علت و درمان بی حسی دست (بخش اول)
بی حسی دست ها در هنگام بیدار شدن از خواب، اتفاق غیر معمولی نیست. خیلی از افراد هنگام بیدار شدن، این به خواب رفتگی را در دستها تجربه کردهاند.
یک علت شایع بی حسی و احساس سوزن سوزن شدن دست، خوابیدن در وضعیتی که به بازو یا دست شما فشار وارد شود ، این حس چند دقیقه بعد از بیدار شدن از بین میرود. در خیلی از مواقع این بیحسیها دلیل خاصی ندارند، ولی برخی اوقات میتواند نشانهای از یک بیماری زمینهای باشد، بنابراین نیاز است تا علائم مهمی که میتواند به عنوان علائم هشدار دهنده باشد را بشناسید.
موارد زیر دلایل احتمالی برای به خواب رفتگی دستها بعد از بیدار شدن است.
1. سندرم تونل کارپال
سندرم تونل کارپال در اثر فشردگی عصب میانی در تونل کارپال ایجاد می شود که یک گذرگاه باریک در جلوی مچ دست است. سوزن سوزن شدن و بی حسی شایع ترین علائم این سندروم است. ممکن است حتی باعث ضعف دستها هنگام بلند کردن و جابجا کردن اشیا نیز اتفاق افتد. حرکات مکرر دست ، مانند تایپ کردن روی صفحه کلید، کار زیاد دستی انجام دادن، چاقی و ضربه به مچ دست نیز میتواند از دلایل سندروم تونل کارپال باشد.
2. اسپوندیلوز گردن
اسپوندیلوز گردن معمولاً با افزایش سن و در اثر ساییدگی و پارگی دیسک های نخاعی گردن ایجاد می شود. این اتفاق میتواند بعدا سبب ایجاد علائم آرتروز مانند خار استخوان و فتق دیسک ها شود. خار استخوان و فتق دیسک میتوانند فضای ستون فقرات گردنی شما را باریک کرده و بر ریشه عصبی یا نخاع فشار وارد کرده و باعث بی حسی و سوزن سوزن شدن بازوها و دستان شما شوند. اسپوندیلوز گردن همچنین می تواند باعث بی حسی در پاها و همچنین درد و سفتی گردن شود.
3. سندرم خروجی قفسه سینه (TOS)
TOS گروهی از اختلالات است و هنگامی ایجاد می شود که اعصاب یا عروق خونی در ناحیه زیر گردن و قسمت بالای قفسه سینه تحریک شده ، آسیب دیده یا فشرده می شوند. بی حسی در ساعد ، دست و انگشتان از علائم شایع فشردگی عصب است که همچنین می تواند در قسمت هایی از گردن ، شانه ، بازو یا دست شما درد ایجاد کند.
برای مشاهده انواع مچبند، کمربند طبی، زانوبند و... به وبسایت خرید و فروش لوازم و تجهیزات پزشکی ماهان مدیکال مراجعه نمایید.
4. نوروپاتی محیطی (آسیب عصبی)
نوروپاتی محیطی باعث آسیب به سیستم عصبی محیطی شما می شود و سیگنال هایی را بین سیستم عصبی مرکزی شما و بقیه بدن شما رد و بدل میکند. این اختلال میتواند چند بیماری را در بدن ایجاد کند.
بیش از 100 نوع نوروپاتی محیطی وجود دارد و علائم هر کدام به اعصاب آسیب دیده بستگی دارد. این علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
• سوزن سوزن شدن و بی حسی
• دردهای شدید
• احساس وزوز
5. دیابت قندی
قندی یک بیماری مزمن است که باعث افزایش قند خون می شود. این اتفاق زمانی می افتد که بدن شما به اندازه کافی انسولین تولید نمی کند. تقریبا نیمی از افراد مبتلا به دیابت، نوعی آسیب عصبی دارند ، از جمله نوروپاتی محیطی و سندرم تونل کارپال ، که می تواند باعث درد ، بی حسی و ضعف در دستان شود.
