاً پس از دفع اجسام خارجی یا محرک ها تجزیه می شوند. سارکوئیدوز شامل ایجاد گرانولوم هایی است که در زمانی که دیگر مورد نیاز نیستند تشکیل می شوند یا باقی می مانند. محققان هنوز مطمئن نیستند که چرا یا چگونه سارکوئیدوز رخ می دهد. با این حال، ممکن است نتیجه یک پاسخ ایمنی بیش از حد به یک محرک یا آلرژن باشد، مانند:
- ویروس ها
- باکتری ها
- آلودگی
- گرد و خاک
- مواد شیمیایی
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد افراد خاصی ممکن است از نظر ژنتیکی بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری باشند. بیشتر موارد سارکوئیدوز ریه ها را درگیر می کند یا از آنها شروع می شود. غدد و غدد لنفاوی، به ویژه غدد اطراف ریه ها نیز تحت تاثیر قرار می گیرند. با این حال، سارکوئیدوز می تواند هر عضوی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه کمتر شایع است، مواردی که درگیر اندام هایی مانند قلب، مغز و کلیه ها هستند، اغلب بسیار شدیدتر هستند. همچنین، درمان آنها ممکن است دشوار باشد و ممکن است عوارض جدی برای سلامتی ایجاد کند.
عوامل خطر
تخمین زده می شود که سالانه 10 تا 15 نفر از هر 100000 آمریکایی به سارکوئیدوز مبتلا می شوند. با این حال، خطر واقعی ابتلا به این بیماری تا حد زیادی به عوامل فردی بستگی دارد. این شامل:
- نژاد ویا قومیت: میزان سارکوئیدوز در میان آفریقایی-آمریکایی ها سه تا چهار برابر بیشتر از سفیدپوستان تخمین زده می شود.
- سن: سارکوئیدوز بیشتر افراد بین 20 تا 40 سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
- جنسیت: مانند بسیاری از شرایط التهابی، زنان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سارکوئیدوز هستند، به ویژه در سنین بالای 50 سال.
- سابقه خانوادگی: کسانی که اعضای خانواده شان سارکوئیدوز داشته اند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند.
تحقیقات بیشتری برای درک بهتر ارتباط بین نژاد و قومیت و سارکوئیدوز مورد نیاز است.
علائم
علائم مرتبط با سارکوئیدوز می تواند بین افراد به شدت متفاوت باشد. علائم نیز بسته به محل گرانولوم و اندازه اندام درگیر بسیار متفاوت است. در سارکوئیدوز حاد علائم کمتر از 2 سال وجود دارد و نیمی از مبتلایان پس از آن هیچ علامتی نخواهند داشت. در موارد مزمن، علائم پیشرفت می کنند، هفته ها یا سال ها ادامه می یابند یا عود می کنند. نگرانی در مورد سارکوئیدوز مزمن، پیشرفت از گرانولوم به فیبروز در اندام ها، مانند ریه ها است. علائم قابل توجه فقط زمانی رخ میدهند که گرانولومها تهاجمی شده باشند و بخش قابل توجهی از اندامی که در آن قرار دارند را تشکیل میدهند. ایجاد علائم همچنین به این معنی است که گرانولومها شروع به اختلال یا کاهش عملکرد اندام میکنند. برخی از علائم و نشانه های سارکوئیدوز عبارتند از:
- تب
- فرسودگی
- درد در مفاصل
- کاهش وزن
- افسردگی
- سرفه
- تنگی نفس
- خس خس سینه
- ضربان قلب غیر طبیعی
- تعریق غیر طبیعی
بثورات همچنین می توانند در اندام تحتانی مانند مچ پا و ساق پا یا در قسمت بالایی بدن ایجاد شوند. علائم خاص تر ممکن است نشان دهند که کدام اندام درگیر است. علائم مرتبط با سارکوئیدوز در اندام های خاص در زیر به تفصیل آمده است.
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,سایر مقالات گروه - داخلی,