خستگی عاطفی چیست؟
فرسودگی عاطفی می تواند زمانی ایجاد شود که فردی دوره ای از استرس بیش از حد را در زندگی کاری یا شخصی خود تجربه کند. زمانی که افراد خستگی عاطفی را تجربه می کنند، می تواند باعث شود که از نظر عاطفی احساس تخلیه، غرق شدن و خستگی کنند. این احساسات در طی یک دوره طولانی ایجاد می شوند، اگرچه ممکن است افراد متوجه علائم هشدار دهنده اولیه نشوند. این می تواند تأثیرات قابل توجهی بر زندگی روزمره، روابط و رفتار افراد داشته باشد. در این مقاله، علائم، علل و عوامل خطر فرسودگی عاطفی را مورد بحث قرار میدهیم و راههای بسیاری را که افراد میتوانند آن را درمان یا از بروز آن پیشگیری کنند، بررسی میکنیم.
چه چیزی باعث خستگی عاطفی می شود؟
خستگی عاطفی معمولاً پس از یک دوره استرس ایجاد می شود. بسته به میزان تحمل فرد در برابر استرس و سایر عوامل در زندگی در آن زمان، چیزهای مختلفی می تواند به خستگی عاطفی در افراد کمک کند. نمونه هایی از چیزهایی که می توانند باعث خستگی عاطفی شوند عبارتند از:
- تغییر مهم زندگی مانند طلاق یا مرگ یکی از عزیزان
- مراقب بودن
- تجربه استرس مالی
- بچه دار شدن یا بزرگ کردن بچه ها
- بی خانمان بودن
- دستکاری چند چیز در یک زمان، مانند کار، خانواده، و مدرسه
- زندگی با یک بیماری مزمن پزشکی
- ساعات طولانی کار کردن
- کار در محیط پرفشار
به طور معمول، فرسودگی عاطفی زمانی رخ می دهد که فردی احساس کند تحت تأثیر عواملی در زندگی خود قرار گرفته است. آنها ممکن است بر این باور باشند که بر زندگی خود کنترل ندارند یا ممکن است به درستی مراقبت از خود را با خواسته های زندگی متعادل نکنند.
علائم
فرسودگی عاطفی هم اثرات فیزیکی و هم عاطفی ایجاد می کند که به نوبه خود می تواند بر رفتار فرد تأثیر بگذارد. علائم ممکن است در طول زمان و با استرس مکرر ایجاد شوند، اگرچه ممکن است افراد هشدارهای اولیه را تشخیص ندهند. توجه و شناخت علائم خستگی عاطفی در خود و دیگران ضروری است تا فرد بتواند گام هایی را در جهت احساس بهتر برداشته باشد. و در اینجا به برخی از علائم رایج خستگی عاطفی می پردازیم:
1. تغییر خلق و خو
فرسودگی عاطفی بر خلق و خو و سلامت روان فرد تأثیر می گذارد. افراد ممکن است در ابتدا متوجه شوند که بیش از حد معمول احساس بدبین یا بدبین می کنند. آنها ممکن است انگیزه خود را برای کار، معاشرت یا انجام کارهای ساده از دست بدهند. در نهایت، این احساسات میتوانند قویتر شوند و باعث شوند که افراد احساس به دام افتادن یا قطع ارتباط کنند. و خستگی عاطفی می تواند منجر به این احساسات شود:
- عصبانیت و تحریک پذیری
- اضطراب
- بی تفاوتی
- افسردگی
- شکست
- کمبود انگیزه
- ناامیدی
- بدبینی
افرادی که اضطراب، افسردگی و افکار خودزنی را تجربه می کنند باید در اسرع وقت از پزشک یا درمانگر کمک بگیرند.
2. مشکلات فکر کردن
کسانی که دچار خستگی عاطفی هستند ممکن است تغییراتی را در تفکر و حافظه تجربه کنند. برخی از افراد به این علائم به عنوان، مه مغزی اشاره می کنند. آنها عبارتند از:
- گیجی
- مشکل در تمرکز
- فراموشی
- کمبود تخیل
- از دست دادن حافظه
تحقیقات نشان می دهد که فرسودگی شغلی، که شامل خستگی عاطفی است، با کاهش در سه حوزه شناختی اصلی مرتبط است:
- عملکرد اجرایی مانند برنامه ریزی و سازماندهی
- توجه
- حافظه
- تغییرات شناختی می تواند به ویژه زمانی چالش برانگیز باشد که یک فرد سعی می کند موقعیت های استرس زا، از جمله فشار کاری یا وظایف احساسی سخت را کنترل کند.
3. مشکلات خواب
در طول دوره های پر استرس زندگی، حفظ یک الگوی خواب منظم می تواند چالش برانگیز باشد. افرادی که دچار خستگی عاطفی هستند از نظر جسمی نیز احساس خستگی می کنند و ممکن است در به خواب رفتن یا خواب ماندن در شب مشکل داشته باشند. در غیر این صورت ممکن است صبح ها بیش از حد بخوابند. خلق و خوی ضعیف و مه مغزی باعث میشود که صبحها از رختخواب بیرون نروید یا در طول روز سپری کنید.
4. تغییرات فیزیکی
مسائل عاطفی می توانند خود را به روش های فیزیکی نشان دهند، از جمله:
- تغییرات در اشتها
- مشکلات گوارشی
- سردرد
- تپش قلب
- کاهش یا افزایش وزن
منبع : Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - مقالات علمی,سایر مقالات گروه - مقالات تخصصی پزشکی,سایر مقالات گروه - مغز و اعصاب,سایر مقالات گروه - روانشناسی,