6. حالت خوابیدن
هنگام خواب اگر بر روی دستتان خوابیده باشید، امکان اینکه با بیحسی دستتان از خواب بیدار شوید، وجود دارد. این بیحسی می تواند زمانی رخ دهد که روی بازو یا دست خود بخوابید یا در موقعیتی قرار بگیرید که بر عصب فشار وارد می کند. فقدان موقت جریان خون می تواند باعث بی حسی یا سوزن سوزن شدن شود. تغییر موقعیت معمولاً برای تسکین علائم شما کافی است.
7. شیمی درمانی و سایر داروها
شیمی درمانی و سایر داروها می توانند به اعصاب محیطی آسیب برسانند. مطالعات نشان می دهد که نوروپاتی محیطی ناشی از شیمی درمانی بین 30 تا 68 درصد از افرادی که تحت درمان هستند را تحت تاثیر قرار می دهد.
داروهای دیگر که باعث ایجاد نوروپاتی محیطی می شوند شامل داروهای ضد تشنج ، برخی داروهای کاهش دهنده فشار خون و برخی آنتی بیوتیک ها از جمله مترونیدازول (فلاژیل) و فلوروکینولون ها (سیپرو ، لوواکین) است.
8. کمبود ویتامین B-12
ویتامین B-12 برای عملکرد مغز و سیستم عصبی مرکزی، سنتز DNA و ساخت گلبول های قرمز در بدن ضروری است. کمبود ویتامین B-12 می تواند توسط عوامل متعددی مانند سن، سابقه خانوادگی و برخی بیماریها مانند گاستریت و بیماری های خود ایمنی ایجاد شود. علائم کمبود ویتامین B-12 ممکن است شامل بی حسی و سوزن سوزن شدن پا ، ضعف عضلانی و کاهش اشتها باشد.
9. سوء مصرف الکل
در صورت مصرف زیاد الکل، الکل میتواند به بافت عصبی آسیب برساند. این مسئله را نوروپاتی الکلی می نامند. افرادی که بیش از حد مشروب می نوشند ممکن است احساس درد و سوزن سوزن شدن در اندام خود حس کنند.
نوشیدن الکل ممکن است عواقب زیر را به دنبال داشته باشد:
• ضعف عضلانی
• گرفتگی و گرفتگی عضلات
• اختلال عملکرد جنسی
10. کیست گانگلیون
کیست های گانگلیون توده های غیر سرطانی هستند که در امتداد مفاصل یا تاندون های مچ دست یا دست رشد می کنند. اگر کیست روی عصب فشار آورد ، می تواند باعث بی حسی دست ها شود. کیست همچنین ممکن است هنگام فشار دادن دردناک باشد یا در حرکت مفصل اختلال ایجاد کند. بیشتر کیست های گانگلیونی بدون درمان برطرف می شوند.
تعدادی از بیماری های دیگر می توانند باعث بی حسی دست ها شوند. برخی از این موارد عبارتند از:
• روماتیسم مفصلی
• اسکلروز چندگانه
• لوپوس
• بیماری لایم
• HIV و ایدز
• سفلیس
• سندرم شوگرن
• کم کاری تیروئید
• سندرم گیلن باره
• پدیده رینود
• بی حسی در دست و سایر اندامها
در مقالهی بعدی د ر مورد درمان بی حسی دست صحبت خواهیم کرد.
منبع: Healthline.com
ترجمه: تحریریه ماهان مدیکال
سایر مقالات گروه - سلامت عمومی,ارسال یک نظر
مطالب گوناگون
انواع واریس - مجله پزشکی ماهان مدیکال
1396/11/18 15:27:04
0
گواتر مولتی ندولار
1402/03/17 14:00:01
0
مردان و ابتلا به سرطان
1401/05/24 07:23:01
0
فیبریلاسیون دهلیزی و شاهدانه
1401/09/29 14:00:01
0
ماگورت چیست؟
1401/08/10 02:00:00
0